CARTE DE RETETE

February 28, 2012

Tarta cu rubarba si zmeura

Nu stiu daca am mancat vreodata tarta de rubarbara, sau ceva din fructul asta. De mult aveam de gand sa incerc, acum am vazut in magazin si am zis ca e momentul. Mirosul este excelent, gustul putin acrisor, eu am pus mai multa lamaie decat recomand, a iesit mai pe gustul cumnata-mii, dar cu putin zahar pudra deasupra am rezolvat:) Initial reteta venea si cu instructiuni pentru aluat dar dura o vesnicie si aluatul cumparat a fost cea mai buna alegere. Daca nu aveti timp, faceti asa, nu va sti nimeni diferenta;)) Reteta o am de aici.

Vita Stroganoff

Sunt mare fan vita Stroganoff iar combinatia cu ciuperci este absolut delicioasa. Daca aveti ceva timp la dispozitie pregatiti acest fel pentru familie. Va trebuie timp pentru ca vita fierbe un pic mai greu, in cazul meu am lasat-o sa fiarba in sosul pregatit mai mult de o ora jumatate, astfel cu cat este vita mai tanara si frageda, cu atat petreceti mai putin timp in bucatarie:)

February 22, 2012

Spanac cu carne de porc si omleta

Stiu foarte multi care nu se dau in vant dupa spanac. Dar eu de mica mi-am dorit sa fiu ca Popeye Marinarul care devenea puternic dupa o portie de spanac. In plus, bunica mea facea des spanac si urzici, asa m-am obisnuit. Spanacul are foarte multe proprietati nutritive, contine fier, calciu, beta-caroten, vitamina B6, vitamina C, sodiu si potasiu. Sodiul pe care il contine ajuta la detoxifierea ficatului si vitamina A ajuta la vedere. Este de asemenea un aliment anti-cancerigen. E posibil sa aiba un gust mai fad, dar daca stiti sa il preparati va asigur ca pe langa toate proprietatile astea, va fi si foarte delicios. 
Eu il servesc cu omleta si rosii, alte persoane cu ochiuri, voi cu ce doriti:)

Supa de pui cu galusti

Se stie ca supa de galusti e preferata mea. De fiecare data cand vin in tara asta comand mamei. Dar eu niciodata nu am facut-o, am avut multe tentative dar mi-a fost frica de galusti. Daca nu nimeresc compozitia, daca imi ies prea tari, prea moi, daca si cu daca... insa ieri am prins ceva curaj si am pornit la treaba. Mi-am intrebat mama cum se fac galustile, dar ea obisnuita cu cantitati mari, cand i-am spus ca vreau pentru 2 persoane, a facut ea socotelile dar saraca, nu prea i-au iesit. Am ramas cu un sos mult prea subtire si ma invinovateam ca nu m-am uitat si eu niciodata la mama sa vad cum arata;)) intr-un final, mi-a spus sa testez galustile, sa pun cate una sa vad daca se destrama sau nu, caz in care sa mai adaug gris. Am facut-o si pe asta si am dat de compozitia perfecta. Chiar daca ma gandeam ca imi vor iesi prea tari, macar nu se mai destramau in supa;)) 
Dar, am avut un miracol ieri: ma tot plangeam ca orice fac nu are gust ca la mama, dar supa asta mi-a iesit exact ca acasa! De la primul miros si pana la prima lingura nu am mai avut dubii. Am avut noroc pot spune. Sunt obisnuita sa masor tot, sa cantaresc orice, nu merg niciodata la risc. Mai ales in bucatarie. Dar cu supica de galusti tocmai asta am facut si nu regret nimic. Cu toate ca va mai trece mult pana voi mai risca asa;))

