December 2, 2011

Unul dintre deserturile mele preferate, aceste gogosici umplute cu crema de vanilie, frisca si ciocolata sunt absolut fantastic de usor de pregatit daca tineti cont de TOTI pasii si indicatiile. Partea negativa e ca se mananca atat de rapid incat trebuie sa te apuci de altele:) Am incercat sa fac si doua lebede, nu prea mi-au iesit, sunt la prima abatere, dar imi voi exersa mana si sper sa imi iau ceva mai frumos data viitoare:)

Ingrediente (16 bucati):
Aluat
200ml lapte
200g oua (4-5)
140g faina
80g unt
2 lingurite zahar
1 jumatate lingurita sare


Crema
500ml lapte
30g unt
100g zahar
100g galbenus de ou
40g faina
Esenta de vanilie
2 plicuri zahar vanilat

300ml frisca lichida

Decorare
200g ciocolata neagra sau cu lapte
50ml frisca lichida


Mod de pregatire:
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei altfel va fi foarte greu sa formeze o coca moale. Mixati bine ouale.
Intr-o craticiora puneti laptele impreuna cu untul taiat bucatele, zaharul si sarea si aduceti la fierbere. Lichidul trebuie sa fiarba foarte repede la temperatura ridicata pentru ca grasimea sa intre in lichid si sa nu ramana la suprafata. Cand untul s-a topit si laptele este fierbinte, puneti faina toata odata si amestecati rapid, deasupra focului. Este important sa adaugati faina toata odata pentru ca aceasta usuca lichidul rapid si coca face cocoloase daca o adaugati treptat. Continuati sa amestecati de data aceasta cu cratita pe foc, pana ce fundul cratitii este acoperita cu o pojghita alba. Coca formeaza o bila si poate fi pusa foarte usor pe o parte a cratitii. Priviti video-ul de mai jos pentru a vedea exact cum se procedeaza:



Puneti coca fierbinte intr-un vas si adaugati oaule putin cate putin. Continuati sa amestecati pana lichidul este complet absorbit de coca, inainte de a adauga mai mult ou. Coca este gata cand aveti o pasta foarte fina. Daca nu este suficient de fina ca in video-ul de mai sus, mai puteti adauga putin ou.
Umpleti un posh de patiserie cu coca si faceti bile de 4 cm in diametru pe o hartie de copt. Daca nu aveti posh, puneti coca cu lingura. Spreiati chiflele cu apa inainte de a le baga la cuptor. Preincalziti cuptorul la 200 de grade. Coaceti pentru 30 de minute pana devin maro, reduceti temperatura la 170 grade si continuati coacerea pentru inca 20 de minute. Nu deschideti cuptorul in acest timp pentru ca se vor dezumfla.
Chiflele trebuie sa fie maro si crocante la exterior si pufoase si goale in interior.

Pentru crema se procedeaza astfel:
Mixati ouale cu 3 sferturi din zahar pana se topeste zaharul. Adaugati faina si mixati din nou pana este incorporata complet. Zaharul ramas se pune impreuna cu untul, zaharul vanilat si laptele intr-o oala pana dau in clocot. Jumatate din lapte se toarna peste mixtura de ou si se amesteca bine. Turnati peste laptele din cratita si continuati fierberea amestecand energic pana crema se ingroasa, fierbe si formeaza bule de aer. Luati de pe foc si adaugati esenta de vanilie si amestecati. Puneti intr-un alt vas pentru a se raci mai repede. Inainte de a o folosi la umplerea chiflelor amestecati-o din nou.
Cand chiflele s-au racit, le luati de pe foaia de copt, taiati un sfert din capac si le umpleti cu crema. Deasupra puneti frisca batuta. Puneti capacelul, presarati cu zahar pudra si deasupra turnati ciocolata topita pregatita astfel:
Topiti ciocolata la bain marie si adaugati frisca lichida pana devine o pasta subtire dar care sa nu se scurga foarte usor de pe capacel.
Bagati la frigider pentru 2 ore apoi serviti.












8 comentarii:

  1. Ce frumoase ti-au iesit ! Si eu le tot am in plan, dar inca n-am ajuns sa le fac ...

    ReplyDelete
  2. Multumesc, sunt migaloase dar foarteeeeee bune!

    ReplyDelete
  3. Arata genial!!! si imi imaginez cat pot fi de bune...

    Felicitari pt prajituri, pt aranjament, pt atentia pe care o acorzi detaliilor!

    ReplyDelete
  4. Cum te lasă inima să mănânci așa ceva? Eu le-aș deschide geamul să zboare libere. :)

    ReplyDelete
  5. Arata extraordinar de bine !!!

    ReplyDelete
  6. :))) le-am mancat cu mare grija;;)))

    ReplyDelete
  7. Buna Elena, te astept cu drag la provocarea lunii decembrie "Dulce Romanie". Intra sa vezi cu ce ingrediente te provoc :)

    http://brindusascheaua.blogspot.com/2011/12/provocarea-lunii-decembrie-2011-dulce.html

    ReplyDelete
  8. mmmm ce bine arata, e una din prajiturile mele preferate...sper sa o fac si eu intr-o zi si sa ma laud cu ele. te pup

    ReplyDelete