Isabela Dobrin a scris cateva sfaturi culinare pretioase pe care vreau sa vi le impartasesc:


Cojile de mere sau citrice nu le aruncati, uscatile in cuptor sau pe calorifer. Sunt bune la aromatizarea ceaiului negru.

Pandispanul va capata o culoare persistenta si va fi foarte pufos, daca folositi cu 2 linguri mai putina faina decat in reteta, si adaugati un praf de budinca cu aroma de frisca, apoi amestecati foarte bine.

Platourile de tort nu se murdaresc in timpul ornarii tortului, daca folositi acest sfat: puneti intre platou si tort doua bucati de hartie cerata, apoi ornati tortul cu frisca sau ciocolata. La final scoateti cu atentie foile de hartie cerata de sub tort.

Prajiturile cu drojdie vor capata o aroma picanta daca adaugati in aluat un praf de nucsoara.

Praful de copt lipsa se poate inlocui cu 3-4 linguri de rom. Aceasta cantitate face ca aluatul sa creasca aproape la fel de repede si de bine ca un plic de praf de copt.

Zaharul pudra intarit se poate salva si folosi, daca il incalzesti in cuptorul putin incins, il puneti apoi intr-o punga de plastic si il rulati cu facaletul de mai multe ori. Zaharul pierde astfel umiditatea si devine fin.

Aluatul de piscoturi sau cel de pandispan devine foarte pufos, daca folositi un mic truc: se amesteca in aluat, la final, catava picaturi de otet.

Galustele de gris fierb mai repedesi sunt mai gustoase daca se adauga in compozitia lor putin malai.

Daca ai pus prea multa sare, adaugati in mancarea ce fierbe o linura de zahar, un cartof taiat in doua sau cateva felii de rosii.

Pilaful nu se mai prinde de cratita daca il veti lasa sa fiarba, la foc mic, in cuptor. Pentru ca boabele de orez san u se lipeasca intre ele, adaugati, in macare, o ligura de ulei.

Daca tineti regim si vreti sa mancati carne de pui, inlaturati-i pielea care contine cele mai multe grasimi.

Ceapa se va “auri” mult mai rapid, daca in uleiul pe care o prajiti, adaugati, un varf de cutit de zahar.

Bananele pastrate in frigider nu se vor mai oxida, daca vor fi invelite intr-o punga de culoare neagra.

Sarea incetineste procesul de fierbere atat in cazul carnii, cat si al legumelor. Adaugati sare atunci cand mancarea este aproape gata.

“Z(e)ama de gaina” (ciorba de gaina inacrita cu bors) care se prepara in Moldova are un gust deosebit si o aroma imbietoare datorita uni mic “secret”: borsul se pune la fiert odata cu carnea de pasare, bine spalata inainte. In acelasi timp, se pune pe foc, intr-un alt vas, bors proaspat “indoit” cu apa, care trebuie sa aiba acelasi gust ca sic el in care fierbe carnea. Aceasta “rezerva” este folosita pentru a completa cantitatea de zeama in care fierbe carnea si zarzavaturile si care scade datorita evaporarii apei. Prepararea dureaza, dar veti vede, merita!

Un start subtire de gris adaugat intre blat si fructe va absorbi sucul acestora din urma.
Cateva bucati de macaroane “infipte” in prajitura data la cuptor, vor grabi coacerea, iar aluatul nu va ramane crud la mijloc. Cand prajitura este coapta, nu va ramane decat sa inlaturati macaroanele. Testati prajitura cu o scobitoare si daca ramane curate, puteti sa scoateti prajitura din cuptor.

Ridichi proaspete , micutele legume rosii sunt delicioase pentru salate. Pastrarea acestora se realizeaza cel mai bine daca le scurtati frunzulitele, pentru a evita pierderea de apa. Daca le scufundati tijele de la frunze intr-un pahar cu apa, ele se mentin proaspete si timp de 5 zile la frigider.

Sunca se taie cubulete mult mai usor daca este pusa mai inainte cca. 30 minute la congelator.

Salata de paste se prepara rapid: cateva resturi de carne amestecate cu paste si cativa castraveti tait cubulete.

Friptura de porc este mai picanta, daca frecati cu scortisoara partea mai grasa a fripturii si daca turnati bere in timpul prepararii fripturii. Astefel se formeaza o crusta grozava.

Ceapa se spalata cu apa inainte de a fi toccata; astfel ochii nu mai lacrimeaza.

Cous-cous, se poate obtine o garniture excelenta in numai 5 minute, Fierbeti supa si turnati granulele de grau dur. Acoperiti si lasati sa se umfle 5 minute, spre final amestecati cu o furculita cativa fulgi de unt.

