January 18, 2012


Am petrecut cateva zile cautand reteta perfecta de bomboane de ciocolata. Nu asa multe pe cat am sperat, unele prea simple, altele prea elaborate. Pana cand una dintre ele mi-a clipit mai deosebit. O reteta foarte simpla, cu putine ingrediente, dar la care trebuie sa acordati atentie la 3 lucruri: folositi doar cea mai buna ciocolata neagra pe care o gasiti, altfel bomboanele voastre vor fi cel putin mediocre; respectati TOTI pasii cu extra-extra-extra atentie si fiti pregatiti pentru haosul din bucatarie, ciocolata face asta, oameni buni; aveti nevoie de o pensula de silicon de o circumferinta mica, spalati-o dupa fiecare data in apa fierbinte. De asemenea, mai aveti nevoie de o forma din silicon pentru bonboane si de un termometru (optional). Forma de silicon am cumparat-o din Londra, dar am descoperit-o si pe un site din tara unde puteti comanda.
 Dupa toate acestea, veti impresiona pe toata lumea cu aceste bomboane minunate, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe daca chiar voi le-ati facut sau le-ati cumparat dintr-o ciocolaterie. 
Ingrediente (30 buc):
100 g ciocolata alba
50 ml frisca lichida
o banana
jumatate fiola vanilie
o lingurita lichior (optional)
 250 g ciocolata amaruie 70%

Mod de pregatire:
Preparati crema astfel: intr-o cratita aduceti la fierbere frisca lichida. Adaugati ciocolata alba rupta in bucatele, amestecati bine cu o lingura de lemn pana aceasta se topeste. Luati de pe foc, iar cand crema s-a racit adaugati o banana foarte coapta dar fara parti negre, strivind-o cu furculita. Amestecati foarte bine, puneti o lingurita de lichior si esenta de vanilie.


Separat, topiti trei sferturi din ciocolata amaruie la bain marie pana ajunge la 52 de grade. Daca nu aveti termometru, luati-o de pe foc exact cand toata ciocolata s-a topit, nu o lasati mai mult. Dupa ce ati stins focul, luati recipientul de la bain marie si adaugati restul de ciocolata, rapid, pana aceasta se topeste. Acesta este secretul unor bomboane de ciocolata care stralucesc. Vedeti pozele de mai sus din timpul pregatirii:
Imediat incepeti si vospiti peretii formei de ciocolata, avand grija sa ungeti bine fundul si peretii; prima data cand i-am facut nu am stiut exact ce si cum, marginile nu le-am umplut de ciocolata, de aceea mi-au iesit cam subtiri si nu aveau o forma tocmai potrivita cu ce visam. Dar de data asta, am intors forma cu fundul in sus, pentru ca ciocolata sa mearga si pe margini, masura de siguranta:)



Dupa ce ati umplut toata forma, lasati cateva minute la temperatura camerei. Puneti crema cu un posh sau cu lingurita, in functie de cat de mari sunt formele. Nu puneti pana sus, ci 3 sferturi. Lasati iarasi cateva minute. 
Urmeaza sa puneti capacul. Ciocolata se va intari in timpul acesta daca nu lucrati repede, de aceea puteti sa o puneti din nou la bain marie, lucru nerecomandat de marii bucatari, dar daca sunteti amatori ca mine, nu-i niciun bai, nu va arata de nota 10, ci de -10, asa ca e ok;)) Daca insa sunteti perfectionisti, puteti repeta pasul cu topitul unei noi ciocolate la 52 de grade.


Ungeti cu grija sa nu amestecati ciocolata cu crema de banane. Aveti grija sa uniti bine marginile; ideea e sa se lucreze repede pentru ca ciocolata se intareste aproape imediat si trebuie sa aveti o bomboana unitara, sa nu se vada imbinari sau, mai grav, sa nu se lipeasca. Cu practica vin si rezultatele. 
Lasati o ora la temperatura camerei apoi puneti in frigider pana a doua zi.
Scoateti usor bomboanele din forma si le puteti pune in forme speciale sau intr-o cutie de carton. 



9 comentarii:

  1. mi-nu-na-te! de trei ori zic, da? te pup

    ReplyDelete
  2. modelul de sus al bomboanelor cum l-ai realizat?

    ReplyDelete
  3. uuauaua arata tare bine si sunt tare curioasa de gust, deci urmatoarele pe lista sunt trufele??? :D

    ReplyDelete
  4. Iulia, asa era forma din silicon, cu model;)
    Anonim, cred ca esti Adina, nu?:)) da, vreau sa incerc sa fac trufe, sunt asa multe chestii pe care vreau sa le incerc;)

    ReplyDelete
  5. oh, de cand ma chinui sa fac si eu niste bombonele :))
    arata superbisimo, iar combinatia asta cu banane e fenomenala ♥
    te pup scumpa mea!

    ReplyDelete
  6. Salut, am si eu o intrebare, cu ce ungeti peretii tavii?! tot cu compozitia aceia de ciocolata sau cu altceva?

    ReplyDelete
  7. Nu am uns cu nimic forma, pentru ca e din silicon si se ia foarte usor dupa ce se intareste. Daca nu aveti forma de silicon, am vazut pe alte bloguri ca se pune putin ulei. Acum, nu stiu ce sa recomand pentru ca nu am incercat niciodata, deci cel mai bine achizitionati o forma de silicon si scapati de batai de cap:)

    ReplyDelete
  8. Superbe!!! Dar am si eu o intrebare cum si cat timp le poti pastra?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc! De obicei nu mai raman, pentru ca se dau imediat;)) pastreaza-le la frigider sau intr-un loc mai rece. Fiind cu crema de banane, nu tin foarte mult, pana la 3-4 zile.

      Delete