February 20, 2012

Financier cu zmeura

Prima oara cand am auzit de financier a fost la Top Chef. Am auzit si vazut multe in emisiunea aceasta, spre norocul meu. Aceste prajiturele sunt foarte delicate, extrem de gustoase, se mai numesc si Friands care tocmai asta inseamna. Sunt frantuzesti, special inventate pentru tea party. Le-am facut si eu intru celebrarea tea party-ului din luna aceasta, organizat de Emily.
Gustul este delicios, de unt caramelizat si migdale prajite. Zmeurica din varf este putin acrisoara, facand un echilibru perfect. 
Aceste prajituri au fost inventate in  secolul 19 de catre un patiser al carui magazin era foarte aproape de Bursa de Valori din Paris. Initial erau coapte in forme care semanau cu lingourile de aur. Erau preferate de oamenii de afaceri pentru ca principala lor caracteristica este ca nu fac firmituri, deci costumele le ramaneau intacte. Imi plac tare mult cum arata dar mai ales gustul, simplu delicios. Reteta am luat-o de aici.

Madeleine cu cacao si lamaie

Am tot auzit de aceste prajiturele dar nu le facusem niciodata pentru ca nu avem forma. Cand am dat peste una de silicon intr-un magazin, am zis ca e momentul. Si ce-i mai placut decat madeleine la tea party-ul organizat cu drag de Emily? Sunt foarte pufoase, light si merg de minune cu Nutella. Reteta am luat-o de aici.

February 19, 2012

Risotto verdure


Imi place, place, place acest orez. Sunt fan legume, cat de multe cat mai verzi:) orez nu prea mananc, dar combinatia aceasta trebuie sa recunosc ca m-a dat pe spate. Punctul cheie este "manticatura" de la final, unt+parmezan+menta+patrunjel, o superbitate si o aroma deosebita! Noi am servit acest orez cu snitele de pui, dar il puteti manca fara nimic altceva. Nu imi place aldente, de aceea l-am facut un picut mai moale, dar voi il faceti cum va place:) Reteta am luat-o de pe site-ul unui restaurant care imi place aici in Londra: Strada. Aici aveti si reteta filmata in care chef-ul restaurantului va da explicatii si instructiuni.

Supa crema de cartofi si praz


Pana sa vin in Anglia nu auzisem de supa aceasta. Imi placea supa crema de ciuperci pe care o faceam destul de des, dar cam atat. In luna de miere am mancat multe supe creme din pura obisnuinta de a avea si ceva lichid la masa. Insa in Anglia am dat de aceasta supa in restaurante, de care m-am indragostit subit. Este atat de aromata, satioasa, deosebita. Trebuie sa o incercati.

February 15, 2012

Guacamole cu rosii




Daca as putea sa mananc numai guacamole toata viata as fi foarte fericita. Bine, nu doar guacamole, si creveti si mazare, ar fi totul perfect. Ador guacamole, il puteti face si simplu, cu doua rosii si zeama de la o lima, deci nu-i bai sa va complicati cu alte ingrediente daca nu le aveti sau nu va plac. In orice caz, oricum ati combina avocado, tot va iesi un sos tare, tare delicios!

Tortilla de pui cu lamaie verde si guacamole


Oficial, guacamole a intrat in top 5 la mancaruri favorite. Il ador pur si simplu. Nu va mai spun ca mi-am lins toate degetele doar doar sa nu se piarda ceva din produsul finit, care este absolut delicios! Combinatia cu tortilla, lima si pui este incredibila, nu va veti mai satura, garantat!

February 14, 2012

Pancakes cu mere si sirop de artar



Am mancat pancakes prima oara in America acum 3 ani si am crezut ca ma internez la urgente la cate am devorat, atat de mult mi-au placut! Si dupa atatia ani, am zis sa incerc sa le fac de la 0, desi  am gasit in magazine prafuri pentru aceste clatite, dar cum sunt mai traditionalista, am zis ca daca nu imi ies, nu va stii nimeni:) Am avut ceva emotii la inceput, de aceea am uitat sa le fac intr-o tigaie in forma de inimioara, cumparata special pentru aceasta ocazie, dar o pastrez pentru urmatoarea data. Sigur va fi foarte curand, pentru ca papilele mele gustative cereau din ce in ce  mai mult din aceasta combinatie pufoasa cu sirop de artar si capsuni proaspete. Incercati-o!