Chiflele vechi de o zi, vor redeveni frgaede, daca le veti da la cuptor timp de 15 minute. Asezati si o ceasca de apa la baza cuptorului.

Glazura de tort nu se va “sparge”, daca veti trage linii fine de-a lingul carora sa taiati apoi prajitura.

Aluatul de pizza va fi si mai pufos, daca veti incorpora in aluatul propriu-zis, la 500 g faina, si doi cartofi albi fierti si raciti, de marime medie.

Supele si sosurile se ingroasa foarte bine cu piure de cartofi. Incorpoarti-l in cantitatea dorita, supa gust, apoi omogenizati-l.

Cartofii fierti se decojesc mai repede, daca in apa in care fierb se adauga o lingura de ulei.

Migdalele nu sar de pe fundul pe care sunt taiate sau pisate, daca le preasarati cu putin zahar.

Mirosul de ceapa din fundurile de lemn folosite in bucatarie pot fi evitate daca, dup ace le-ati utilizat, le clatiti cu apa rece.

Untul tare se intinde imediat pe felia de paine, daca il veti taia cu ajutorul unui cutit a carui lama a fost introdusa si tinuta putin in apa fierbinte.

Ouale folosite pentru salata orientala, se pot fierbe slsturi de cartofi, pentru a economisi timp si energie.

Indiferent de tip de drojdie folositi, important e sa aveti toate ingredientele la temperature camerei. Asa aluatul va creste repede sin u veti avea nicio problema.

Cafeaua sau nesul capata o aroma speciala, daca adaugati peste filtru o bucatica de ciocolata cu lapte sau un baton de vanilie si lasati apa sa curga peste ele.

Ficatul de pasare va fi ma fraged , daca il veti presara cu putin zahar pudra inainte de prajire.

Friptura de porc va prinde o custa apetisanta, crocanta si aspectoasa daca o veti unge in timpul prepararii cu putina miere de albine.

Laptele nu se mai arde la fiert daca aveti grija sa umeziti vasul cu apa inainte de fierbere.


SFATURI PENTRU CLATITE


 Clătitele făcute în casă, cu umpluturi dulci sau sărate, sunt un element clasic din repertoriul oricărui bucătar.

ALEGE CELE MAI BUNE INGREDIENTE 
Ouă Alege ouă de casă dacă este posibil. Au cel mai bun gust, iar gălbenuşul lor este colorat intens, dând o minunată nuanţă aurie clătitelor.

Lapte Folosind lapte semi-degresat se obţin clătite ceva mai dietetice. Nu folosiţi lapte complet degresat deoarece clătitele nu vor mai avea acea textură pufoasă.

Ulei Uleiurile vegetale sau de floarea soarelui au un punct de ardere mai ridicat decât uleiul de măsline şi nu împrumută clătitelor aromele lor aşa cum face uleiul de măsline. De evitat, mai ales dacă umplutura este dulce.

Făină E bine să se folosească făină albă simplă, fără agent de creştere încorporat, deoarece clătitele franţuzeşti, spre deosebire de cele americane, nu trebuie să crească. Pentru o variantă mai sănătoasă şi pentru clătite cu o uşoară aromă de nucă, se poate folosi jumătate de cantitate de făină albă şi jumătate de
făină integrală.



ÎNCERCAŢI ACESTE AROME
Lămâie & zahăr Zeama unei lămâi şi zahăr tos după gust. 

Banane pregătite cu frişcă şi lapte condensat, sos caramel cald şi îngheţată de vanilie.

Fructe tropicale & ghimbir Fructe tropicale proaspete, sirop de ghimbir şi iaurt grecesc.

Ceapă, brânză & bacon Se prăjeşte ceapa mărunţită, se adaugă cubuleţe de bacon şi se prăjesc împreună până devin aurii. Se pune amestecul pe clătite şi se completează cu brânză cheddar rasă. 

Se împăturesc clătitele şi se servesc fierbinţi.


Soluţii pentru eventuale probleme
Aluatul are cocoloaşe Încorporaţi gradual făina în amestecul de ou şi lapte. Dacă amestecaţi toate ingredientele odată, veţi obţine cu siguranţă cocoloaşe. Desfaceţi toate cocoloaşele din aluat înainte să adăugaţi restul cantităţii de lapte. Laptele se adaugă uşor, amestecând continuu, pentru a evita formarea de noi cocoloaşe. Dacă aluatul nu se omogenizează strecuraţi-l printr-o sită.

Aluatul se lipeşte de tigaie Dacă folosiţi o tigaie adecvată, nu ar trebui să aveţi astfel de probleme. Ideală este o tigaie cu fundul gros, adâncă şi cu marginile uşor curbate. 

