March 12, 2013

Aseara a fost asa de frig in Londra, incat am decis ca cel mai potrivit loc pentru mine este langa cratita, unde e cald si bine. Zis si facut, dupa vreo 4 feluri pregatite, am inceput sa combin cateva creme si un blat preferate, dand nastere acestui tort. Sper sa va placa! Apropo, scuzati decoratul, chiar nu ma pricep:)))

Ingrediente:
Blat:
150g faina
1,5 lingurite praf de copt
100g zahar
1 pachet zahar vanilat
Coaja rasa de la o lamaie
2 oua mici
70 ml ulei
75 ml apa minerala

Crema de vanilie:
3 galbenusuri
60g zahar
15g cornflour
5g faina
225ml lapte
1 pastaie de vanilie
10g unt

Crema de capsune si liche:
100g frisca lichida
250g capsune
Un plic gelatina granule
Zeama de la o lamaie
200g liche 

Crema de ciocolata:
100g ciocolata neagra 70%
15g unt nesarat
O lingura miere
65ml lapte

Mod de pregatire:
Incingeti cuptorul la 180 grade.
Cerneti faina si praful de copt intr-o strecuratoare.
Amestecati-o cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie.
Adaugati incet ouale, uleiul si apa minerala si framantati totul intr-un aluat omogen.
Intindeti-l apoi pe o tava rotunda de tort, tapetata cu unt si faina.
Coaceti 20 de minute, apoi lasati sa se raceasca.

Faceti crema de vanilie astfel:
Dati la mixe ouale cu jumatate din cantitatea de zahar, pana devine o crema galbuie si fina. Adaugati cornflour si faina dupa ce le-ati cernut bine.
Intr-o oala, adaugati laptele, restul de zahar si pastaia de vanilie. Aduceti la fierbere apoi adaugati compozitia de oua si amestecati bine. Dati iarasi la fiert, amestecand permanent. Va rezulta o compozitie cu cocoloase la inceput, dar va deveni fina daca amestecati permanent. Fierbeti pentru 2 minute, apoi adaugati untul si lasati sa se raceasca.
Puneti crema intr-un bol si acoperiti cu folie de plastic pentru a nu face pojghita.

Faceti crema de capsune si liche astfel:
Decojiti fructele de liche si scoateti samburii. Taiati capsunele in 4, dati toate fructele la robot pana se maruntesc grosier. Amestecati cu zeama de lamaie. Puteti pune si o lingura de zahar pudra daca frisca nu este indulcita.
Bateti bine frisca, apoi amestecati cu sucul de fructe. 
Puneti gelatina intr-un bol cu apa cat sa o acopere si lasati 10 minute pana se absoarbe tot lichidul. Dati la cuptorul cu microunde pentru 10 secunde pana toata gelatina se dizolva si face putina spuma, dar aveti grija sa nu fiarba, atlfel nu se incheaga crema.
Lasati putin sa se raceasca apoi puneti in crema si amestecati bine.

Spritati crema de vanilie peste tort, in forma lui initiala, apoi acoperiti cu crema de fructe si dati la rece pana se incheaga. 

Faceti crema de ciocolata:
Topiti ciocolata, untul si mierea la bain marie. Adaugati laptele si amestecati bine pana se formeaza un sos cremos. Lasati sa se raceasca cateva minute, apoi turnati peste tort. Lasati sa se raceasca inainte de servire.



2 comentarii:

  1. pentru cineva care nu se pricepe faci niste fotografii superbe :))) ma bucur sa revad unele chestii cunoscute ;))))

    ReplyDelete