Daca ar fi sa fac topul mancarurilor mele preferate, salata de boeuf clar s-ar numara printre primele trei. Cu toate astea, nu am facut-o niciodata pentru ca mi s-a parut mult prea laborios procesul, plus ca salata mamei e absolut divina si as fi ramas dezamagita de rezultatul incercarii mele. Anul acesta insa, sotul meu si-a dorit un Craciun traditional, si ce sarbatoare ar fi fara salata de boeuf? Disperata, am cerut reteta mamei care spunea asa: iei cartofi, morcovi, etc., faci o maioneza, le amesteci pe toate si gata. Reteta "perfecta", mai ales pentru mine, care intru in fibrilatii daca nu am cantitati si pasi exacti. Toate ca toate, dar cand am ajuns la maioneza s-a rupt firul. Nu mai facusem niciodata maioneza pentru ca iarasi, mi se parea o absoluta filosofie cu taiatul, pune oul, ia oul, fiecare casa cu reteta ei. Crezand in miracolele de Craciun, Emily mi-a aratat un video absolut genial si rapid de pregatire a maionezei si iata-ma cu un ranjet larg pe fata dupa prima reusita. Nu va mai spun ca in seara aceea am pregatit la maioneza de incepuse sa imi fie rau de la atata gustat. Iata cum a iesit o salata exact ca a mamei, dupa asteptari de cateva ore bune pentru a fi toate legumele si carnea uscate. Nu mai tin minte exact cantitatile, sunt toate la ochi puse, ce am trecut aici e o dulce amintire:) voi incercati sa puneti toate gramezile la fel, cam asta a fost schema mea. Si a iesit!
CARTE DE RETETE
▼
December 29, 2012
December 28, 2012
Urari
Multumesc pentru ca anul acesta ati fost alaturi de blogul meu si m-ati incurajat sa imi urmez pasiunea de a gati. Imi doresc ca anul viitor sa fie unul plin de cat mai multe retete, proiecte si surprize. Va doresc voua, dragii mei prieteni, un an memorabil!
December 24, 2012
December 20, 2012
Covrigi
Cand am vazut reteta aceasta pe blogul Anei, am regretat ca era noapte si nu aveam toate cele necesare pentru a o face. Mi se facuse asa pofta de covrigi, mai ales ca in Londra nu am vazut covrigi ca in Romania. In sfarsit ieri am facut reteta si singurul impediment este framantatul timp de 10 minute, imi venea sa-mi sun sotul sa vina mai repede si sa se ocupe de treaba asta;)) macar am recuperat lipsa mersului la sala de saptamana asta (raceala, bat-o vina) si tot a fost cu folos:) Aveti grija sa ii scurgeti foarte bine de apa, eu am cam dat-o in bara la capitolul asta si mi s-au cam lipit, dar stiu ca voua o sa va iasa perfecti. Gustul este perfect, exact ca acasa! Multumesc Ana pentru reteta, e geniala!
December 16, 2012
Friptura de porc la cuptor cu cimbru si busuioc si sos de piper
Reteta fripturii este luata de pe blogul Alexandrei, m-a salvat la timp si o voi repeta cu siguranta, este super:) De fapt, ca sa va marturisesc, am facut reteta asta de 3 ori intr-o saptamana, stiu, prea mult colesterol, dar la ce frig e, merge;)) am facut insa alte sosuri de fiecare data, acum va prezint un sos care imi place foarte mult. Am gasit zeci de retete pentru sosul de piper, care mai de care mai interesante, l-am ales pe acesta si sper sa va placa si voua.
December 10, 2012
Stir fry beef with asparagus, red pepper and rice/Vita cu sparanghel, ardei si orez - stil chinezesc
Oficial, una dintre cele mai bune retete chinezesti pe care am mancat-o. Reteta am luat-o pe de internet (sa ne traiasca vesnic) si am mai adaugat si scos cateva ingrediente dupa bunul meu plac. Am avut ceva emotii dar asa de tare mi-a placut, incat am mancat si a doua zi din ea, rar fac asta! Pana si sotul meu a fost foarte incantat, desi el nu e mare fan al bucatariei chinezesti. Este plina de arome si se potriveste perfect cu orez. Saptamana asta clar o repet!
November 30, 2012
Beef with champ, sauteed mushrooms and béarnaise sauce/Vita cu piure irlandez, sote de ciuperci si sos bearnez
Azi am avut chef de bucatarit big style. Adica, mai pe romaneste, de stat la cratita pana mi s-au umflat picioarele. Si ochii, de la atata ceapa tocata. Dar a meritat efortul, un fel "sofisticat", dupa spusele sotului meu, delicios si "altfel". Nu am mai incercat vreodata acest sos bearnez, nu cred ca mi-a iesit cum ar trebui pentru ca mi-ar fi trebuit un mixer. Cu telul ma luase deja durerea de brate, deci mergeti la sala inainte:) In orice caz, daca doriti sa impresionati pe cineva, nu veti da gres cu aceasta reteta.