Clătitele sunt crocante şi palide Dacă tigaia nu este destul de fierbinte, clătitele se usucă în loc să devină aurii.

CUM SE ÎNCĂLZESC CLĂTITELE
Foile de clătită se pot păstra în congelator timp de o lună, ambalate în folie de plastic. Se pot, de asemenea, prepara cu o zi 
înainte de servire şi încălzi în ziua servirii, înainte de a fi umplute. Clătitele se pot încălzi în cuptor. Se aşază pe o farfurie termorezistentă şi se acoperă cu folie de aluminiu. Se încălzesc la 180°C/aer cald sau 160°C/gaz 4 timp de 10-15 minute dacă sunt complet reci, sau 5-10 minute dacă sunt la temperatura camerei. Pentru a le încălzi în cuptorul cu microunde, se pun pe o farfurie, se acoperă cu folie de plastic care se înţeapă din loc în loc şi se încălzesc timp de 1 minut la putere maximă.
SURSA: GOOD FOOD


CE SA FACI CU ALBUSURI


Dacă la o reţetă ai nevoie doar de gălbenuşuri, nu arunca albuşurile. Aşază-le într-un recipient cu capac şi le poţi păstra la frigider 48 de ore sau la congelator până la 6 luni.

Odată ce sunt aproape îngheţate, le poţi folosi în orice reţetă. Două linguri de albuş (aproximativ 40ml) sunt echivalente cu albuşul de la un ou.
Iată câteva idei despre cum să le foloseşti:

• Transformă piureurile de fructe în sorbeturi (mixează piureul şi albuşurile în blender).
• Încorporează-le în cremele sau blaturile prăjiturilor, ca să iasă mai pufoase.
• Încorporează-le în omlete, frittate sau quiche-uri – astfel vor fi şi ele mai pufoase.
• Unge biscuiţii sau pâinea înainte să le dai la cuptor; vor avea un luciu apetisant.

SURSA: GOOD FOOD

OREZ BASMATI PERFECT DE FIECARE DATA


e spală orezul într-o strecurătoare sub jet de apă rece, apoi se scufundă într-un bol cu apă rece 30-40 de minute. Se scurge, se răstoarnă într-o cratiţă şi se adaugă o parte şi jumătate de apă la o parte de orez (pentru 200g de orez, 300ml de apă).

Se aduce la punctul de fierbere, se amestecă orezul, se dă focul foarte mic şi se lasă să fiarbă constant, 8 minute, cu capacul pus. Taie un bob şi, dacă vezi o linie albă subţire prin centru, mai lasă-l pe foc încă un minut, ca să se facă de tot. Se ia de pe foc şi se mai lasă acoperit 5 minute. Se amestecă cu o furculiţă şi se serveşte.
SURSA: GOOD FOOD

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE GRANA PADANO SI PARMIGIANO REGGIANO?


Arată şi au un gust similar, dar între ele este o diferenţă majoră. Parmigiano Reggiano este o brânză cu Denumire de Origine Controlată (trebuie produsă într-o anumită zonă). Este maturată mai mult timp, este puţin mai sărată şi are o aromă mai bogată decât Grana Padano.

Grana Padano (de asemenea o brânză cu Denumire de Origine Controlată) nu este maturată la fel de mult timp. Se produce în cantităţi mult mai mari, de aceea este mai ieftină. Dacă eşti în căutarea unui gust similar, cu mai puţini bani, Grana Padano este o alternativă respectabilă.

Dacă o brânză este vândută pur şi simplu ca „Parmezan”, fii sigură că nu este nici Grana Padano, nici Parmigiano Reggiano, deoarece ambele trebuie să îndeplinească nişte standarde stricte de producţie ca să îşi merite numele. 

SURSA: GOOD FOOD

PREPARATE LA GRATAR


Prepararea cărnii la grătar sau în tigaia grătar îi conferă acesteia acea aromă de neegalat a cărnii fripte. Surprinde gustul verii urmând sfaturile noastre avizate, parcurgând împreună cu noi câţiva paşi simpli, şi încercând reţetele noastre la îndemâna oricui.

PRINCIPII DE BAZĂGătitul pe cărbuni încinşi (grătar cu gaz sau cărbuni) dă un aer incitant meselor obişnuite, cu minimum de efort. Dacă preparatul mâncării în aer liber nu îţi este foarte la îndemână, va exista întotdeauna tigaia grătar, cu rezultate similare.

