CARTE DE RETETE

August 3, 2011

Lasagna traditionala cu ciuperci

Una dintre cele mai bune lasagna pe care le-am mancat. Desi reteta este foarte laborioasa si ai impresia ca nu se mai termina si desi ti-ar lua o zi intreaga sa o pregatesti fara nici-un ajutor, merita sa o pregatiti macar o data pe an pentru ca este deosebit de delicioasa, satioasa si de efect. O puteti servi la un eveniment, sau la un party intre prieteni, pentru ca este suficienta pentru toata lumea. Reteta am luat-o dintr-o carte scrisa de un bucatar italian, deci o recomand cu incredere. De asemenea, ma puteti vedea video pregatind aceasta reteta aici.


Ingrediente sos ragu alla bolognese (12 portii):
500g carne tocata de porc slaba
500g carne tocata de vitel
400g carne tocata de pui
300g morcovi
200g telina
2 cepe
200ml vin alb
Cateva frunze de telina
Rozmarin
Busuioc
Cimbru
Oregano
2-3 foi de dafin
Piper negru proaspat macinat
Ulei de masline
600g rosii taiate cubulete
300g ciuperci
1 dovlecel
1 litru supa de legume

Mod de pregatire:
Se toarna ulei din abundenta pe fundul unei tigai mari si apoi se pune ceapa tocata.

Dupa ce se inmoaie, adaugati morcovii, telina, ciupercile si dovlecelul taiate in cubulete foarte mici si caliti totul la foc moderat. Stingeti cu putin vin alb.
In timp ce zarzavaturile isi vad de treaba lor, intr-o alta tigaie caliti rapid carnea amestecata in putin ulei de masline. Stingeti apoi cu restul de vin ramas si adaugati treptat sarea, frunzele de dafin, rozmarinul si in fine, piperul.

Cand si tocatura de carne si cea de zarzavat sunt gata, adica suficient de bine patrunse, rasturnati totul in oala cu carne si amestecati. Adaugati rosiile si frunzele de telina tocate marunt dupa care inecati compozitia cu supa vegetala si puneti capacul. Lasati sa fiarba la foc mic si mai amestecati cu lingura din cand in cand.

Cam 1 ora jumatate este necesar sa clocoteasca amestecul pentru a incepe sa prinda consistenta si sa scada.
La sfarsit adaugati mirodenii ca cimbru, oregano, busuioc.

Ingrediente sos bechamel:
300g unt
100g faina cernuta
1200ml lapte
Putina nucsoara
Piper negru
Sare

Mod de pregatire:
Topiti untul si apoi turnati faina, amestecand energic si continuu, ca sa nu se formeze cocoloase. Cand compozitia va capata o culoare blonda, adaugati treptat laptele rece si lasati totul la foc mic pana cand amestecul devine omogen. Amestecati continuu pana la fierbere. Dupa 10 minute de fiert, adaugati mirodeniile si sarea. Apoi luati recipientul de pe foc, dar nu incetai sa amestecati, ca sa evitati astfel formarea pojghitei la suprafata. Trebuie sa aiba o consistenta lichida, groasa ca o smantana.


Ingrediente sos fals:
Ulei de masline
1 ceapa
2 catei usturoi
Bulion
2-3 frunze busuioc
Sare
Un varf de cutit de zahar

Mod de pregatire:
Caliti ceapa tocata marunt si adaugati usturoiul taiat foarte fin.
Turnati bulionul, apoi puneti busuiocul, sarea si putin zahar care va estompa aciditatea rosiilor. Turnati si putina apa, cat sa acopere tot si amestecati bine. Lasati la foc mic pentru 40 de  minute. Amestecati din cand in cand sa nu se arda si mai completati cu apa.

Ingrediente finale:
30 Foi de lasagna de la Barilla
150g Mozzarella de la Santa Lucia
150g Parmezan ras
Bulion

La final, incingeti cuptorul la 160-170 grade. Ungeti o tava cu unt. Adaugati sosul fals apoi foile de lasagna fierte in prealabil pentru 1 minut intr-o oala mare cu sare si ulei de masline, intre folie de aluminiu pentru a nu se rupe si lipi.

Adaugati sosul de carne, apoi sosul bechamel si presarati din plin parmezan.

Peste toate acestea puneti un alt strat de foi de lasagna si repetati procedura de 3-4 ori (trebuie sa fie cel putin 4 straturi de lasagna).
Pentru finalul compozitiei se pune bulion, sos bechamel, mozzarella si parmezan.

Lasati la cuptor 30 de minute, apoi inca 30 la temperatura camerei.

Este cea mai buna lasagna din toate timpurile!


4 comments:

  1. Pot sa fiu cattiva si sa comentez?Mai bine nu...pot spune k aceasta "lasagna" este varianta romaneasca.Cu siguranta este si foarte buna,dat fiindca a fost facuta de tine,iubita,dar nu este cea traditionala italieneasca,adik lasagne al ragu.:) Si cu asta o sa primesc 1000 de comentarii rautacioase!pupici! Alexandra J

    ReplyDelete
  2. Scumpa, am luat reteta dintr-o carte scrisa de un italian, deci iti spun ca e cea italiana. Mai ales ca am mancat lasagna la greu in Italia si avea acelasi gust;)

    ReplyDelete
  3. Amore nu stiu ce fel de italian era cel care a scris cartea,dar dak vrei,cand vin,iti dau eu reteta originala...cea din Bologna!Din punctul acesta de vedere,este gresit carnea de pui,foi de dafin,rosmarin,ciuperci si dovlecelul,sosul fals...si bulionul!si ar trebui sa iti aduc niste besciamella..si am terminat ca mi-am luat destule injuraturi ahahahahahaaa oricum sunt sigura ca este buna,eu am comentat doat titlul scuze inca o data!Puiul sicilian nu l-ai incercat!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. ;)) Carnea de pui am pus eu pentru ca voiam un mix si ciupercile si dovlecel am pus putin pentru ca imi plac;) nu erau in reteta lui. Insa restul e asa cum scrie bucatarul. SI chiar avea un gust foarte bun, chiar am dat lasagna asta la 15 persoane care au venit la mine la un party si au fost foarte incantati de gust;) dar sa imi aduci de toate si sa imi spui reteta ;) am sa il incerc cu prima ocazie, iubitului meu ii place mult puiul;)

    ReplyDelete