November 29, 2012
Watercress soup with parmesan tuiles/Supa crema de nasturel cu parmezan tuiles
V-am mai spus ca ador supele crema. Insa aceasta are ceva special, busuiocul isi face simtita prezenta cel mai intens, pe langa explozia de sanatate din ceasca. Parmezanul face casa buna cu aceasta supa, astept cu nerabdare urmatoarea ocazie cand voi pregati acest deliciu.
November 27, 2012
Roast cod fillet with shellfish beurre blanc and wild mushrooms/Cod cu fructe de mare beurre blanc si ciuperci
Ador pestele. Il gatesc mai rar pentru ca familia mea nu il apreciaza la adevarata valoare. Dar astazi, pentru ca am vrut sa gatesc sanatos pentru concursul Philips AirFryer de pe Gustos.ro, am decis sa urmez aceasta reteta descoperita pe un site al chef-ilor din Londra. Poate va intrebati cat de sanatos e gatitul cu unt, dar va spun cu mana pe inima, nu se simte deloc, este foarte fresh, delicios si plin de viata:)
p.s. Am fost anuntata ca am castigat cu aceasta reteta concursul Philips. Tocmai de mos Nicolae, hehe:) Multumesc!
November 15, 2012
Ciuperci sote cu spanac si fasole verde
Ador legumele in orice forma, mai ales combinatiile pline de vitamine. Pentru ca nu mai stiam ce garnituri sa mai fac, am apelat la un site de French Food, unde am dat de aceasta reteta delicioasa, pe care am pregatit-o deja de doua ori intr-o saptamana:) Se face foarte usor si e plina de savoare!
November 13, 2012
Vita cu taitei de orez
Aceasta reteta este traditionala in restaurantele chinezesti si este delicioasa, daca va surade bucataria asiatica. Pare o reteta simpla, dar implica mai multe tehnici de gatit si reprezinta, dupa spusele unora, un test major in bucataria cantoneza. Dar daca am reusit sa o prepar eu, si nu sunt deloc experta in acest domeniu, cred ca o puteti face si voi:)
November 6, 2012
Sandwich cu Serrano, rucola si ou
Pentru mine micul dejun era inexistent. Pana am ajuns inapoi in Londra si mi se facea, in fiecare dimineata, o pofta de cappuccino cu ceva. Si pentru ca ma plictisesc extrem de usor, a trebuit sa fac ceva pentru a-mi pastra interesul pentru mic dejun. Asa se face ca in dimineata aceasta am petrecut putin mai mult timp in bucatarie decat de obicei, pregatind un sandwich delicios, cu o aroma mediteraneeana exact pe gustul meu. Asadar, daca vreti sa impresionati pe cineva cu noaptea-n cap, cu reteta aceasta nu veti da gres!
November 4, 2012
Guacamole cu fasole rosie
Am intalnit multe persoane carora nu le place guacamole, printre care si sotul meu. Bolul pe care l-am facut, va trebui sa il mananc singura, dar nu-i bai, as manca guacamole oricat la orice ora;) Daca va numarati printre cei care va dati in vant dupa acest aperitiv, reteta de mai jos e special pentru voi. Este foarte light, sanatoasa si super gustoasa! Reteta o am de la Violeta's Vintage Kitchen, un bistro unde merg de fiecare data cu placere. Enjoy!
November 2, 2012
Blogul lunii noiembrie
Good Food a declarat blogul meu drept blogul lunii noiembrie. Nu poate decat sa ma bucure vestea aceasta, in ciuda inactivitatii mele din ultima vreme. Nu stiam ca Good Food imi urmareste retetele, desi eu o urmaresc tot timpul:) Voi reincepe activitatea pe blog chiar de maine cu o reteta cu pui si una cu guacamole. Sper sa va placa:)
Intre timp, puteti citi articolul mai jos, preluat de pe site-ul Good Food.
Intre timp, puteti citi articolul mai jos, preluat de pe site-ul Good Food.
Pe Elena Șandor de la eileen-cuisine.blogspot.ro o urmărim din 2009, atunci când și-a lansat blogul, timp în care a reușit să ne impresioneze cu fiecare rețetă postată. Vă spunem doar câteva titluri, să vă deschidem apetitul cum trebuie: baclava însiropată, iahnie de fasole cu cârnați, kulibiac de somon, macarons sau Bûche de Noël cu zmeură.
Totul este făcut cu pasiune, răbdare și tehnică, așa cum mărturisește chiar ea pe blog, iar fotografiile îți creează o poftă de zile mari.
Elena locuiește momentan în Londra, iar rețetele ei sunt un mix de bucătărie mediteraneeană, franțuzească șiromânească – nu putem decât să ne bucurăm și să sperăm că astfel, preparatele românești sunt savurate și în rândul prietenilor ei englezi. Thumbs up!
