January 15, 2012

Am crescut cu acest fel de mancare si atat de mult imi place, incat mare mi-a fost mirarea cand sotul meu nu auzise de asa ceva. Nu stiu din ce parte a tarii provine prazul cu masline, dar vad ca in Ardeal nu e foarte popular. Asta dupa spusele lui, trebuie sa mai verific:) in orice caz, i-a placut foarte mult si nu avea de ce sa nu fie asa, este o mancare gustoasa, satioasa, care umple bucataria de un miros specific. Daca nu va place mancarea prea acrisoara, puteti sa puneti doar jumatate din lamaie. Reteta am luat-o de aici, multumesc!

Ingrediente:
500g carne de porc
500g praz
200g masline negre
O ceapa
3 linguri pasta de tomate
50ml suc de rosii
O lamaie mica
Un cub concentrat de legume
50ml vin alb sec
O legatura marar
O legatura patrunjel
8 linguri ulei

Mod de pregatire:
Puneti intr-o cratita 4 linguri de ulei si caliti carnea taiata bucatele pana se evapora apa. Dupa ce aceasta s-a rumenit, adaugati 500ml apa, concentratul de legume si lasati sa fiarba la foc mediu, cu capacul deasupra, pentru 30 de minute.
Intr-o alta oala, fierbeti niste apa, adaugati lamaia si maslinele si lasati sa se opareasca 5 minute. Scurgeti-le de apa si dati-le deoparte.
Intr-o tigaie,  caliti ceapa tocata si prazul taiat bucati de 4 cm, pentru 5 minute la foc mediu, amestecand din cand in cand.
Dupa ce a fiert carnea, adaugati ceapa si prazul, turnati 500ml apa si vinul, lasati sa fiarba 25 de minute.
Adaugati pasta de tomate si sucul de rosii, condimentati, adaugati maslinele si lamaia taiata felii, amestecati bine si dati la cuptorul preincins la 180 de grade, pentru 30 de minute.
Scoateti din cuptor, adaugati mararul si patrunjelul tocat.




7 comentarii:

  1. Este tare bine venita reteta dupa multa, multa carne:))O combinatie perfecta!Pup!

    ReplyDelete
  2. Eu am pus si carne dar se poate exclude oricand. Initial voiam sa o fac simpla, dar mi-ar fi sarit sotul in cap;))

    ReplyDelete
  3. Asta cu saritura dupa carne o stiu si eu! Oricum e dementiala cu si fara! pupici

    ReplyDelete
  4. Reteta asta a picat la fix. Vroiam sa fac praz saptamana asta, dar ezitam intre mai multe retete. Voi inlocui insa carnea de porc cu somon. Mersi :)

    In calitate de ardeleanca pot confirma spusele sotului, praz nu am mancat niciodata acasa si nu tin minte sa il fi vazut prea des prin piete.

    ReplyDelete
  5. Eu am intalnit aceasta mancarica prima oara in Bucuresti! In Ardeal nu se gateste.
    Ce am mancat eu atunci era o varinta fara carne. Si a fost buna!

    ReplyDelete
  6. Sa imi spui cum este cu somon:) inseamna ca o fi din partea Moldovei, mama mea este de acolo:)

    ReplyDelete
  7. Eu sunt din Bucuresti, deci se pupa cu realitatea;) desi prazul este foarte intalnit la Olteni, tot nu dau pe net originile acestei mancari. Cel mai mult imi place cu limba de porc, dar sotul meu sa nu vada asa ceva, am inlocuit-o cu carne de porc si piept de pui, nu aveam suficiente din niciunele;)) oricum, foarte buna si cu carne si fara:) se poate pastra pana la 3-4 zile in frigider, chiar are un gust mai bun dupa ce sta putin sa se cunoasca ingredientele intre ele:)

    ReplyDelete