March 10, 2011



Prima oara cand am incercat sa fac aceasta tarta clasica si asta pentru ca imi plac lamaile dar ideea de o prajitura numai cu lamaie ma cam ingrozea. Dar m-am inselat cumplit, are un gust deosebit, dulce-acrisor, o aroma placuta si un blat excelent. Ma credeti pe cuvant, sau va invit la o felie?:)


Ingrediente (6 persoane):
Aluat:
150g faina
85g unt moale
35g zahar pudra
Coaja de la o jumatate de lamaie
O jumatate de galbenus batut
O lingura si jumatate de lapte
Crema:
3 linguri cornflour (faina alba de malai)
300ml apa
Sucul si coaja de la doua lamai
175g zahar pudra
2 oua separate

Mod de pregatire:
Intr-un bol puneti faina cernuta si amestecati cu varful degetelor impreuna cu untul pana devine faramitata. Adaugati celelalte ingrediente si amestecati pana devine un aluat moale si uniform. Intindeti pe o suprafata cu faina si puneti intr-o tava de tarta de 15-20cm diametru unsa cu unt si faina. Lasati deoparte pentru 30 de minute. Incingeti cuptorul la 180grade. Intepati blatul peste tot cu o furculita, puneti o hartie de copt si bile de ceramica speciale pentru tarta, daca nu aveti lasati-o doar intepata. Dati la cuptor pentru 10-15 minute pana devine aurie, luati bilele si hartia de copt si lasati deoparte. Reduceti temperatura la 150 grade.
Pentru a face crema, intr-un bol amestecati cornflour cu 5 linguri de apa pana devine o pasta omogena. Restul de apa puneti-l intr-o tigaie, adaugati sucul si coaja de lamaie si pasta de cornflour. Amestecati permanent si aduceti la fierbere. Cand incepe sa fiarba, mai lasati 2 minute, aceasta se va ingrosa, dar trebuie amestecat tot timpul, la foc mediu. Lasati sa se raceasca un pic. Adaugati 7 linguri de zahar si galbenusurile, amestecati bine apoi turnati peste blat.
Amestecati cu mixerul albusurile pana stau tepene. Adaugati gradual zaharul ramas, amestecati bine 1 minut, apoi puneti totul peste crema. Coaceti pentru 40 de minute. Lasati-o sa se raceasca cateva ore inainte de a o taia.

17 comentarii:

  1. Mie nu imi plac lamaile in prajitura dar tarta ta arata bestial!!!

    ReplyDelete
  2. asa credeam si eu ca nu imi plac, dar cand am gustat-o a fost divina;) te sfatuiesc sa incerci, poate iti schimbi parerea;)

    ReplyDelete
  3. cum se numesc bilele de ceramica pe engleza?sigur au un nume specific.pt eu locuiesc in australia si as vrea sami iau (cand o sa le stiu numele).poate mai scri ingriedientele mai complicate si in eng :) ok mersi

    ReplyDelete
  4. Salut! Se numesc ceramic baking beans. Sa imi spui te rog ce ingrediente vrei sa iti traduc si cu cea mai mare placere;)

    ReplyDelete
  5. arata apetisant...o reteta noua care trebuie sa o incerc...am o problema nu am auzit de cornflor si de acele bile de ceramica...

    ReplyDelete
  6. Poti sa nu le folosesti daca nu gasesti, intepi cu furculita foarte bine si daca ai cuptor bun nu cred ca se va umfla. Cornflour nici eu nu am auzit pana nu am gasit in Londra, unde locuies, dar poate daca intrebi de faina alba de malai prin supermarketuri, poate au adus si in Romania... eu am luat de la dr. Oetker. Daca nu gasesti, pune o lingura de faina jumatate ca sa se lege compozitia.

    ReplyDelete
  7. O sa o incerc sigur!
    Ai niste premii la mine pe blog :) iti doresc o saptamana frumoasa!

    ReplyDelete
  8. mersi pt denumirea de bile, sunt si pe aici sigur! numi vine acum ce ingrediente, dar cand o sam nevoie stiu k pot sa apelez la tine ;) by the way eu is denisa, tot o sotie tanara care ii place mult "dans la cuisine" :)

    ReplyDelete
  9. Ma bucur sa te cunosc Denisa, eu sunt Elena:) imi pare bine sa aud ca tinerele sotii au pasiunea de a gati, in ziua de azi e foarte greu sa gasesti astfel de femei:) sigur, poti sa ma intrebi cand doresti:) dar iti spun, poti folosi doar furculita, cel putin mie nu mi s-a umflat prima oara cand nu am pus bile, pentru ca nu aveam, probabil cuptorul e bun si atunci isi face treaba...

    ReplyDelete
  10. de mult ma tot bate gandu sa fac tarta, dar mereu mi sa parut k e tare grea si dificila! o so incerc pe aia cu fructe intro zi :) mersi, denisa

    ReplyDelete
  11. salivez cand ma uit la poza asta!!

    ReplyDelete
  12. Buna!
    Imi place tare mult blogul tau si incerc de cate ori pot retetele pe care le prezinti aici! :)
    Am incercat azi si aceasta tarta cu lamaie, insa mie mi se pare prea multe doua lamai, iese mai acrisoara decat ar trebui..In rest a iesit foarte buna!
    Sper ca acest comentariu sa fie luat asa cum intentionez, sa fie o observatie constructiva, bafta multa in continuare! :)

    ReplyDelete
  13. Ma bucur mult ca ti-a placut reteta. In original, erau mai multe lamai decat am pus eu;) acum depinde fiecare dupa gusturi, mie nu mi s-a parut prea acrisoara, totusi, e tarta de lamaie:) dar poti sa pui si mai putine, in functie de cum iti place:)

    ReplyDelete
  14. Ciao! Arata minunat, dar nu cred ca e faina de porumb, ci mai degraba amidon din porumb, folosit ca agent de ingrosare. Parerea mea. Care este :-) Reteta bifata pe lista de cumparaturi, oricum; maine intra-n scena! Revin cu detalii.
    Bogdan

    ReplyDelete