September 8, 2012
Ficatei de pui
Ador ficateii, sub orice forma. Fiind foarte ocupata zilele acestea, nu am avut timp sa trec prin bucatarie, asa ca am comandat ficatei la un restaurant. Nu mi-au placut deloc, erau foarte seci si amari. Pentru ca am ramas cu pofta, m-am decis sa mi-i fac singura si sa va arat si voua reteta. Este foarte simpla, rapida si gustoasa. Multumesc Ioana pentru reteta:)
July 23, 2012
Tiramisu cu zmeura
Un desert foarte simplu si de efect. Acum ca avem la dispozitie fructe de sezon, gen zmeurici, de ce sa nu le folosim in cat mai multe variante? Abia astept sa mai am cate un ragaz si sa-l folosesc cu spor:)
July 12, 2012
Salau cu sos grecesc de rosii
Stiu, nu am mai postat nici-o reteta de ceva timp pentru ca sunt foarte prinsa cu scoala si pana in toamna voi lasa prima mea dragoste deoparte:( doar ca, din cand in cand, mai prind un ragaz si trec la treaba. Sa nu ma certati de calitatea fotografiilor, nu sunt la mine acasa unde am lumina si instrumentele mele:) Astazi am pregatit o reteta greceasca de salau, o bunatate va spun, si atat de usor si rapid de pregatit!
July 11, 2012
Gatind romaneste in Londra
Prietena mea de la Gustos.ro mi-a solicitat un interviu despre cum se gateste romaneste in Londra. Mai jos aveti detalii:)
Elena Şandor a deschis Eileen Cuisine în anul 2009, iar de atunci îşi bucură cititorii cu reţete alese, ilustrate cu fotografii care mai de care mai îmbietoare.
De puţin timp s-a mutat în Marea Britanie, la Londra şi noi am stat de vorbă cu ea ca să ne spună cum se găteşte şi ce se mănâncă în Regatul Unit.
În prezentarea de pe blogul tău ai spus că îţi este dor de zilele în care găteai cu prietenii tăi. Cu cine şi mai ales pentru cine găteşte Eileen acum?
În prezentarea de pe blogul tău ai spus că îţi este dor de zilele în care găteai cu prietenii tăi. Cu cine şi mai ales pentru cine găteşte Eileen acum?
Când stăteam în România, obişnuiam să petrec mult timp cu prietenii mei foarte buni. Activităţile noastre au început să se extindă şi în bucătărie, unde organizam din când în când „şuete la cratiţă”, cum îmi place să le spun. În Anglia gătesc pentru soţul meu în primul rând, pentru familie şi prieteni, la diverse evenimente. Îmi doresc să continui tradiţia cu gătitul în cercul de prieteni pentru că implică numai voie bună şi insuflă pasiunea pentru hrănitul sănătos.
Locuieşti în Anglia de mai bine de un an. Cât de mult s-au schimbat obiceiurile tale gastronomice în această perioadă? Ce mâncai şi nu mai mănânci? Ce găteai şi nu mai găteşti?
Locuieşti în Anglia de mai bine de un an. Cât de mult s-au schimbat obiceiurile tale gastronomice în această perioadă? Ce mâncai şi nu mai mănânci? Ce găteai şi nu mai găteşti?
Am plecat în Anglia cu o mare teamă din punct de vedere culinar, pentru că ştiam că mâncarea de aici este total diferită de cea românească. Temerile mele s-au adeverit, din pacate. Gătitul sănătos în Anglia este foarte costisitor, altfel te mulţumeşti cu semipreparate, ceea ce nu aş putea include în „meniu”. Am ajuns să apreciez atât de tare alimentele pe care le ignorăm în România, doar pentru că în Anglia nu se găsesc, sunt rare, foarte scumpe sau fade (gen brânză de vaci, frişcă, borş, leuştean,etc.). A trebuit să improvizez, să mă obişnuiesc şi cu ingredientele lor (brânză cheddar, diferitele tipuri de smântână, aluaturi, etc.) şi să fac tot posibilul să am aproape ingrediente româneşti aduse din ţară.
Ai vreun bucătar britanic preferat?
Am mai multi bucatari britanici preferati, dar cel mai mult îmî place stilul deja celebru al lui Jamie Oliver. Este atat de versatil, simplu, transformă totul într-o joacă „de-a bucătăreala” din care ies rezultate incredibil de delicioase. Toate reţetele pe care le-am încercat de la el mi-au ieşit până la ultima virgulă.
Cum ţi se pare bucătăria englezească? E la fel de gustoasă ca cea românească sau la fel de sănătoasă ca cea mediteraneană? Ce o face specială?
Cum ţi se pare bucătăria englezească? E la fel de gustoasă ca cea românească sau la fel de sănătoasă ca cea mediteraneană? Ce o face specială?
Dupa cum am mai spus, bucătăria englezească nu este pe gustul meu. Este mai săracă în grăsimi ca cea românească, dar nu atât de gustoasă şi sănătoasă ca cea mediteraneană. Ce o caracterizează este lipsa diversităţii, predomină clasica friptură şi legume înăbuşite, sau plăcintele cu carne. Au un mic dejun consistent, celebrul porridge care încă nu m-a cucerit şi fish&chips. Cam sărac meniul pentru o aşa o cultură impresionantă.
