November 30, 2012


Azi am avut chef de bucatarit big style. Adica, mai pe romaneste, de stat la cratita pana mi s-au umflat picioarele. Si ochii, de la atata ceapa tocata. Dar a meritat efortul, un fel "sofisticat", dupa spusele sotului meu, delicios si "altfel". Nu am mai incercat vreodata acest sos bearnez, nu cred ca mi-a iesit cum ar trebui pentru ca mi-ar fi trebuit un mixer. Cu telul ma luase deja durerea de brate, deci mergeti la sala inainte:) In orice caz, daca doriti sa impresionati pe cineva, nu veti da gres cu aceasta reteta.


Ingrediente (4 pers.):
Vita:3 linguri ulei masline
2 cepe taiate marunt
2 catei de usturoi taiati marunt
Un kg carne de vita, taiata fasii
2 linguri faina
300 ml vin rosu Chianti/Merlot
Un praf de salvie
200ml supa de vita
O lingura bulion
O lingura patrunjel tocat
Piure:
500g cartofi
3 cepe verzi
Un sfert de legatura de patrunjel
25g unt nesarat
Sote de ciuperci:
250g ciuperci salbatice
1 catel de usturoi
Ulei de masline
20g unt nesarat
Sos bearnez:
1 ceapă mică-mijlocie, de preferință roșie
1 legătură de tarhon proaspăt
1 linguriță de piper negru măcinat
1 lingură oțet alb
1 lingură vin alb
4 gălbenușuri de ouă
250 gr unt alb nesărat 

Mod de pregatire:
Incalziti cuptorul la 150 de grade. Incingeti o lingura de ulei intr-o tigaie, adaugati ceapa si usturoiul si amestecati la foc mediu, pentru 6-8 minute pana se inmoaie si se aureste. Luati din tigaie si puneti intr-o tava adanca cu capac, gen yena.
Incingeti uleiul ramas in tigaie si prajiti vita la foc mare, amestecand 3-4 minute pana se aureste pe toate partile si pana evapora tot lichidul. Presarati faina in tigaie si amestecati bine sa nu faca cocoloase. Asezonati bine cu sare si piper. Reduceti focul la mediu, turnati vinul si amestecati constant pana da in clocot.
Turnati totul in tava, amestecati cu ceapa si usturoiul, adaugati salvia, supa de vita si bulionul, acoperiti si bagati in cuptor pentru 2 ore jumatate - 3 ore, pana devine carnea foarte frageda.
Luati tava din cuptor, presarati patrunjel tocat.
Fierbeti cartofii in apa cu sare. Scurgeti, zdrobiti cu furculita, apoi amestecati cu ceapa tocata marunt, patrunjelul tocat si untul. Asezonati.
Taiati ciupercile grosier si prajiti intr-o tigaie incinsa bine, cu o lingura de ulei de masline. Asezonati cu sare si piper apoi adaugati usturoiul tocat si untul.
Se toaca marunt ceapa, la fel se toacă și frunzele de tarhon. Se amesteca cu piperul, oțetul și vinul alb si se pun la foc mic, se fierb până la clocot după care se ia de pe foc. Untul alb (nesărat) se topește la foc mic și se lasă până se rumenește putin. Într-un recipient, se bat gălbenușurile de ou cu tarhonul, după care se va pune în bain-marie (la baie de aburi). Continuând baia de aburi și folosind un tel fin, se bate pînă cînd compoziția devine o emulsie omogenă și groasă după care se scoate din baia de aburi, se amestecă mai departe adăugând și untul până la răcirea emulsiei.


3 comentarii:

  1. La multi ani romanilor de pretutindeni!

    ReplyDelete
  2. Delicios! As servi oricand o portie din asta! Pup dulce, fata frumoasa! :*

    ReplyDelete
  3. arata minunat! cred si eu ca a fost delicios!
    te imbratisez cu drag! :*

    ReplyDelete