CARTE DE RETETE

December 25, 2011

Biscuiti cu ciocolata

Craciun fara biscuiti cu ciocolata sau fursecuri pentru mine, nu exista asa ca am incercat reteta acesta si imi plac tare mult, chiar daca eu nu prea sunt cu dulciurile. I-am lasat un pic mai mult in cuptor, ceea ce nu va recomand, dar cumnatei mele ii plac tare mult asa, deci fiecare dupa gusturi:)

Rulada de porc aromat

Imi place atat de mult aceasta rulada, este deja al doilea Craciun cand o pregatesc si toata lumea e multumita de aroma, gustul delicios al carnii si sosului de vin. Daca aveti un termometru pentru testat temperatura carnii, eu o las pana ajunge la 170 grade, intre mediu si bine facut.

Supa de pui





Cea mai simpla supa pe care o puteti pregati, dar si una dintre cele mai gustoase. Va reface dupa oboseala, o raceala sau o depresie. Garantat:) Eu am fiert legumele si carnea pentru o salata de boeuf si zeama rezultata si ajustata a dat o supa foarte aromata si concentrata. 

December 8, 2011

Piept de pui cu crema cheddar


Unul dintre felurile mele preferate cu carne de pui, daca nu, chiar preferatul meu. Ceea ce face diferenta este sosul, atat de fin, gustos, aromat, incat l-as manca singur, pe paine! Praful de mustar si nucsoara sunt combinatia perfecta cu branza cheddar, de aceea, nu le inlocuiti cu altceva pana nu incercati si acest gust de care, va garantez, va veti indragosti. De obicei nu fac un fel de mancare de mai multe ori pentru ca la cate retete am in asteptare, nu are rost, dar pe acesta l-am facut deja de patru ori si este preferatul familiei.

Macarons cu ciocolata - tehnica italieneasca


Inainte de a face aceasta reteta, trebuie sa cititi instructiunile si trucurile pe care le-am scris la tehnica franceza.  Aici nu descriu chiar toate trucurile care trebuie urmarite cu sfintenie:) Macarons sunt cei mai buni biscuiti pe care i-am mancat vreodata, de fapt, nici nu pot fi incadrati in categoria biscuiti, au nevoie de un piedestal doar pentru ei, mici dive. Tehnica italieneasca este un pic mai pretentioasa si mai pentru avansati, dar garanteaza pelicula aceea fina si piciorusul dupa care toti patiserii tanjesc. Reteta am gasit-o la chef-ul Raymond Blanc care reveleaza secretele unui macaron perfect. Veti avea nevoie de ceva practica pana veti gasi formula corecta, dar fiecare greseala tot va fi delicioasa. Credeti-ma pe cuvant, am incercat de zece ori si de fiecare data aspectul a fost diferit dar gustul sublim.

December 2, 2011

Choux a la creme

Unul dintre deserturile mele preferate, aceste gogosici umplute cu crema de vanilie, frisca si ciocolata sunt absolut fantastic de usor de pregatit daca tineti cont de TOTI pasii si indicatiile. Partea negativa e ca se mananca atat de rapid incat trebuie sa te apuci de altele:) Am incercat sa fac si doua lebede, nu prea mi-au iesit, sunt la prima abatere, dar imi voi exersa mana si sper sa imi iau ceva mai frumos data viitoare:)

November 25, 2011

Orez cu legume la cuptor

Iubesc la nebunie acest mod de a prepara orez, multumita goodfood:) imi place pentru ca este satios, plin de legume, nutritiv si poate fi garnitura sau fel principal, dupa bunul plac. Aici l-am servit cu carnaciori, yummy!

November 23, 2011

Varza dulce la cuptor



As manca 10 boluri din aceasta varza, atat de light este, daca nu luati in considerare carnea. Este aromata, de sezon si foarte gustoasa!

Tarta cu chorizo si ardei gras



O alternativa la pizza, aceasta reteta delicioasa va poate salva in ultimul moment, daca aveti resturi ramase prin frigider si nu stiti ce sa faceti cu ele. O puteti servi dimineata, la un brunch sau chiar si la un picnic. Si in plus, arata apetisant!