Care e felul tău englezesc de mâncare preferat?
Trebuie să mă gândesc îndelung la felul meu englezesc preferat. Probabil micul dejun. Niciodată nu mi-a plăcut să mănânc dimineaţa, ceea ce este foarte greşit, evident. Obişnuiam să îmi încep ziua cu masa de prânz. Ei bine, micul dejun la englezi este foarte consistent. Papară, fasole, ciuperci coapte, cârnăciori şi bacon, nici nu iţi dai seama că este 9-10 dimineata după un asemenea platou.
Când ieşi să mănânci în oraş, ce fel de restaurante preferi?
De obicei frecventez restaurantele asiatice, franţuzeşti, italieneşti, pentru că se pliază pe gusturile mele. De asemenea, îmi place să caut noi şi noi restaurante, am început să îmi fac o pasiune din asta, mai ales în Londra, unde oferta este mai mult decât atractivă. Uneori mai merg şi în pub-urile englezeşti, pentru a îmi reaminti unde locuiesc, dar recunosc, destul de rar.
Spre deosebire de alţi bloggeri specializaţi pe un singur fel de mâncare, tu postezi reţete foarte variate. De unde îţi vine inspiraţia? Ce reviste sau site-uri culinare citeşti?
Am o colecţie impresionantă, cred eu, de cărţi cu reţete (peste 70) pornind de la celebrii bucătari (Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Rachel Ray,etc) până la diferite tipuri de cuisine (mediteraneană, franţuzească, marocană, românească, etc.). De asemenea, GoodFood este revista mea de căpătâi împreună cu multe bloguri de succes şi site-uri speciale dedicate acestui domeniu.
Care este reţeta ta favorită? Dar cea care ţi s-a părut cel mai greu de realizat?
Am foarte multe reţete favorite, nici nu aş şti ce să aleg, de teamă ca celelalte să nu se supere şi să nu îmi mai iasă dată viitoare. Dar, rămânând între noi, aş face în fiecare zi cocktail de creveţi, pentru că ador fructele de mare, reţeta este printre cele mai simple de pe blogul meu, iar combinaţia de lime, baby salad, creveţi şi maioneză produce dependenţă.
Cea mai grea reţetă, hmm... am încercat multe reţete grele, unele au ieşit, altele nu dar cred că cele mai mari bătăi de cap mi-au dat macaroons. Am căutat şi încercat zeci de reţete, ştiam că este un desert pretenţios, migălos, dar nu m-aş fi gândit niciodată că va ajunge responsabil pentru multe nopţi nedormite. Cea mai mare satisfacţie în bucătărie însă, am avut-o când mi-au ieşit aceşti biscuiţi ca la carte. Şi atunci aş fi reluat procesul doar pentru a vedea produsul finit din nou şi din nou.
Improvizez când găteşti sau respecţi cu stricteţe indicaţile?
Sunt destul de perfecţionistă, mai ales în bucătărie. Când este o reţetă nouă, o respect cu sfinţenie până la ultimul gram. Am descoperit că acesta este secretul reuşitei, cel puţin în stilul meu de gătit. Şi multe persoane care se află la început în tainele bucătăriei şi intră pe blogul meu, caută să ştie exact câte firicele de sare trebuie să conţină o anumită reţetă. Însă, când repet o reţetă, adaug sau scot ingrediente, în funcţie de idealul propriu, făcând comparaţie cu reţeta originală.
Când vine vorba de deserturi, aici se schimbă foaia. NU schimb absolut nimic, cu chimia nu te poţi juca decăt daca eşti maestru în acest domeniu. Evident, cu cât repet o reţetă, îmi permit să o modific şi să o fac a mea, uneori cu teamă, dar de multe ori riscul este răsplătit.
Dacă ai putea alege o ţară în care să te naşti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
Bucătăria franceză ma fascinează cu totul, este incredibil de diversă, ajungând la rang de artă. Evident că aş fi ales să mă nasc în Franţa, din punct de vedere culinar. Consider că în bucătărie trebuie să ai pasiune, seriozitate, dedicare, creativitate, fler şi peste toate dragoste, ceea ce caracterizează bucătăria franceză.
Care a fost cel mai mare dezastru pe care l-ai provocat în bucătărie?
Gătitul fără dragoste. Sună teribil de „telenovelistic”, dar am testat această teorie de zeci de ori şi de fiecare dată când îmi luam timp să gătesc şi o făceam cu răbdare şi zâmbetul pe buze, îmi ieşea totul ca la carte. Ei bine, când mă grăbeam, eram iritată, îngrijorată sau pur şi simplu mintea mea zburda prin alte locuri, am provocat cele mai mari dezastre din „cariera” mea culinară. Lăsând la o parte ingrediente şi vase scăpate, am avut si eclere lipite de tavă, checuri necrescute, fursecuri şi prăjituri cu caramel tari ca piatra, îngheţată cu cocoloase, etc. Acestea nu le veţi vedea pe blog, pentru că repet reţetele până îmi ies. Dar DA, am avut şi dezastre în „laboratorul” meu, din greşeli se învaţă!