PREGĂTITUL CĂRNII PE GRĂTARUL CU CĂRBUNISe aranjază o moviliţă de cărbuni în mijlocul grătarului. Se aşază înăuntru unul-două chibrituri pentru grătar şi câteva lemne uscate subţiri, pentru a ajuta focul să se pornească. Odată aprins, se lasă flăcările să ardă 20-30 de minute până ce cărbunii devin incandescenţi.
Cu ajutorul unui cleşte, se răsfiră cărbunii până obţii un strat uniform de aprox. 5cm grosime. Grătarul este gata în momentul în care cărbunii arată cenuşii. Din acest moment ai la dispoziţie 30 de minute pentru prepararea mâncării.
Puncte fierbinţi Mijlocul grătarului este cel mai fierbinte loc. Căldura scade pe măsură ce te apropii de margini, aşadar aşază mâncarea corespunzător.

CELE MAI BUNE PREPARATE PENTRU GRĂTARBucăţile bune de carne, cum ar fi ceafa, cotletul sau pieptul de pui, sunt ambalate ca porţii de aprox. aceeaşi mărime, pătrunzându-se astfel în mod egal. Dacă te orientezi după carne mai ieftină, alege coaste sau bucăţele învârstate cu grăsime, ca de exemplu bucăţi de antricot sau costiţă. Carnea tocată (de vacă, miel, porc, curcan sau amestec) se asezonează şi se modelează în formă de burger sau chifteluţă, având grijă să nu o laşi prea mult totuşi, pentru că se usucă repede.

Legumele Vinetele, dovleceii, ciupercile mari, ceapa, ardeii şi porumbul dulce în coajă pot fi preparate ca atare.
Cartofii dulci şi bostăneii trebuie fierţi în prealabil pentru 2-3 minute, apoi scurşi. Cartofii se fierb cel mai bine 5 minute în coajă sau se dau la microunde. După aceea, fie se învelesc în folie de aluminiu şi se aşază în mijlocul tăciunilor aprinşi, fie pe marginile grilajului grătarului, spre final.
Cârnaţii şi hot-dog-ul se aşază pe marginile grătarului, astfel încât să nu se ardă. Cârnaţii mai groşi se pot fierbe 5 minute înainte, după care se trec spre final pe grătar, deasupra cărbunii încinşi. Nu înţepa cârnaţii niciodată, deoarece din cauza sucului scurs grătarul poate lua foc.
Fructele de mare Peştele se frige cu piele, uns în prealabil cu ulei. Devine crocant, iar gră­simea menţine carnea suculentă. Alege peşte uleios, cum ar fi păstrăvul, macroul sau fileuri de somon cu piele. Creveţii mari sunt ideal de preparat nedecorticaţi, pentru conservarea aromei naturale. Dacă îi prepari în acest mod, unge-i bine şi lasă-i pe grătar 2-3 minute până ce capătă o culoare rozalie. Ulterior, se dau cu marinade sau diferite sosuri.

PENTRU O AROMĂ CU ADEVĂRAT EXTRAORDINARĂ Foloseşte marinade pentru un plus de savoare şi frăgezime. Una dintre cele mai simple se prepară cu ulei de măsline, usturoi zdrobit şi ierburi proaspete. Sunt de evitat marinadele excesiv de uleioase, pentru că pot cauza aprinderea grătarului; prepară o marinadă potrivită pentru a mai putea unge o dată carnea cât timp este pe grătar. Stropeşte carnea din când în când cât timp este pe grătar, pentru a preîntâmpina arderea.

USTENSILENu este nimic atât de complicat cum poate îţi închipui – vezi stânga-jos. Cleştele cu mânere lungi este de primă importanţă când întorci mâncarea; evită furculiţa, deoarece înţeapă, iar sucurile curg pe grătar. Coşurile de metal sunt excelente pentru peşte gătit întreg, fileuri sau creveţi. O paletă lungă pentru peşte este esenţială ca să poţi să îl întorci uşor; foloseşte o pensulă din păr de porc pentru uns.

IGIENAAsigură-te că ingredientele congelate sunt dezgheţate. Păstrează separat mâncarea crudă de cea semipreparată şi foloseşte ustensile diferite pe cât posibil. Dacă ai ingrediente semipreparate, foloseşte-le integral, pentru a evita intoxicaţia alimentară. Este de preferat ca pulpele de pui superioare şi inferioare şi coastele de porc să fie semipreparate, mai ales dacă îţi faci probleme că se va arde carnea deasupra, în timp ce la mijloc va rămâne crudă: lasă pulpele la cuptor 15-20 de minute la 160°C/gaz 4 sau 7-10 minute în cuptorul cu microunde la Medium; lasă coastele de porc 45 de minute la 160°C/gaz 4 acoperite lejer cu folie alimentară (nu lăsa la cuptorul cu microunde). Astfel, obţii o carne fragedă în interior, fără să se ardă la exterior.

