August 22, 2011


Cum nu sunt fan cozonac de cand ma stiu, mama imi pregatea mie, special, cate un chec la diferite ocazii (cam rare). De atunci asa bine ne-am impacat, inca pot spune ca este unul dintre deserturile mele preferate. Mai ales dimineata, cu lapte rece sau cappuccino, un deliciu. Reteta aceasta sincer, nu mai stiu de unde o am dar stiu sigur ca iese un chec asa pufos, incat si fara alune, cocos sau fulgi de ciocolata, tot e super bun!
Ingrediente:
6 oua mari
2 cani si jumatate cu zahar
2 cani cu faina
1 praf de copt stins cu zeama de lamaie
2 zahar vanilat
Esenta de rom
Esenta de lamaie
Un castronel cu nuci taiate marunt si alune prajite (optional)
100g fulgi ciocolata
2 linguri cacao
6 linguri apa rece
10 linguri ulei
3-4 linguri smantana

Mod de pregatire:
Se freaca cu mixerul spuma o cana de zahar cu galbenusurile pana devina ca o crema, cam 10 minute cu mixerul, 5 cu robotul.
Se adauga pe rand zaharul vanilat, esentele, lingurile de apa rece, lingurile de ulei si se amesteca bine.
Se pune praful de copt stins cu lamaie, cele doua cani cu faina si se amesteca, se adauga nucile, alunele si lingurile de smantana.
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu restul de zahar, cam 10 minute cu mixerul, 5 cu robotul, pana sta batos.
Dupa aceea se incorporeaza foarte usor in compozitia cu galbenusuri.
Se opreste putin din compozitia rezultata si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao. Se toarna pe deasupra in strat subtire si se niveleaza cu furculita.
Se pot pune si fulgi de ciocolata.
Se toarna totul in 2 tavi de chec unse cu unt si tapetate cu faina sau acoperite cu foaie de copt.
Tavile se dau la cuptor la foc potrivit, cu cuptorul incins in prealabil la 180grade. Se tin 30-40 minute, se verifica cu o scobitoare daca s-au facut.
Dupa ce s-au copt si s-au scos din tavi si s-au racit putin se pudreaza cu zahar pudra.





10 comentarii:

  1. Multumesc, e si foarte usor de facut:)

    ReplyDelete
  2. mie imi place si checul dar si farfurioara :)

    ReplyDelete
  3. 2 cani si jumatate de zahar?

    ReplyDelete
  4. l-am facut in weekend si a fost ff apreciat:) il mai fac inca o data saptamana asta:) si caut si fulgi de ciocolata...(ce-mi plac retetele simple si rapide:)

    ReplyDelete
  5. l-am facut asera.mama cat pufos a iesit.o chestie n-am inteles,nu mi se intareau albusurile:-??n-am patit-o niciodata.a trebui sa cumpar altele repede...am pus si fulgi de ciocolata:) merci mult elena;)

    ReplyDelete
  6. Sunt mai multe cauze din cauza carora nu ti s-au intarit albusurile. Fie nu erau la temperatura camerei, fie erau putin mai vechi. Normal se intaresc cam dupa 2-3 minute dupa ce le bati cu mixerul, mai ales ca se adauga si zaharul, dar trebuie batute mai mult pt ca zaharul sa se topeasca. Ma bucur mult ca ti-a placut:*

    ReplyDelete