Care e cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mâncarea pe care ai gătit-o?
Oh, ajungem pe un tărâm sacru. Mie nu îmi place să mă laud cu ce complimente primesc, poate ce păstrez pentru mine nu sunt neapărat vorbele, ci zâmbetele satisfăcute şi acele secunde în care închizi ochii şi iţi tii respiratia atunci când savurezi ceva făcut de mine. Iar când sunt persoane care revin pe blogul meu şi îmi spun ca au avut succes cu un preparat de-al meu, nu pot decât să mă încurajeze că sunt pe drumul cel bun.
Ai alte pasiuni in afara de arta culinară? Am observat, de exemplu, că pozele de pe blogul tău sunt foarte reuşite. Ce trucuri foloseşti ca să iasă „ca la carte”?
Nu pot declara că sunt un profesionist în ale fotografiei. Mi-ar plăcea să fac un curs de foto şi să îmi achiziţionez o aparatură mai bună, lumini, etc. Noroc cu existenţa blogurilor de profil pe care le-am analizat, miilor de fotografii culinare luate drept model dar şi ochiului de „soacră” util în situaţii ca acestea. Londra este o metropola bine dotată în ceea ce priveşte recuzita de bucatarie. Am cred, o colecţie impresionantă de seturi descompletate de vase, tacâmuri, pahare, etc. Şi tot mi-aş mai dori de 10 ori mai multe. Trucurile mele ar fi unghiuri, lumina naturală şi decor diversificat. Bineînţeles că visul meu este să am un studio ca la carte unde să pot face fotografiile culinare, dar, între timp, mă folosesc la maxim de ce am.
May 12, 2012
Prajitura cu capsune si lamaie
Iata ca luna aceasta trece atat de repede si se apropie tea party-ul marca Emily. Editia aceasta are ca tema albul. L-am combinat cu rosu, deh, albul merge cu orice, asa-i? Prajitura aceasta este foarte racoroasa, satioasa, putin acrisoara si pe gustul familiei mele. Tot Adulutei trebuie sa ii multumesc pentru aceasta reteta, delicioasa!
May 11, 2012
Vita in sos de vin cu ciuperci umplute
May 9, 2012
Iahnie de fasole cu carnati
Nu am mai mancat fasole de la Craciun, pentru ca am incercat de 3 ori sa fierb fasolea si dupa 6 ore era tot tare ca piatra. Noroc cu o oala sub presiune primita cadou de nunta, cu care am imblanzit boabele obraznice. Atunci facusem o ciorbita cu ciolan, acum am primit de la mama fasole si am prins curaj sa fac iahnie, asa cum o face ea. Numai ca nu am prins-o pe fir si am ramas la reteta fabuloasa a bucatarasului. A durat ceva timp pana am ajuns sa o savurez cu intreaga familie, dar s-a meritat. Este asa de buna, consistenta, servita cu muraturi, ardei copti sau o simpla ceapa. Yummy!
April 16, 2012
Pistachio brownies/ Negrese cu fistic
Another tea party organized by Emily's cupcakes. For this edition, yellow was the main colour, what is more beautiful and spring like? I had some problems in choosing the recipe, but you can't never go wrong with brownies, right? I added some pistachio, I didn't have pecan as required, but the result came out really tasty. My husband ate 4 pieces at once, and no, he wasn't hungry:)
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
Inca un tea party asteptat, marca Emily's cupcakes. Pentru aceasta editie s-a ales culoarea galben, ce e mai frumos si bun vestitor al primaverii? Am avut ceva probleme in alegerea retetei, dar cu brownies nu poti gresi niciodata, asa-i? Am pus si ceva fistic, pentru ca nu aveam nuci pecan asa cum cerea reteta, dar tare bun a mai iesit. Sotul meu a devorat 4 bucati dintr-o lovitura si nu, nu ii era foame;))
Gnocchi with ham and peas / Gnocchi cu sunca si mazare
Last week I've been to Italy, where we ate some delicious gnocchi at a restaurant. Today I tried a recipe with bought gnocchi, next time I will make them my own. It is a very simple, tasty recipe, a pure success for dinner with family.
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
Saptamana trecuta am fost in Italia unde am mancat la un restaurant niste gnocchi delicioase. Am incercat si eu astazi cu gnocchi cumparate, dar data viitoare vreau sa le pregatesc eu. Este o reteta extrem de usor de pregatit, satioasa, gustoasa, cu care nu veti da gres:)
April 14, 2012
Elena's L'Etoile Restaurant, London
Astazi am implint 5 ani de cand suntem impreuna, eu si sotul meu. Am ales un restaurant frantuzesc, mai degraba la insistentele mele, lui ii plac mai mult stake house-urile. A mers pe mana mea si nu a regretat absolut deloc. Ba chiar s-a bucurat si de un pahar de vin, desi el nu bea asa ceva pentru nici-o ocazie. Acest restaurant este genul in care atunci cand mergi a doua oara, comanzi altceva, doar pentru a incerca tot din meniu. De obicei, cand repet un restaurant comand tot ce am mancat prima oara, de teama de a nu risca, dar aici no sir, vrei sa incerci tot!
