CARTE DE RETETE
▼
November 25, 2009
Salau la cuptor
Ingrediente:
1 salau
2 cepe
2 catei de usturoi
1 pahar vin alb
3 linguri ulei
2 foi dafin
5 boabe de piper negru
1 lingura bulion
Sare
Mod de pregatire:
Se curata pestele si se sareaza in interior si pe afara, se unge cu ulei, apoi se pune intr-o tava. Se adauga ceapa taiata subtire, usturoiul, foile de dafin, piperul, bulionul, sare si ulei, apoi se toarna vinul. Se pune la cuptor si se lasa o ora jumatate. Se mai verifica din cand in cand, iar daca scade sosul, se mai adauga putin vin si se stropeste des pestele cu sosul din tava.
Se poate servi cu musaca de cartofi cu ciuperci.
November 16, 2009
Crap la cuptor
Ingrediente:
1 crap curatat, fara cap
6 ciuperci mari curatate si taiate in 4
2 rosii feliate fara seminte
6 cartofi taiati cubulete
4 catei usturoi pisati
Ulei masline
Vin alb
Busuioc
Rozmarin
Sare
Piper
Multumesc colegului meu Vali pentru sfaturi! Si il invit la o portie virtuala;))
Mod de pregatire:
Puneti cartofii intr-o tava, unsi cu ulei si sare.
Din 3 linguri de ulei de masline, sare, piper, busuioc si rozmarin, impreuna cu usturoiul pisat formati o pasta.
Crestati pestele pe ambele parti si introduceti pasta. Daca mai ramane sos, ungeti tot pestele cu acel amestec.
Asezati crapul pe cartofi, adaugati rosiile si ciupercile, turnati putin ulei, sare si o cana de vin.
Puneti totul la cuptor. Verificati sa nu ramana fara zeama si mai adaugati vin cand este nevoie.
Lasati 1 ora jumatate, daca este un crap mai mare, al meu a avut 1 kg jumatate. Decorati cu marar la servire si serviti cu lamaie.
October 24, 2009
Scoici picante
Ingrediente:
2 catei usturoi
1 legatura patrunjel tocat
2 ardei iuti rosii tocati marunt
4 linguri ulei masline
500g scoici mari
120ml vin alb sec
6 felii paine neagra prajita
Zeama o lamaie
Mod de pregatire:
Intr-o tigaie mare, rumeniti 2 minute in ulei, usturoiul si ardeiul. Puneti apoi si scoicile si lasati sa fiarba 8 minute la foc mare.
Aranjati painea prajita in mijlocul farfuriei, deasupra puneti scoicile cu sosul lor si serviti imediat.
June 4, 2009
Parfait de capsune cu sos de portocale
Multumesc Ana pentru ajutor!
Ingrediente:
500g capsuni
200g zahar
2 galbenusuri
400ml frisca
2 portocale
1 lingura rasa de amidon
Mod de pregatire:
Se curata capsunile, se paseaza si se presara cu 100g zahar.
Se bat galbenusurile cu 75g zahar in bain marie.
Se ia vasul de pe foc si se amesteca crema pana se raceste.
Se adauga 400g piure de capsuni.
Se bate frisca si se pune in crema.
Se tapeteaza cu folie o forma de chec. Se asaza 1/3 din crema si se da la congelator 20-30 min.
Se scoate, se adauga restul de piure de capsuni si de crema si se da din nou la congelator ptr. 4 ore.
Se spala portocalele cu apa fierbinte si se sterg.
Se taie fasii coaja de la o portocala si se rade coaja de la a doua.
Si o poza mai artistica:)
Se storc ambele fructe.
Se dau in fiert sucul si coaja de portocala cu restul de zahar si amidon.
Se amesteca pana se racesc.
Se rastoarna parfait-ul de capsuni si se taie felii.
Se serveste cu sos de portocale alaturi.
May 30, 2009
Bavareza cu capsune
Ingrediente:
6 galbenusuri
500 ml lapte
175 gr zahar
4 pliculete gelatina
250 ml frisca batuta
1 kg capsuni
Eu am pus si un blat de piscoturi inmuiate in zeama de lamaie indulcita.
Mod de pregatire:
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Se adauga laptele si se fierbe pe baie de aburi pana se ingroasa putin.
Separat se dizolva gelatina in apa rece 10 minute apoi se incalzeste la microunde sau pe baie de aburi, atentie sa nu fiarba (sarumana Aduluta pentru ajutor).
Se adauga in amestecul de oua dupa ce s-a mai racit un pic.
Se lasa sa se raceasca.
Se mixeaza 700 gr de capsuni.
Se amesteca cu galbenusurile, apoi se adauga frisca si se amesteca incet.
Se inmoaie piscoturile in zeama de lamaie indulcita si se asaza in forma rotunda.
Se pune jumatate din compozitie peste piscoturi, apoi se adauga capsunile intregi.
Se pune restul de crema si se baga la frigider cel putin 4 ore sau peste noapte, recomandat.
Se decoreaza cu capsuni sau cu ce doriti.
Multumesc Amaliei pentru reteta.
May 21, 2009
Salata in straturi
May 20, 2009
Tort diplomat
Multumesc Aduluta pentru reteta!
Ingrediente:
Piscoturi
250g zahar
1/2 cana lapte
3 oua mari
500ml frisca lichida
4 plicuri zahar vanilat
Fructe exotice
Compot
2 plicuri de gelatina
Mod de pregatire:
Se pun intr-un vas ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se bat pana se dizolva zaharul, apoi se adauga laptele.