November 11, 2011

Biscuiti din branza cheddar



Ma declar mare fan cheddar, este cred evident dupa cate retete postez cu aceasta branza minunata. Este ciudat pentru ca eu nu mananc niciodata branza in mancare, dar asta are un gust deosebit:) De asemenea, ador crackers, sticksuri, biscuiti sarati si toata paleta, prin urmare acesti biscuiti din cheddar sunt divini! Singurul dezavantaj este ca nu sunt suficienti:) Reteta am luat-o de aici.

Chestionar pe migratie - please help!

Dragii mei,
Pe langa pasiunea de a gati, mai am si obligatia de a invata:) De aceea, in prezent, fac o cercetare pe migratie. Stiu ca multi dintre voi ma urmariti din alte tari (asa imi spune google) si v-as ruga, cat timp asteptati sa va fi se faca ciorba sau piftia sau cozonacul, sa imi raspundeti la un chestionar pe subiectul migratie. Nu dureaza mult si mi s-a spus ca este foarte util in informatii:)
De asemenea, il pot completa si cei care nu sunt momentan emigranti, dar se gandesc la optiunea aceasta.
Il atasez mai jos, trebuie doar sa dati submit si gata.
Multumesc tare mult si daca mai aveti prieteni emigranti, dati un share la link. Multumesc tare mult!

Ciorba de cartofi cu afumatura

Fiind din Bucuresti, nu am mancat niciodata acasa ciorba de cartofi cu afumatura. Prima oara a fost la soacra mea acum cativa ani si mi-a placut tare mult. Ieri m-am incumetat sa fac, am avut ceva dubii, sa fie rosie, sa fie alba, pana la urma am citit ca ambele variante sunt corecte, important e sa contina afumatura si cartofi:) am trecut la treaba si a iesit ce vedeti in poze. Pe langa asta, e si foarte gustoasa, m-au asigurat niste ardeleni get-beget:) Reteta am adaptat-o de pe blogul Gabrielei.

November 5, 2011

Mini tarte cu mere

Nu sunt mare fan placinte cu mere dar acestea sunt asa de delicate, fine si foarte foarte gustoase, incat a trebuit sa fur un pic din portia sotului meu;) Se fac atat de rapid si usor, incat le puteti pastra  si la congelator si dezgheta atunci cand aveti musafiri sau aveti pofta de ceva dulce. Cateva instructiuni: preparati placintele ca mai jos, omiteti sa le ungeti cu lapte. Le puneti pe o tava, neacoperite, le bagati la congelator pentru cateva ore, apoi le scoateti si le puneti in pungi sau hartie speciala pentru congelator. Tin pana la 2 luni. Cand vreti sa le decongelati, le puneti asa inghetate cum sunt, intr-o tava, fara ambalaj, evident, le ungeti cu lapte si le coaceti la 190 grade pentru 20 de minute. Aceasta reteta face parte din provocarea lunii noiembrie gazduita de Xandrinne.

November 4, 2011

Supa crema de ciuperci cu nuci

Imi plac la nebunie supele crema, sunt satioase, fine, iar combinatia cu nuci-crutoane este absolut delicioasa. Sotul meu nu se da in vant dupa acest gen de supa dar acesta de ciuperci chiar ii place, deci e potrivita si pentru mofturosi:)

November 2, 2011

Prajitura cu crema de ness si bezea

Imi plac foarte mult prajiturile cu ness si cafea. Am mancat acum muuulti ani o asemenea prajitura la cineva si de atunci tot incerc sa o reproduc pentru ca m-a incantat foarte mult gustul. O sa o tot reproduc pana imi iese asa ca sa va asteptati la multe variante ale acestei prajituri. Reteta am luat-o de pe gourmandine.

Bagels cu praz, sunca si branza




Micul dejun tocmai a ajuns la nivel de master class cu acest covrig, si nu ma refer la tehnica, ci la deliciu. Iar cel mai important, aceste chifle pot fi servite la orice ora din zi, sunt satioase, foarte gustoase, usor de pregatit si rapid.

Mic dejun englezesc - Carnaciori cu rosii si oua


De obicei nu iau micul dejun pentru ca am prins prostul obicei sa beau doar un cappuccino cand ma trezesc si cam atat. Dar imi place sa pregatesc micul dejun pentru cei dragi, iar aceasta reteta este favorita mea. Nu doar ca dureaza foarte putin pana este gata, dar este un dejun complet! Mai trebuie o cafea, un suc de portocale si gata! Il recomand cu mare placere, sper sa va placa. In plus, arata foarte apetisant, imediat deschide apetitul chiar si celor mai pretentiosi.

October 24, 2011

Tortilla cu ou, sunca si cheddar

Un mic dejun delicios pe care, recunosc, l-am servit la amiaza, dar asta pentru ca m-am trezit cam tarziu:) Este satios, usor de pregatit si foarte rapid. 

October 7, 2011

Pui in sos de ciuperci


Un fel principal frantuzesc cu pui cremos si ciuperci, o bunatate pentru sezonul rece.

September 30, 2011

Vita in vin rosu cu sote de mazare



Dintre legume, cel mai mult imi place mazarea, o ador e putin zis iar cum o face soacra mea, atat de simplu dar de o savoare de nedescris, este perfect! Reteta de vin este italieneasca, bucataria mea favorita, evident, iar combinandu-pe cele doua iese o explozie culinara:) va invit sa incercati!!

Zabaglione


Un desert plin de savoare, cremos, dulce, fructat care se potriveste de minune cu biscuitii amaretti. Daca va plac cremele de ou bine facute, atunci vi-l recomand!

September 23, 2011

Oua umplute



Reteta aceasta o am de la soacra mea, una dintre bucataresele mele preferate, made in Ardeal, baby;) a devenit favorita mea si a familiei de ceva timp, mai ales ca eu si pateul avem o relatie speciala.. sosul de maioneza este super delicios, l-as manca toata ziua fara sa patesc ceva, va garantez. Un aperitiv deosebit!

September 11, 2011

Sarmalute in foi de varza


Prima oara cand pregatesc sarmale, asta pentru ca dintotdeauna mi-a fost frica sa fac sarmale, clatite, salata de boef si ciorbe. Poate pentru ca mama le face asa de bine incat niciodata nu as putea-o intrece, darmite sa le fac macar pe jumatate ca ea. Dar de data asta, am incercat sa imi dobor frica impreuna cu Lizi, cumnata mea. Ne-am suflecat mainile si am trecut la treaba. Tin sa va amintesc ca dureaza destul de mult sa le pregatiti dar merita. Aveti grija sa nu puneti mai mult ulei decat este necesar. Noi am lucrat cu material din Anglia, nu foarte bun de altfel, de aceea va recomand sa alegeti cu grija ingredientele, cat se poate de romanesti daca aveti posibilitatea;) 

Reteta o am de la Mihaela Pavel, una dintre bucataresele pe care le admir si ii multumesc pentru ca m-a invatat multe secrete:) Se spune ca cele mai bune sarmale sunt cele pe care le mancati a doua zi dupa ce le-ati dat la frigider si asa este. Am mancat azi o portie impreuna cu familia si au fost tare bune:) Evident ca vreau sa le incerc si acasa, unde mama le face cel mai bine si promit ca ma voi uita (si nu numai) la toti pasii sa imi iasa macar pe jumatate ca ale ei:)

September 7, 2011

Pesto alla genovese





This recipe belongs to Jamie Oliver. It is the first time I am making this, because I first thought my husband won't like it but he surprised me in a restaurant devouring a pesto appetiser. He asked if I know how to make it and so I dared to beat the basil for some pasta:)
The secret is not to roast the pine nuts too much. All the ingredients must be cold. For an intense green, you can sprinkle the basil with water and then leave it dry naturally. You cut them right before using them. You need to mix them easy. Use the pesto with pasta or bruschette.   
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
Reteta aceasta apartine lui Jamie Oliver, unul dintre bucatarii pe care ii admir si de la care invat permanent. Este prima oara cand fac pesto acasa, pentru ca initial ma gandeam ca nu ii place sotului meu dar am avut surpriza sa vad la un restaurant cum a devorat un aperitiv care continea pesto. M-a intrebat daca stiu sa fac si iata ca am indraznit sa bat busuiocul pentru niste paste:) 
Secretul consta in a nu praji foarte tare mugurii de pin (pine nuts), ei trebuie sa fie deschisi la culoare pentru a da consistenta unei creme pesto-ului mai degraba decat gust de nuca. Toate ingredientele trebuie reci, chiar si piesele robotului pentru ca pesto-ul sa tina bine. Pentru o culoare verde aprins, puteti stropi frunzele de busuioc pe care le lasati sa se usuce natural. Le rupeti doar inainte de a le folosi. Trebuie mixat usor ca sa nu iasa gustul ciudat. Il puteti folosi la paste sau la bruschete. 