April 13, 2012
Caffe Florian, Venetia
April 11, 2012
Ciorba de loboda
Imi plac la nebunie ciorbele, mai ales cele cu multe zarzavaturi. Cand pregatea mama ciorba de loboda stiam ca a venit primavara. In Londra nu am gasit asa ceva, mi-am adus in tara cateva legaturi pentru o ciorbita pe care, recunosc, la inceput mi-a fost teama sa o pregatesc. Nu voiam sa dau gres, fiind una dintre preferatele mele. Am sunat-o pe mama si am cerut cu lux de amanunte reteta ei. A iesit foarte buna, nu ca m-as lauda, doar constat niste fapte:)
March 21, 2012
Baklava / Baclava
I so love baklava. I had some doubts after a failed attempt in making it a few years back. I was wandering in a Turkish store a few days ago and found this filo pastry and decided to use it. Not so happy about my choice though, I think the filo was a bit too dry and it might have used more sauce. Next time I will another brand for sure. All in all a great recipe, don't eat more than 2 pieces if you care for your diet;)
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
A venit si editia de primavara tea party @Emily. Culoarea aleasa a fost albastru, imi place foarte mult, doar ca nu aveam mai nimic sa mearga, am improvizat. Am facut niste acadele de ciocolata foarte dragute. Cand am dat sa le decorez cu un icing albastru, sta si cauta duiurile cu care a venit, au intrat in pamant; le-am cautat in zadar. Evident ca le voi gasi cand nu voi mai avea nevoie de ele.. am abandonat acest proiect pentru alta data. Sper cat de curand, chiar aratau dragut, v-ar fi placut:)
Asadar, reteta de astazi pentru tea party este baclava. Am fost putin in dubii daca merge la asa sarbatoare, dar eu una, as manca orice la un ceai, deci..de ce nu?;)) Am mai facut o reteta de baclava acum cativa ani, nu mi-a iesit sub nici-o forma si mi-a fost frica sa mai incerc. Zilele trecute ma plimbam printr-un magazin turcesc si am vazut foi de placinta speciale pentru baclava. Le-am cumparat curioasa sa vad daca sunt bune. Din pacate, nu mi-au iesit asa cum mi-ar fi placut, erau un pic prea uscate. Data viitoare voi folosi alta natie.
Imi place foarte mult baclava, o bucatica imi este de ajuns atlfel dau in diabet si sunt prea tanara cred;)) Asa bun a fost ca am muscat si din lingurita dupa cum veti vedea in imagini;))
March 12, 2012
Angel cake with raspberries / Prajitura ingeras cu zmeura
I was looking for a cake recipe with egg whites, I collected many of them during this last week. I found this beautiful recipe of light, tender, moist, not that sweet cake. I added some raspberries and blueberries that I had in the fridge. I only used half of the recommended quantities because I made only 8 mini cakes. You can double them. Also, you can make it simple, without any fruits inside, it will taste delicious:) I found the recipe here.
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
Cautam o reteta de prajitura din albus de ou, pentru ca am strans foarte multe in ultima saptamana. Am dat de aceasta prajitura aerisita, nu foarte dulce, simpla si extrem de light. I-am adaugat si cateva fructe de padure pe care le aveam in frigider si era pacat de ele sa devina inutile:) Eu am folosit doar jumatate din cantitatea recomandata pentru ca am facut doar 8 mini prajiturele. Voi le puteti dubla cu incredere. De asemenea, puteti sa nu puneti fructe inauntru, iese foarte delicios si fara:)
Chilli prawn rice noodles / Taitei din orez cu creveti
I had some rice noodles leftover from the last time I played with them, and because I love them so much, I've decided to mix them with prawns. I so love this Chinese dish, I usually eat it in restaurants but I didn't know it's so easy and fast to make. The ingredients are relatively easy to find, so you shouldn't be in any troubles. I didn't use the prescribed quantity of soya because I don't like it as much, but knock yourself out:)
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
Mi-au mai ramas taitei din orez de data trecuta si pentru ca imi plac tare mult, am hotarat sa ii combin cu creveti. Imi place tare mult acest preparat chinezesc, de obicei il servesc in restaurante dar nu stiam ca se face atat de rapid si usor. Ingredientele se gasesc relativ usor, deci nu ar trebui sa intampinati probleme. Eu nu am pus cantitatea de sos de soia scris in reteta pentru ca imi cam displace, dar voi puneti dupa gust:)
Review Azura Restaurant - Radisson Hotel, Canary Wharf
Astazi am fost la un restaurant in zona Canary Wharf din Londra, in cadrul hotelului Radisson - Azura. Cu hotelul acesta am avut experiente foarte placute in Bucuresti, organizeaza brunch-uri delicioase in jurul piscinei, deci am avut mari asteptari. Si au fost total depasite, spre satisfactia mea culinara.
