February 20, 2012

Prima oara cand am auzit de financier a fost la Top Chef. Am auzit si vazut multe in emisiunea aceasta, spre norocul meu. Aceste prajiturele sunt foarte delicate, extrem de gustoase, se mai numesc si Friands care tocmai asta inseamna. Sunt frantuzesti, special inventate pentru tea party. Le-am facut si eu intru celebrarea tea party-ului din luna aceasta, organizat de Emily.
Gustul este delicios, de unt caramelizat si migdale prajite. Zmeurica din varf este putin acrisoara, facand un echilibru perfect. 
Aceste prajituri au fost inventate in  secolul 19 de catre un patiser al carui magazin era foarte aproape de Bursa de Valori din Paris. Initial erau coapte in forme care semanau cu lingourile de aur. Erau preferate de oamenii de afaceri pentru ca principala lor caracteristica este ca nu fac firmituri, deci costumele le ramaneau intacte. Imi plac tare mult cum arata dar mai ales gustul, simplu delicios. Reteta am luat-o de aici.



Ingrediente (12 buc.):
80ml unt clarificat (ghee)
30g faina
50g migdale macinate fin
90g zahar pudra
Un praf de sare
90g albusuri de ou
Jumatate lingurita esenta vanilie
12 zmeurici

Mod de pregatire:
Untul clarificat se prepara in felul urmator: 120 g unt nesarat se pune intr-o craticioara la foc mic. Se spumeaza pe parcurs. Pe masura ce fierbe, lichidul se evapora. Lasati sa fiarba si amestecati usor. In momentul in care devine auriu, se limpezeste si grasimea incepe sa sfaraie si sa se lase la fund. Se ia de pe foc inainte sa devina maroniu pentru ca altfel se arde.
Procesul dureaza 5-10 minute in functie de impuritati. Gasiti mai multe, printre care si imagini aici.
Dupa ce se racoreste, se strecoara printr-o strecuratoare in care s-a asezat un tifon dublu, intr-un borcan. Se lasa sa ajunga la temperatura camerei si se cantareste 80ml cat avem nevoie.
Incingeti cuptorul la 180grade. Puneti faina de migdale intr-o tava si coaceti 6 minute pana devine auriu. Luati din cuptor si puneti sa se raceasca.
Ridicati temperatura la 205 grade.
Intr-un bol amestecati faina, pudra de migdale, zaharul si sarea. Faceti o groapa in mijloc si adaugati albusurile batute spuma in prealabil, esenta de vanilie si untul clarificat. Amestecati bine. Umpleti niste forme care au fost unse cu unt si faina. Dati la cuptor 4 minute. Luati din cuptor si puneti cate o zmeura in mijloc, sau chiar 2, depinde de cat de mare e forma. Data viitoare clar voi pune cel putin 3 zmeurici, asa gust fain dau. Lasati iar la cuptor 5-7 minute pana devin aurii. Testati cu scobitoarea.
Lasati sa se raceasca un pic in forme, apoi transferati pe un fund de lemn curat.
Le puteti presara cu zahar pudra, optional. E bine sa le consumati in aceeasi zi cu fructe de padure, inghetata sau frisca.








6 comentarii:

  1. Aceste prajiturele atât de delicate par niște adevărate bijuterii!

    ReplyDelete
  2. Foarte faina reteta , iar prezentarea ...fara cuvinte .

    ReplyDelete
  3. Foarte delicate aceste financier :) Perfecte pentru tea-party-ul lui Emily.

    ReplyDelete
  4. Multumesc fetele, sunt intr-adevar delicate:)

    ReplyDelete
  5. sunt atat de frumoase, delicate si desigur delicioase ca m-au cucerit pe loc ♥
    te imbratisez cu mare drag scumpa me! :*

    ReplyDelete