September 6, 2011

Gogosi


Cui nu-i plac gogosile? In afara asteptarii destul de lungi, bucataria se umple de un miros care imi aduce aminte de copilarie cand furam din oala mamei gogosile si le mancam fara zahar, fara dulceata, asa simple si crocante. Imi place reteta asta pentru ca ies goale inauntru si sunt crocante la exterior. 

Pulpe de pui cu praz si sos de smantana

Ce este mai simplu de pregatit decat comfort food intr-o seara ploioasa de toamna? Acest fel principal este pe atat de rapid pe cat este de gustos. 

Ciorba de porc ardeleneasca


O ciorba extraordinara, nu doar pentru ca imi place smantana in orice dar pentru ca tarhonul aduce o aroma deosebita in combinatie cu porcul. In sfarsit nu mi s-a branzit smantana in ciroba si am descoperit secretul: trebuie turnata zeama fierbinte si apoi amestecata usor. Pofta buna! Reteta luata de aici.

September 1, 2011

Friptura de porc in cidru cu sos de smantana si mustar

Friptura de porc se topeste in gura, dupa spusele sotului meu iar combinatia sosului putin dulce cu piureul este absolut dementiala. Un fel principal pe care l-am trecut la favorite!

August 29, 2011

Frittata cu sunca si ardei

Am vazut reteta aceasta pe blogul lui Edith si mi s-a parut o idee foarte interesanta, cum sunt amatoare de chestii simple si de efect in weekend. Evident ca nu m-am putut abtine sa nu transform reteta si a iesit ce vedeti mai jos. Este o bunatate, trebuie sa o incercati!

August 26, 2011

Sos de branza cu mucegai

Un sos excelent cu orice carne. Va puteti lipsi de branza cu mucegai daca nu va place si sa puneti in loc feta.

Sos tzatziki

Un sos foarte usor de pregatit, care merge de minune cu carne, legume, aproape orice.

Chiftelute


Am tot cautat reteta perfecta de chiftelute. Unele ba se prajeau prea tare, dar in exterior erau crude, altele se faramitau, in schimb acestea se apropie de perfectiune. Am dat focul mic spre mediu, nu s-au sfaramat. Am scapat si de pesmet, nu imi place atat de mult sa lucrez cu el pentru ca se arde si se imprastie prin toata tigaia. Sunt foarte bune, nu se simte deloc grasimea si sunt potrivite langa orice tip de garnitura.

Salata de ton cu masline




Am luat aceasta reteta de aici. Sunt mare iubitoare de peste in orice forma posibila, de aceea, aceasta salata de ton a  mers la fix intr-o seara placuta de iunie.

Salata de vinete

O salata traditionala de vinete pe care mama ne-o facea tot timpul si pe care am adaptat-o dupa propriul plac. Este foarte gustoasa, aveti grija sa le scurgeti bine, macar 3 ore sa stea la scurs, altfel va fi amaruie.

August 25, 2011

Carnaciori in foietaj

Foarte potriviti ca aperitiv, serviti cand sunt fierbinti.

Foietaj cu rosii si branza



 Un aperitiv mai mult decat delicios. Daca as putea, l-as manca la orice ora din zi si noapte si tot nu m-as satura. Il recomand din toata inima, nu veti da gres cu el la nici-o aniversare, party, sau ocazie. De asemenea, il puteti servi si dimineata, langa laptic:)

Orez cu ciuperci



Imi place foarte mult acest orez pentru ca este satios, colorat, aromat, usor de pregatit si daca ai o armata de oameni de hranit, e una dintre cele mai bune solutii;)

August 23, 2011

Mary Berry's Christmas chutney


O combinatie perfecta pentru branza, carne rece si un deliciu cu sandvisuri cu curcan. Nu am mai incercat niciodata chutney, am auzit ca este foarte bun, asa comentau cei pe good food de unde am luat reteta. Acum, sa vedem peste o luna, cat dureaza pana este gata. Va dau de stire:)

August 22, 2011

Friptura de porc cu sos de mustar si spanac


Imi place foarte mult spanacul, in orice combinatie. Are tendinta sa fie fad uneori, dar acest sos de mustar cu smantana il salveaza si ii da o savoare pe care nu ati mai incercat-o pana acum. Aveti grija sa bateti bine carnea de porc, altfel nu se va fragezi si veti astepta ceva pana este gata. Recomand!