PREPARAREA CĂRNII LA GRĂTARUn grătar cu capac este perfect pentru a prepara carnea cu os. Bucăţile de carne nu ar trebui să fie mai groase de 6cm, astfel încât căldura să le poată pătrunde până la mijloc înainte ca exteriorul să se ardă. Ar fi bine să rogi măcelarul să bată carnea înainte sau să o dezoseze. Puii mici pot fi preparaţi întregi (vezi reţeta din dreapta). Nu ridica prea des capacul, pentru că rişti să stârneşti flăcările. Dacă pregăteşti mâncarea în folie, aşază preparatele spre marginea grătarului, acolo unde căldura nu este aşa de puternică.

PREPARAREA CĂRNII LA tigaia GRĂTAROrientează-te după o tigaie grea, de fontă, cu şanţuri adânci. Dacă şanţurile sunt superficiale, mâncarea se va îneca în sosuri. Se încinge tigaia pe plită până ce simţi că degajă căldură. Nu adăuga ulei în tigaie – rămâne în şanţuri şi se arde. Mai degrabă unge preparatele cu ulei, aşază-le în tigaie, astfel încât să sfârâie tare. Lasă-le cel puţin două minute să se strângă înainte să începi să le desprinzi şi să le înţepi. Astfel nu se vor lipi.

TIMPUL DE ODIHNĂToate tipurile de carne friptă au nevoie de odihnă înainte să fie servite. Carnea se destinde şi se poate tăia mai uşor, iar sucurile pe care le lasă se reabsorb în interior.

CURĂŢAREACând grătarul este deja rece, curăţă cenuşa rămasă într-o găleată de metal şi răstoarn-o
într-un sac, după ce s-a răcit integral. Curăţă grilajul de metal cu o perie de sârmă sau cu un ghemotoc de folie de aluminiu; tigaia grătar nu necesită spălare dacă nu rămân resturi de grăsime. Lasă tigaia la răcorit înainte să o speli.
SURSA: GOOD FOOD

PERFECTIONEAZA-TE INTR'ALE GRATARULUI


Odată cu luna mai ne înghesuim deja cu toţii să ieşim să mâncăm afară: în grădină, în parc, la munte sau pe plajă. Dacă nu pregătim totul de acasă într-un coş elegant de picnic, de multe ori alegem varianta grătarului. Pentru că aproape niciodată nu avem tot ce ne trebuie la noi şi pentru că mereu este loc de mai bine, Barney Desmazery oferă câteva sfaturi profesioniste.


Întâi de toate, hotărăşte ce vrei să prepari 
Dacă ai doar un grătar de dimensiuni mici, serveşte întâi o gustare, salate şi pâine – prietenii înfometaţi pot crea agitaţie în jurul grătarului şi, ca rezultat, preparatele vor fi scoase înainte să fie făcute cum trebuie. Timpul necesar de preparare variază în funcţie de modelul grătarului.

Lasă flăcările să-şi facă de cap...
Apoi lasă-le să se domolească, pentru că, astfel, tot ce poţi obţine de la ele este mâncare arsă – pentru grătar ai nevoie de cărbuni cu un coeficient ridicat de cenuşă.
l Se face mare tam-tam pe marginea aprinderii cărbunilor, dar de fapt nu este nevoie să îi aprinzi pe toţi odată. Odată ce ai dat foc
la câţiva, se vor aprinde şi restul de la ei.
l În cazul în care încep să nu mai degaje căldură suficientă, adaugă cărbuni spre exteriorul grătarului şi lasă-i să se aprindă şi
să se stingă înainte să aşezi carnea deasupra lor.
l Pentru a verifica temperatura grătarului, ţine mâna deasupra lui, la aprox. 15cm – în cazul în care căldura este de nesuportat, înseamnă că focul este prea iute. Dacă îţi poţi ţine mâna deasupra fără probleme pentru 3-4 secunde, atunci temperatura este optimă pentru aşezarea cărnii.

Adună-ţi ustensilele
Ai de-a face cu foc, aşadar amplasează grătarul în aer liber, departe de copaci sau garduri. Să ai întotdeauna aproape un extinctor sau o găleată cu apă, iar copiii sau animalele de casă nu trebuie să fie prin preajmă.

Curăţarea
Cel mai bun mod de a curăţa un grătar este să foloseşti un cleşte lung şi un ghemotoc de folie cu care să freci grătarul în sus şi-n jos cât timp mai este cald.