Compozitia se pune intr-un vas pe bain-marie si se amesteca pana incepe sa se ingroase.
Intre timp, gelatina se pune intr-un castron cu apa rece 10 minute sa se inmoaie.
Se pregateste tortiera. Se pun piscoturile insiropate in compotul fructelor.
Frisca lichida se bate bine.
Se pune gelatina pe bain-marie pana se dizolva toata, dar nu trebuie fiarta. Sau se dizolva la microunde cateva secunde.
Gelatina calda se amesteca cu compozitia calduta, apoi se amesteca totul cu frisca, amestecand de jos in sus.
Se toarna jumatate din compozitie peste blatul insiropat.
Se adauga fructele si apoi ce-a de-a doua compozitie.
Se da la frigider minim 4 ore.
Se decoreaza. Eu am pus capsuni si ananas, kiwi pe margini si am pus deasupra jeleu.
Si in sectiune:
May 5, 2009
Tort Winter cu Portocale
Multumesc Gabrielei pentru aceasta reteta :)
Ingrediente bezea: 4 albusuri
150g zahar pudra
30g zeama lamaie
Nuci
Alune de padure
Se bat albusurile spuma cu zaharul si zeama de lamaie.
Spuma rezultata se asaza intr-o forma de tort de 26cm diametru, tapetata cu hartie de copt.
Se presara deasupra nucile si alunele si se coace 3 ore si jumatate la 100 grade C.
Blatul trebuie sa se usuce nu sa se rumeneasca, numai ca al meu nu a iesit pentru ca nu am avut cuptor cu reglaj, desi am pus o lingura de lemn in usa cuptorului sa stea intredeschisa. Data viitoare;)
Ingrediente pentru doua blaturi subtiri de aluat:
2 oua
2 albusuri
140g zahar
100ml suc proaspat de portocale
100ml ulei
160g faina
2 lingurite praf de copt
Se bat ouale cu abusurile si cu zaharul pana fac basicute.
Apoi se adauga sucul de portocale, uleiul si faina, amestecata in prealabil cu praful de copt.2 oua
2 albusuri
140g zahar
100ml suc proaspat de portocale
100ml ulei
160g faina
2 lingurite praf de copt
Se bat ouale cu abusurile si cu zaharul pana fac basicute.
Jumatate din compozitie se toarna intr-o forma de tort de 26cm, tapetata cu hartie de copt.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180g, timp de 10 minute.
Se scoate blatul din cuptor si se desface de forma, se desprinde hartia de pe fund si se lasa la racit.
La fel se coace si al doilea blat.
Ingrediente Mousse de ciocolata:
300ml frisca lichida
250g ciocolata cu lapte
5g gelatina praf
Se incalzeste jumatate din cantitatea de frisca, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste, insa fara a fierbe.
Se lasa putin timp sa se raceasca apoi se adauga gelatina, inmuiata in prealabil.
Dupa ce se raceste, se amesteca cu cealalta jumatate de cantitate de frisca, batuta.
Se pune primul blat in cercul de tort, se asaza crema de ciocolata apoi al doilea blat. Se scoate cercul si se da la rece.
Ingrediente pentru crema de portocale:
250ml frisca lichida
40g zahar pudra
1 plic intaritor de frisca
250g mascarpone
30g zahar tos
50ml suc portocale
20ml suc lamaie
1 plic gelatina
Pulpa de la 2 portocale mari
Frisca se bate bine cu zaharul pudra si praful intaritor.
Mascarpone se freaca cu zaharul pana aceasta se topeste.
Se amesteca cele doua compozitii.
Se adauga portocalele curatate.
Se inmoaie gelatina si se amesteca pe foc cu zeama de portocale si lamaie. Se raceste si se adauga in crema de portocale.
Se pune crema peste blat si se imbraca marginea blatului in crema. Mie nu prea mi-a iesit crema asa tare si arata ca o minge dar am dres-o pana la sfarsit;))
Se lasa 2 ore in frigider.
Se pune blatul de bezea si se orneaza cu frisca.
Si o poza in sectiune:
La fel se coace si al doilea blat.
Ingrediente Mousse de ciocolata:
300ml frisca lichida
250g ciocolata cu lapte
5g gelatina praf
Se incalzeste jumatate din cantitatea de frisca, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste, insa fara a fierbe.
Se lasa putin timp sa se raceasca apoi se adauga gelatina, inmuiata in prealabil.
Dupa ce se raceste, se amesteca cu cealalta jumatate de cantitate de frisca, batuta.
Se pune primul blat in cercul de tort, se asaza crema de ciocolata apoi al doilea blat. Se scoate cercul si se da la rece.
Ingrediente pentru crema de portocale:
250ml frisca lichida
40g zahar pudra
1 plic intaritor de frisca
250g mascarpone
30g zahar tos
50ml suc portocale
20ml suc lamaie
1 plic gelatina
Pulpa de la 2 portocale mari
Frisca se bate bine cu zaharul pudra si praful intaritor.
Mascarpone se freaca cu zaharul pana aceasta se topeste.
Se amesteca cele doua compozitii.
Se adauga portocalele curatate.
Se inmoaie gelatina si se amesteca pe foc cu zeama de portocale si lamaie. Se raceste si se adauga in crema de portocale.
Se pune crema peste blat si se imbraca marginea blatului in crema. Mie nu prea mi-a iesit crema asa tare si arata ca o minge dar am dres-o pana la sfarsit;))
Se lasa 2 ore in frigider.
Se pune blatul de bezea si se orneaza cu frisca.
Si o poza in sectiune: