May 9, 2012

Nu am mai mancat fasole de la Craciun, pentru ca am incercat de 3 ori sa fierb fasolea si dupa 6 ore era tot tare ca piatra. Noroc cu o oala sub presiune primita cadou de nunta, cu care am imblanzit boabele obraznice. Atunci facusem o ciorbita cu ciolan, acum am primit de la mama fasole si am prins curaj sa fac iahnie, asa cum o face ea. Numai ca nu am prins-o pe fir si am ramas la reteta fabuloasa a bucatarasului. A durat ceva timp pana am ajuns sa o savurez cu intreaga familie, dar s-a meritat. Este asa de buna, consistenta, servita cu muraturi, ardei copti sau o simpla ceapa. Yummy!



Ingrediente (8 portii):
500g fasole uscata boabe
300g carnati afumati
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
Un morcov
O ceapa
2 fire ceapa verde
3 linguri bulion
Ulei
Boia dulce
Cimbru
Marar
Patrunjel

Mod de pregatire:
Fasolea se spala si se lasa in apa la inmuiat, peste noapte. A doua zi se scurge bine. Se pune fasolea la fiert in apa fierbinte, lasam sa fiarba. Scurgem, inlocuim cu alta apa fierbinte. Facem asta de 3 ori, pana fasolea se inmoaie. Daca aveti oala sub presiune, folositi-o. Eu in 50 de minute am fiert-o, boabele erau destul de mari.
Cand fasolea s-a inmuiat, se adauga morcovul si ardeii grasi taiati cubulete, ceapa verde si ceapa uscata taiata marunt si putina sare. Se lasa sa fiarba o ora jumatate in apa cat sa acopere, daca nu ati fiert-o in oala sub presiune, sau jumatate de ora, pana legumele sunt fierte.
Intre timp, taiati carnatii rondele, prajiti-i in putin ulei incins. Dupa ce fasolea a fiert si apa a scazut, adaugati carnatii cu tot cu ulei, bulionul, mararul tocat fin, sare, piper si dati la cuptor 15 minute.
Luati din cuptor si adaugati putin cimbru si patrunjel tocat.


6 comentarii:

  1. Asta este una dintre retetele nepretentioase la care nu o sa zic nu niciodata.
    La mine e obligatoriu sa fie cu ceapa. Fara compromisuri, nu muraturi, nu ardei copit, nu altceva :). Stai putin.. cu ardei copti nu am incercat-o niciodata. Trebuie sa studiez problema!

    Super deliciaosa prezentarea!
    Tot fasole am gatit si eu saptamina trecuta :)

    ReplyDelete
  2. Imi place mult iahnia de fasole , dar o fac atat de rar si asta numai din cauza ca nu gasesc fasole buna .Asa cum ziceai si tu , fierbi la ea de te saturi si tot piatra este . Foarte imbietor arata farfuria ta .

    ReplyDelete
  3. Nici eu nu am papat de multa vreme , si tare as papa o portie cu muraturi alaturi !!! Superb ai prezentat-o !!!

    ReplyDelete
  4. Asa este Dorina, daca nu aveam oala sub presiune si fasole din tara, nu cred ca ma mai apucam, la cat chin am tras in datile trecute. Bine ca s-a terminat cu... bine;))

    ReplyDelete
  5. The wondering oltean, cum te cheama, apropo?:)
    Noi mereu mancam cu ardei copti in otet, asa ne-a invatat mama de cand suntem mici:)

    ReplyDelete
  6. Cati, a mai ramas putin, vino in Londra;)

    ReplyDelete