Foloseşte marinade
Marinadele sunt excepţionale pentru a oferi un plus de savoare cărnii, dar uneori pot face mai mult rău decât bine. Sunt de evitat cele cu un conţinut ridicat de ulei: ele pot arde car­nea în loc să o frăge­zeas­că. Marinadele cu sosuri dulci, cum ar fi cele pe bază de miere, au ten­dinţa să înne­greas­că marginea cărnii înainte ca aceasta să fie gata. Marinadele nu ar trebui să fie refolosite.


Cum se prepară carnea pe grătar – cele două metode clasice
METODA DIRECTĂ Înseamnă prepararea direct pe cărbuni, iar cei mai mulţi dintre noi deja o folosim. Te sfătuiesc să aranjezi cărbunii pe diferite înălţimi şi să laşi aprox. un sfert de colţ al grătarului fără cărbuni. Aşa vei avea o gamă largă de temperaturi. Colţul fără cărbuni este ideal pentru a menţine mâncarea caldă sau pentru a aşeza pe el bucăţile subţiri, precum cotletul, care trebuie lăsate la foc moale. Prepararea deasupra cărbunilor încinşi este potrivită pentru bucăţi mici şi subţiri de carne, precum cotletul, antricotul, pieptul de pui. Astfel, nu există riscul ca acestea să se ardă la suprafaţă înainte de a se pătrunde în interior. Prepararea cărnii pe cărbuni încinşi este echivalentul în aer liber al preparării prin prăjire în tigaie încinsă.

METODA INDIRECTĂ Pentru mine, acesta reprezintă adevăratul grătar. În mod normal, ai nevoie de un grătar cu capac, dar o folie de aluminiu este, de asemenea, eficientă. Ideea este să laşi un spaţiu fără cărbuni sub grilajul grătarului, unde să aşezi mâncarea, aceasta pătrunzându-se datorită căldurii indirecte degajate de cărbuni. Metoda reprezintă echivalentul în aer liber al preparării la cuptor. Există două modalităţi prin care poţi pregăti cărbunii. Una este să îi pui într-o parte a grătarului cu ajutorul unei folii de aluminiu şi să aşezi mâncarea deasupra celeilalte părţi, acoperind-o cu un capac sau cu folie. A doua variantă este cea pe care o prefer. Aşez o tavă veche în mijlocul grătarului şi pun cărbuni în jurul ei, apoi prepar mâncarea deasupra tăvii, acoperind cu capac sau folie. Căldura circulă astfel în tot grătarul, dând cărnii gust de friptură la proţap. Metoda indirectă este perfectă pentru bucăţi mari de carne şi pentru carnea cu os, spre exemplu pui şi miel, dar şi pentru fileul de peşte. Prepararea cărnii prin metoda indirectă înseamnă, de fapt, garanţia că mâncarea nu se va arde sau pârli.
SURSA: GOOD FOOD

ARCTIC-JAZZ IN BUCATARIE


Atunci cand vrei sa faci ceva bun de mancare, nu te sfii sa improvizezi. Cand ai electrocasnice de incredere si ingrediente de calitate, cand vrei sa-ti depasesti micile prejudecati in materie de combinatie a gusturilor si aromelor, si cand cunosti cateva reguli de baza, poti obtine mici capodopere culinare care vor face deliciul celor dragi. E ca si in muzica: chiar daca nu stii notele, cu un pic de ureche muzicala si cu ajutorul unui instrument bun iese... jazz!!
Acordeaza-ti instrumentele
Nu e suficient sa-ti sufleci mancecile, sa-ti pui sortul si sa insiri pe masa vasele stralucitoare. Inainte de trece la treaba, invata sa folosesti eficient electrocasnicele de care ai nevoie:frigiderularagazulhota. Chiar si bucatarii cu experienta au rezerve in ceea ce priveste gatitul la un cuptor cu care nu sunt obisnuiti. Deci, acordeaza-ti instrumentele... si exerseaza.
Pasul 1: Marimea conteaza
Trebuie sa alegi vasul corespunzator, in functie de cantitatea si volumul felului de mancare pe care vreti sa-l pregatesti. Ingredientele trebuie amplasate astfel incat in vasul de gatit sa nu existe, pe cat posibil, niciun loc liber. Daca mancarea ce trebuie pregatita are volum mic, asezarea acesteia intr-un vas de dimensiuni reduse previne arderea preparatului pe parcursul gatitului.
SFAT: CONTEAZA SI MATERIALUL Conductibilitatea caldurii variaza de la un vas la altul in functie de materialul din care e fabricat (sticla, teflon, cupru, aluminiu, email etc). De aceea timpul de preparare poate varia. Trebuie sa cunosti bine conductibilitatea termica a tavii sau a tigaii ce urmeaza sa fie folosita. De exemplu, din cauza caldurii reflectate, nu vei obtine rezultate satisfacatoare daca folosesti vase in culori deschise; timpul de preparare este de obicei mai lung.
Pasul 2: Temperatura corecta
Temperatura este un factor esential cand prepari un fel de mancare sau altul. Ca lucrurile sa mearga ca la carte, temperatura trebuie setata conform instructiunilor date de producator. Coacerea prajiturilor, a biscuitilor, a produselor de patiserie, a placintelor s.a, la o temperatura mai joasa decat cea recomandata, determina uscarea acestora; o temperatura mai ridicata le poate arde. 
SFAT: SA VINA POMPIERII! La caldura, galbenusul de ou intins cu o perie, ouale batute spuma, untul sau alte substante uleioase determina prepararea mai rapida a mancarii. 
De aceea, temperatura cuptorului trebuie redusa, pentru ca mancarea sa nu se arda.

