May 5, 2009



Multumesc Gabrielei pentru aceasta reteta :)

Ingrediente bezea: 4 albusuri
150g zahar pudra
30g zeama lamaie
Nuci
Alune de padure

Se bat albusurile spuma cu zaharul si zeama de lamaie.

Spuma rezultata se asaza intr-o forma de tort de 26cm diametru, tapetata cu hartie de copt.


Se presara deasupra nucile si alunele si se coace 3 ore si jumatate la 100 grade C.

Blatul trebuie sa se usuce nu sa se rumeneasca, numai ca al meu nu a iesit pentru ca nu am avut cuptor cu reglaj, desi am pus o lingura de lemn in usa cuptorului sa stea intredeschisa. Data viitoare;)

Ingrediente pentru doua blaturi subtiri de aluat:
2 oua
2 albusuri
140g zahar
100ml suc proaspat de portocale
100ml ulei
160g faina
2 lingurite praf de copt

Se bat ouale cu abusurile si cu zaharul pana fac basicute.

Apoi se adauga sucul de portocale, uleiul si faina, amestecata in prealabil cu praful de copt.
Jumatate din compozitie se toarna intr-o forma de tort de 26cm, tapetata cu hartie de copt.

Se coace in cuptorul preincalzit la 180g, timp de 10 minute.

Se scoate blatul din cuptor si se desface de forma, se desprinde hartia de pe fund si se lasa la racit.
La fel se coace si al doilea blat.

Ingrediente Mousse de ciocolata:
300ml frisca lichida
250g ciocolata cu lapte
5g gelatina praf

Se incalzeste jumatate din cantitatea de frisca, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste, insa fara a fierbe.
Se lasa putin timp sa se raceasca apoi se adauga gelatina, inmuiata in prealabil.
Dupa ce se raceste, se amesteca cu cealalta jumatate de cantitate de frisca, batuta.

Se pune primul blat in cercul de tort, se asaza crema de ciocolata apoi al doilea blat. Se scoate cercul si se da la rece.

Ingrediente pentru crema de portocale:
250ml frisca lichida
40g zahar pudra
1 plic intaritor de frisca
250g mascarpone
30g zahar tos
50ml suc portocale
20ml suc lamaie
1 plic gelatina
Pulpa de la 2 portocale mari

Frisca se bate bine cu zaharul pudra si praful intaritor.

Mascarpone se freaca cu zaharul pana aceasta se topeste.

Se amesteca cele doua compozitii.

Se adauga portocalele curatate.
Se inmoaie gelatina si se amesteca pe foc cu zeama de portocale si lamaie. Se raceste si se adauga in crema de portocale.
Se pune crema peste blat si se imbraca marginea blatului in crema. Mie nu prea mi-a iesit crema asa tare si arata ca o minge dar am dres-o pana la sfarsit;))

Se lasa 2 ore in frigider.
Se pune blatul de bezea si se orneaza cu frisca.
Si o poza in sectiune:

6 comentarii:

  1. elenush, draga mea, in penultima poza este crema in care ai pus gelatina? poza e inainte de frigider sau dupa?

    ReplyDelete
  2. Am pus gelatina, da, dar era inca moale nu se intarise, pe urma am bagat-o la frigider si s-a intarit:)

    ReplyDelete
  3. era moale de la portocale si zeama de lamaie si daia sta aiurea:)))

    ReplyDelete
  4. Acum l-am gustat, e super bun! Puteam sa mai pun crema cu portocale ca nu strica, ma gandeam sa nu fie prea mult;) Dar e super, sper sa le placa la fete:)

    ReplyDelete
  5. le-a placut? as vrea sa -l fac si eu
    imi trebuie curaj! :D

    ReplyDelete
  6. daaa, le-a placut mult de tot, si sa stii ca bezeaua desi nu e alba, a iesit foarte bine si a fost apreciata, deci ti-l recomand:)

    ReplyDelete