Restaurantul arata impecabil, minimalist, lumina naturala, este pozitionat chiar pe malul unui rau. Bucataria este englezeasca cu un twist modern. Am fost extrem de incantata de alegerile facute, atat eu cat si cei 8 prieteni cu care am fost. Va voi face o descriere sumara la ce am servit cativa dintre noi, las fotografiile sa spuna totul.
Eu am avut la antreu, escalop cu pancetta, piure de praz si ulei aromat. Simplu si perfect.
Damaris a servit terina de sunca si prune, legume murate si ulei cu busuioc. Arata mai mult decat apetisant...
Delia a servit o salata din dovleac copt, anghinare, ardei rosu, castane, seminte de dovleac si dressing de miere. Mi s-a spus ca e foarte bun, am si gustat putin si intr-adevar, o salata deosebita. Ca sa nu mai vorbim de aranjament.
Sotul meu a avut o supa crema de ceapa cu cidru si crutoane din branza Stilton. El nu e cu supele crema, dupa cum am mai spus intr-un post, dar a fost foarte incantat de ea, ceea ce ma bucura:)
Servirea a fost ireprosabila, cu 3 chelneri foarte prompti. Dupa o plimbare pe terasa, unde am facut ceva poze si am admirat raul, Arena O2 ce se vedea in zare si cladirile din jur, am trecut la felul principal.
Damaris a avut piept de pui umplut cu praz si feta, fondant de cartofi si sos de rozmarin. Arata bestial iar carnea era foarte frageda, am incercat, pentru ca nu m-am putut abtine:)
Eu am avut cod la cuptor cu unt, piure si sos picant de linte si chorizo. Nu stiu de, dar de fiecare data cand sunt la restaurant imi comand peste, in toate formele posibile. Ei bine, codul acesta e cel mai bun pe care l-am mancat pana acum! Am linte acasa si nu stiu ce sa fac cu ea, dar voi incerca sa reproduc acest sos, este prea bun pentru a fi tinut secret;)
Majoritatea baietilor si-au comandat friptura de vita marinata 28 de zile, cu rosii la gril, cartofi prajiti si sos de piper. Am gustat si eu putin, desi nu sunt cu fripturile in general, mai ales medium rare cum si-au luat ei (mie imi plac bine facute) si era foarte bun. Baietii au fost mega-super-uber incantati de friptura aceasta si chiar au spus ca nu stiu daca au mai mancat una la fel de frageda si buna.
Paul a avut friptura de porc cu piure de cartofi si legume, si sote de mere. Nu arata apetisant?
La desert am avut o placinta calda de mere cu sos de caramel si inghetata, dar din pacate, am uitat complet sa ii fac poza. Oricum, foarte buna.
Ducu a avut fondant de ciocolata, inghetata de vanilie si sos de ciocolata neagra.
Hitul pranzului a fost inghetata de paine neagra. Nu am mai mancat niciodata asa ceva, initial am crezut ca e inghetata cu alune, in orice caz, savuroasa, extrem de buna si originala.
In concluzie, va recomand sa mergeti la acest restaurant. O experienta posh, cum spun londonezii, mancare foarte buna, ingrediente bine alese, aspect de nota 20, raportul pret-calitate echilibrat si servire de exceptie. In plus, intre noi foodies fie vorba, am invatat atatea modalitati de a decora o farfurie, dupa cum se observa din poze:)
March 8, 2012
Tarta rapida cu crema de vanilie si fructe de padure
Saptamana trecuta am facut eclere si mi-au ramas fructe si crema de vanilie. M-am gandit ce sa fac cu ele. Tarta a venit rapid in minte, dar chiar nu aveam chef sa ma complic cu aluatul, asa ca am cumparat unul foarte bun. In 20 de minute erau gata, foarte simplu de facut daca aveti toate pregatite. Crema se face usor, reteta o aveti dand click pe ingredient. Nu am trecut cantitatile pentru ca eu am facut doar 4 tarte mici din care am folosit probabil 100 grame de crema, adica un sfert din cantitatea facuta pentru eclere. De aici judecati singuri;) Pofta buna!
Chinese spring rolls / Pachetele chinezesti cu legume / Taitei de orez cu legume
I love Chinese food. Never made it before, never been on my list, but Gustos.ro challenged me and here it is. I had some difficulties in finding the right ingredients, even if I know there are a few Chinese shops here in London but way too far from me. This recipe is vegetable rice noodles two ways. You can eat them without the pancake or you can fry them into these beautiful aromatic crispy rolls. Hope you enjoy my first experience.
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
Ador bucataria chinezeasca. Insa niciodata nu am gatit asa ceva, nu a fost pe lista mea pana cand Gustos.ro m-a provocat si a iesit reteta aceasta. Am avut ceva dificultati in gasirea ingredientelor, desi in Londra sunt cateva magazine chinezesti, dar mult prea departe de unde locuiesc.
Aceasta reteta este taitei de orez cu legume in doua moduri. Ii puteti manca fara clatite, sau ii puteti transforma in pachetele de primavara aromate, delicioase. Sper sa va placa prima mea experienta in zona aceasta asiatica:) Reteta o am de aici.