SFAT: INVATA SA TE ADAPTEZI Setarea temperaturii la un anumit nivel nu inseamna ca prepararea oricarui fel de mancare va avea acelasi rezultat. De exemplu, adaugarea sau presararea anumitor ingrediente (oua, zahar, unt etc.) poate accelera procesul de gatire. O temperatura redusa determina uscarea mancarurilor; o temperatura ridicata determina coacerea rapida a suprafetei, dar interiorul ramane nefacut. Termostatul poate fi setat la o valoare inferioara daca felul de mancare preparat necesita o coacere sau prajire rapida.
Pasul 3: Verifica, verifica
In functie de diferentele de calitate ale ingredientelor, timpul necesar pregatirii poate varia. De aceea este important sa verifici stadiul de pregatire a mancarii in momentul in care se apropie de finalizare. Nu uita insa ca, de fiecare data cand deschizi usa cuptorului, temperatura din interior scade cu cateva grade, iar timpul de pregatire a diverselor feluri de mancare se mareste.
SFAT: GRILAJUL BATA-L VINA! Grilajul pe care gatesti afecteaza in mod considerabil mancarea in timpul coacerii/frigerii/prajirii. Pe grilajele inferioare ale cuptoarelor statice, partea de jos a mancarurilor se coace, se frige si se prajeste mai mult. In schimb, pe grilajele superioare, partea de sus a mancarurilor din vas se frige, se prajeste si se coace mai mult.
Pasul 4 (ultimul, dar nu si cel
din urma): Tonul face muzica!

Oricat de experimentat/experimentata ai fi, nu uita ca nu poti obtine mancaruri de calitate fara ingrediente de calitate. Iata cateva standarde pe care trebuie sa le respecte materia prima – tot atatea repere pentru tine:
Calitatea fainii Faina este foarte importanta in pregatirea produselor de patiserie. Faina extrafina este cea mai buna optiune, si nu trebuie in niciun caz sa fie veche. Inainte de folosire, e bine sa o cerni. 
Felul drojdiei Drojdia trebuie amestecata cu apa calda si dizolvata timp de 5 minute inainte de a fi amestecata cu faina. Cantitatea ce trebuie folosita se adauga in functie de cantitatea de faina (masura recomandata este precizata pe ambalajul pachetului de drojdie).
Praful de copt Praful de copt care se adauga la multe feluri de aluat, mai ales la cel pentru prajituri, contribuie la aspectul pufos al acestuia. Trebuie sa stii ce cantitate de praf de copt se amesteca cu faina – poti afla acest lucru cititnd ambalajul.  Ca sa nu capete o culoare galbena si ca sa nu creasca, aluatul cu praf de copt trebuie dat fara intarziere la cuptor.
SURSA: ARCTIC

ABC-UL ECOLOGIEI

Alege sa fii eco, alege electrocasnice eficiente energetic!

Beneficiaza de un stil de viata mai curat, prin reciclarea pungilor de plastic pentru impachetat haine sau pentru a aduna resturile din casa!

Controleaza si calculeaza constant consumul de energie cu calculatorul de energie Arctic!

Deconecteaza computerul cand nu il folosesti si poti reduce emisiile de CO2 cu 50%!
Economiseste energie, timp si bani spaland hainele la temperaturi mai mici! Consumul masinii de spalat se va reduce cu 80%.
Foloseste doar becuri economice, consumul lor este cu 80% mai mic decat al celor clasice!
Gaseste un loc mai rece in casa unde sa asezi frigiderul, pentru a diminua consumul acestuia!

Hraneste-te si gateste cat mai sanatos, iar energia consumata de electrocasnice va fi considerabil mai mica! Mancarea vegetariana este produsa cu mai putin consum energetic fata de cea de origine animala.
Investeste in electrocasnice de clasa energetica A+ , mult mai economice!

Înlocuieste electrocasnicele vechi cu cele noi si reduci consumul de energie cu 50%!

Joaca-te responsabil si schimba intrebuintarea obisnuita a obiectelor reciclate, in articole de decor pentru casa ta!

Kilogramele mentionate in cartea tehnica a masinii de spalat trebuie respectate intocmai pentru o folosire eficienta a energiei!  
Lucreaza pe cat posibil la lumina naturala si economisesti energie electrica valoroasa, protejandu-ti in acelasi timp ochii!

Mareste cu un grad temperatura din frigider, ca sa scazi consumul!

Nu lasa caldura pornita cand nu esti acasa! Cu fiecare grad pe care-l scazi in camera ta, salvezi sase procente de energie consumate pentru incalzire.
Optimizeaza consumul de energie pastrand temperatura constanta in casa! Poti face asta instaland termostate care regleaza automat temperatura camerei.

Pastreaza mancarea acoperita in frigider, iar motorul frigiderului va fi solicitat mai putin, consumand astfel o cantitate mai mica de energie!

Recicleaza selectiv si poti contribui la incetinirea schimbarilor climatice!

Schimba masina de spalat veche cu una de generatie noua si reduci consumul de energie cu 44% si consumul de apa cu 62%!

Şterge si curata hota cat mai des, ca sa consume mai putina energie electrica!

Transforma energia solara in energie electrica prin instalarea de panouri fotovoltaice!

Ţine cont de indicatiile din cartea tehnica a fiecarui aparat electronic si electrocasnic! O defectiune tehnica determina de cele mai multe ori si un consum mai mare de energie.
Uita de stand-by! Electronicele (televizorul, conexiunea la internet, radio, incarcatorul telefonului mobil) consuma energie chiar si atunci cand nu sunt folosite.

Valorifica deseurile menajere prin reciclare!

Xerocopiaza fata-verso si doar ce ai nevoie cu adevarat! In medie, angajatii dintr-un birou obisnuit arunca zilnic 1,5 kg de hartie reciclabila.

Yoghinii recomanda un mediu ecologic pentru atingerea celor mai inalte trepte de crestere spirituala 

Zambeste si ecologizeaza-te! 
SURSA: ARCTIC

CUM SA CURETI SCOICI

Cele sparte sau deschise trebuie aruncate. La fel şi cele care sunt întredeschise, dar nu se închid atunci când le apeşi cu degetul.

Folosind un cuţit mic şi ascuţit, curăţă bine exteriorul, înlăturând micile crustacee care pot fi lipite de cochilie.

Folosindu-ţi degetele, trage „mustăţile” (excrescenţele păroase) care ies din cochilie şi aruncă-le.

Curăţă scoicile cu o perie, sub jet de apă rece.
SURSA: GOOD FOOD


ALEGE CARNEA TOCATA POTRIVITA


Carnea tocată este, în multe reţete, interşanjabilă. Însă, pe de o parte, felurile gătite cu o carne macră pot ajunge prea uscate şi fade, deoarece grăsimea este cea care dă suculenţă şi gust. Pe de altă parte, prea multă grăsime face mâncarea unsuroasă şi greu de digerat. În cazul ăsta, poţi scurge excesul de grăsime sau poţi să-l foloseşti la prăjitul legumelor care intră în reţetă, fără să mai adaugi ulei sau unt. 

Carnea tocată mai grasă este o alegere bună pentru burgeri, deoarece le dă o textură bună şi aroma specifică. Însă şi carnea macră e bună, dacă te preocupă colesterolul şi caloriile; costă mai mult, dar măcar nu îşi pierde mult din volum atunci când o prăjeşti. Carnea animalelor crescute tradiţional are de obicei mai puţină grăsime decât cea provenită din producţia industrială. Cu cât are mai puţină grăsime, cu atât se va lipi mai mult de tigaie, deci e bine să foloseşti una nonaderentă.

Carnea macră merge bine în reţetele la care se adaugă lichid (de exemplu, tocăniţe).

Tipul de carne tocată
Grăsime
per 100g
Potrivită
pentru
Vită (obişnuită)
15,3g
Burgeri
Vită (macră)
11,8g
Reţete de dietă, tacos, chili con carne
Porc (obişnuită)
18,9g
Burgeri, chiftele, stir-fry, ardei umpluţi, sarmale
Porc (macră)
6g
Miel (obişnuită)
20g
Chiftele, tocăniţe
Miel (macră)
10g
Musaca
Curcan
6,5g
Chiftele, chili

SURSA: GOOD FOOD