Chec pufos cu alune si ciocolata


Cum nu sunt fan cozonac de cand ma stiu, mama imi pregatea mie, special, cate un chec la diferite ocazii (cam rare). De atunci asa bine ne-am impacat, inca pot spune ca este unul dintre deserturile mele preferate. Mai ales dimineata, cu lapte rece sau cappuccino, un deliciu. Reteta aceasta sincer, nu mai stiu de unde o am dar stiu sigur ca iese un chec asa pufos, incat si fara alune, cocos sau fulgi de ciocolata, tot e super bun!

August 17, 2011

Filmare cu Unica


Acum doua saptamani avut ocazia sa gatesc pentru doua fete minunate de la Unica.ro Diana Sorescu si Silvia Postolatiev. A iesit un meniu italienesc cu cocktail de creveti, lasagna si tiramisu, retete pe care le-ati vazut repostate de curand. Filmarea o puteti vedea aici. 
Inainte de filmare, a trebuit sa pregatesc ingredientele si pentru ca m-am apucat tarziu, s-a mai luat si curentul... a revenit pe la 2 jumatate noaptea, in conditiile in care trebuia sa ma trezesc la 8. E de la sine inteles de ce arat total adormita in video, deci va rog sa ma scuzati:) Data viitoare promit sa dorm mai mult si sa cumpar mai multe lumanari in caz de ceva:)

Pui frantuzesc cu bacon si legume

Prima oara cand fac aceasta reteta de pe goodfood si sunt total impresionata de gustul delicios al legumelor primavaratice cu puiul, baconul si sosul de smantana. Absolut fantastic! Se mananca fierbinte, altfel isi pierde toata savoarea. Il trec la preferate! Provocarea pe luna august m-a facut sa caut aceasta reteta si bine am facut:)

Mousse de ciocolata si prune

Provocarea pe luna august m-a ajutat la incercarea unei retete cu prune. In sfarsit un desert dietetic, mult asteptat de cei aflati la dieta si nu numai. Un desert sanatos, nu foarte dulce, interzis celor innebuniti dupa zahar;) Puteti inlocui ciocolata amaruie cu una cu lapte, dublandu-i cantitatea, pentru a va bucura de putin dulce, pentru ca este foarte usor si gustos.

August 3, 2011

Tiramisu la cupa

Reteta mea preferata de tiramisu. Am gustat tot felul de combinatii de peste tot pe unde ma poarta calatoriile si tot acesta la cupa imi place cel mai mult. Este cremos, aromat si foarte, foarte simplu de facut. Trebuie sa aveti doar ceva rabdare pana il luati de la rece unde trebuie tinut pentru cel putin 6 ore. Dar nu veti regreta:) Video cu mine pregatind aceasta reteta, aici.

Lasagna traditionala cu ciuperci

Una dintre cele mai bune lasagna pe care le-am mancat. Desi reteta este foarte laborioasa si ai impresia ca nu se mai termina si desi ti-ar lua o zi intreaga sa o pregatesti fara nici-un ajutor, merita sa o pregatiti macar o data pe an pentru ca este deosebit de delicioasa, satioasa si de efect. O puteti servi la un eveniment, sau la un party intre prieteni, pentru ca este suficienta pentru toata lumea. Reteta am luat-o dintr-o carte scrisa de un bucatar italian, deci o recomand cu incredere. De asemenea, ma puteti vedea video pregatind aceasta reteta aici.

Cocktail de creveti


Reteta mea preferata de creveti fara de care nu stiu cum as putea supravietui:) Cat mai proaspeti si carnosi, asa trebuie alesi crevetii. In 10 minute ati terminat toata treaba si mirosul de lima te imbie mai sa te trimita pe un norisor, dar aroma de usturoi te aduce inapoi cu picioarele pe pamant. O combinatie perfecta pe care o recomand din toata inima. Video cu mine pregatind aceasta reteta, aici.

August 1, 2011

Inghetata de mure


Recunosc, ma feresc de inghetatele din casa pentru ca procesul de multe ori e migalos, trebuie amestecat la fiecare jumatate de ora pentru a nu se cristaliza, se simte gustul de ou, etc. Dar reteta aceasta nu e cu ou in primul rand, apoi, nu am amestecat absolut deloc si este foarte cremoasa! In plus, este si gustoasa, ce mai trebuie? O lingura mare;)