February 22, 2012

Se stie ca supa de galusti e preferata mea. De fiecare data cand vin in tara asta comand mamei. Dar eu niciodata nu am facut-o, am avut multe tentative dar mi-a fost frica de galusti. Daca nu nimeresc compozitia, daca imi ies prea tari, prea moi, daca si cu daca... insa ieri am prins ceva curaj si am pornit la treaba. Mi-am intrebat mama cum se fac galustile, dar ea obisnuita cu cantitati mari, cand i-am spus ca vreau pentru 2 persoane, a facut ea socotelile dar saraca, nu prea i-au iesit. Am ramas cu un sos mult prea subtire si ma invinovateam ca nu m-am uitat si eu niciodata la mama sa vad cum arata;)) intr-un final, mi-a spus sa testez galustile, sa pun cate una sa vad daca se destrama sau nu, caz in care sa mai adaug gris. Am facut-o si pe asta si am dat de compozitia perfecta. Chiar daca ma gandeam ca imi vor iesi prea tari, macar nu se mai destramau in supa;)) 
Dar, am avut un miracol ieri: ma tot plangeam ca orice fac nu are gust ca la mama, dar supa asta mi-a iesit exact ca acasa! De la primul miros si pana la prima lingura nu am mai avut dubii. Am avut noroc pot spune. Sunt obisnuita sa masor tot, sa cantaresc orice, nu merg niciodata la risc. Mai ales in bucatarie. Dar cu supica de galusti tocmai asta am facut si nu regret nimic. Cu toate ca va mai trece mult pana voi mai risca asa;))



Ingrediente (6 portii):
Un pui (spatele, aripi, copanele)
2 morcovi taiati rondele
O telina rasa
Un pastarnac ras
O ceapa mare tocata
Un cartof taiat cubulete
2 oua
7-10 linguri gris
O lingura ulei
Jumatate lingurita bicarbonat
Sare, piper
Patrunjel

Mod de pregatire:
Puneti puiul taiat si spalat bine, legumele si cartoful la foc mic in 2 litri de apa. Lasati sa fiarba cu capacul pus pana cand toate sunt fierte. In stadiul asta scoateti puiul si aveti doua posibilitati: fie sa il dezosati si sa puneti o parte din pui in supa, fie sa nu il puneti deloc. De asemenea, puteti scoate legumele daca vreti o supa clara. Eu  am lasat legumele si o parte din pui dezosat.
Asezonati, puteti pune si delikat daca doriti.
Faceti galustile astfel: bateti bine ouale apoi puneti grisul si amestecati impreuna cu uleiul si bicarbonatul. Asezonati. Eu initial pusesem 6 linguri de gris dar mi s-a parut mult prea subtire sosul si am mai pus cu punga:)) deci nu am numarat lingurile, cel mai probabil am pus inca 6 linguri. Am testat astfel: am pus lingura in supa sa se infierbante, apoi am luat cu lingura din marginea bolului pasta de gris si am bagat-o in ciorba cat mai adanc pentru ca galusca sa se desprinda de lingura. Daca nu se destrama atunci aveti compozitia corecta. Mie mi-a fost frica sa nu fi prea mult gris si sa imi iasa tari dar a fost, zic eu, cantitatea perfecta;)) insa va spun, nu stiu sigur daca am mai pus inca 6 linguri de gris sau mai multe. Trebuie sa testati cum am facut eu. Daca vi se pare prea subtire, puneti o lingura doua de gris si bagati in ciorba. Daca se destrama luati cu paleta si aruncati. Apoi mai adaugati gris in bol si tot asa, pana ajungeti la consistenta potrivita.
Dupa ce ati pus toate galustile, acestea ar trebui sa se ridice la suprafata. Puneti capacul si dupa 5 minute le intoarceti pe partea cealalta. Acoperiti iar cu capacul si le mai lasati inca 5-10 minute, in functie de cat de mari le-ati facut. Le gustati si daca va plac, inchideti focul, presarati patrunjel tocat si puneti capacul.




0 comentarii:

Post a Comment