March 4, 2012
Éclairs with vanilla cream / Eclere cu crema de vanilie
I am simply in love with these eclairs, even if time consuming and messing with my nerves when they got stuck to the lining paper. But I coupled them and everything went just OK in the end.
Imi plac eclerele atat de mult, chiar daca sunt time consuming si m-au facut cu nervii cand mi s-au lipit de tava, dar nah, le-am cuplat intre ele si totul a iesit bine pana la urma. Aveam niste fructe de padure atat de frumoase, voiam sa fac o tarta cu aluatul cumparat, dar mai facusem asa ceva saptamana asta si nu imi place sa ma repet. Sotul meu spunea ceva de eclere si am pornit la treaba. Si-asa afara ploua cu galeata, nu aveam cum sa iesim din casa si a trebuit sa ne delectam cu ceva care sa ia depresia:) misiune indeplinita! Inca nu le-am gustat, dar sotul meu a devorat 2 eclere gigante si mi-a spus ca sunt cele mai bune pe care le-a mancat pana acum. Nu stiu daca e linguseala masculina, dar m-a gadilat asa putin, recunosc;)) Reteta apartine lui Raymond Blanc din cartea Kitchen Secrets. Update dupa un minut: am gustat acum si sunt divine! Mi-e ciuda ca nu am facut mai multe. Data viitoare;)
February 28, 2012
Tarta cu rubarba si zmeura
Nu stiu daca am mancat vreodata tarta de rubarbara, sau ceva din fructul asta. De mult aveam de gand sa incerc, acum am vazut in magazin si am zis ca e momentul. Mirosul este excelent, gustul putin acrisor, eu am pus mai multa lamaie decat recomand, a iesit mai pe gustul cumnata-mii, dar cu putin zahar pudra deasupra am rezolvat:) Initial reteta venea si cu instructiuni pentru aluat dar dura o vesnicie si aluatul cumparat a fost cea mai buna alegere. Daca nu aveti timp, faceti asa, nu va sti nimeni diferenta;)) Reteta o am de aici.
Vita Stroganoff
Sunt mare fan vita Stroganoff iar combinatia cu ciuperci este absolut delicioasa. Daca aveti ceva timp la dispozitie pregatiti acest fel pentru familie. Va trebuie timp pentru ca vita fierbe un pic mai greu, in cazul meu am lasat-o sa fiarba in sosul pregatit mai mult de o ora jumatate, astfel cu cat este vita mai tanara si frageda, cu atat petreceti mai putin timp in bucatarie:)
February 22, 2012
Spanac cu carne de porc si omleta
Stiu foarte multi care nu se dau in vant dupa spanac. Dar eu de mica mi-am dorit sa fiu ca Popeye Marinarul care devenea puternic dupa o portie de spanac. In plus, bunica mea facea des spanac si urzici, asa m-am obisnuit. Spanacul are foarte multe proprietati nutritive, contine fier, calciu, beta-caroten, vitamina B6, vitamina C, sodiu si potasiu. Sodiul pe care il contine ajuta la detoxifierea ficatului si vitamina A ajuta la vedere. Este de asemenea un aliment anti-cancerigen. E posibil sa aiba un gust mai fad, dar daca stiti sa il preparati va asigur ca pe langa toate proprietatile astea, va fi si foarte delicios.
Eu il servesc cu omleta si rosii, alte persoane cu ochiuri, voi cu ce doriti:)
Supa de pui cu galusti
Se stie ca supa de galusti e preferata mea. De fiecare data cand vin in tara asta comand mamei. Dar eu niciodata nu am facut-o, am avut multe tentative dar mi-a fost frica de galusti. Daca nu nimeresc compozitia, daca imi ies prea tari, prea moi, daca si cu daca... insa ieri am prins ceva curaj si am pornit la treaba. Mi-am intrebat mama cum se fac galustile, dar ea obisnuita cu cantitati mari, cand i-am spus ca vreau pentru 2 persoane, a facut ea socotelile dar saraca, nu prea i-au iesit. Am ramas cu un sos mult prea subtire si ma invinovateam ca nu m-am uitat si eu niciodata la mama sa vad cum arata;)) intr-un final, mi-a spus sa testez galustile, sa pun cate una sa vad daca se destrama sau nu, caz in care sa mai adaug gris. Am facut-o si pe asta si am dat de compozitia perfecta. Chiar daca ma gandeam ca imi vor iesi prea tari, macar nu se mai destramau in supa;))
Dar, am avut un miracol ieri: ma tot plangeam ca orice fac nu are gust ca la mama, dar supa asta mi-a iesit exact ca acasa! De la primul miros si pana la prima lingura nu am mai avut dubii. Am avut noroc pot spune. Sunt obisnuita sa masor tot, sa cantaresc orice, nu merg niciodata la risc. Mai ales in bucatarie. Dar cu supica de galusti tocmai asta am facut si nu regret nimic. Cu toate ca va mai trece mult pana voi mai risca asa;))