February 3, 2012

Valentine's day dinner


Am fost provocata de organizatorii de la Gustos.ro sa pregatesc o cina romantica, potrivita sarbatorii indragostitilor ce se apropie repejor. Numai ca cina mea a fost aranjata pe bucati, in zile diferite din lipsa de timp. Nu se supara nimeni, puse cap la cap, alegerile mele suna bine si sunt foarte gustoase. Parol;)

Incepem cu un ambient cat mai armonios, care sa debordeze in simplitate si bun gust. Rosu e potrivit;)

Nu uitati de inimioare, macar in ziua aceasta, sunt spectaculoase, fragile, au nevoie de atentie speciala.

Bun, am aranjat masa si incepem cu un aperitiv drag mie, o salata de somon dreasa cu lamaie si crutoane, o minunatie pentru iubitorii de peste. Daca aveti o forma de inimioara puteti aranja salata astfel incat sa reflecte dragostea pentru partener. Sau pentru peste, eu stiu?:)) Dar si in bol e destul de romantic, nu va faceti probleme, eu doar am dat dovada de exces de zel si prea mult timp imprumutat;)


Continuam cu un fel principal italienesc, ce e mai potrivit decat tara dragostei personificata in pui Marsala? Aveti grija cu vinul cand flambati si serviti fierbinte, sosul este divin!


Am ajuns la partea cea mai interesanta a serii, un desert plin de ciocolata, bogat, savuros, numele lui Mousse Express. Chiar nu ma dau in vant dupa ciocolata, desi multe dintre deserturile pe care le fac sunt intensificate de acest ingredient minune, dar daca va stiti iubitori de ciocolata, vi-l recomand din toata inimioara.. sau inimioarele, dupa caz:)


 Love is in the air! Sa aveti o seara minunata!

Mousse express


Iubitorii de ciocolata vor adora aceasta prajitura. Recunosc, pentru mine e prea mult, sunt inclinata mai mult pe partea de fructe, creme albe, etc, dar aceasta prajitura decadenta, savuroasa, este foarte potrivita chocoholicilor;)  Multumesc Andreea pentru reteta!

February 2, 2012

Pui Marsala

Nu stiu daca v-am mai spus de Top Chef, o emisiune americana de cuisine, de unde am invatat foarte multe chestii interesante printre care cum sa toc patrunjel, desi pana atunci ma feream de el pentru ca nu suportam sa il toc marunt;)) dar asta e doar o mica mica parte din ce se intampla acolo, unii dintre cei mai tari bucatari din America se intrec in a te da pe spate cu tot felul de combinatii;) in fine, la emisiunea aceasta a participat si Fabio Viviani, unul dintre chef-ii mei preferati. Este absolut genial, carismatic, il iubesc frateste:)) Are o emisiune pe yahoo unde in fiecare saptamana prezinta cate o reteta usoara, de unde m-am inspirat de aceasta data. 

Am folosit pana acum Marsala doar la tiramisu, chiar ma intrebam ce sa mai fac cu el;)) am avut putine dubii, vin foarte foarte dulce cu pui...hmm... dar va spun, it will blow you away! Da o aroma foarte placuta, un gust nemaiintalnit de care va veti indragosti cu siguranta. Aveti aici si varianta video a lui Fabio.

Salata de somon



Ador pestele, cred ca v-am mai spus. Insa nu il gatesc asa de des pentru ca sotul meu nu este fan si atunci trebuie sa ma conformez. Doar ca uneori, imi mai dau in petic, asa cum am facut cu aceasta salata pe care am mancat-o singura si da, tot bolul;)) Prima oara cand am facut reteta aceasta a fost la mare acum 2 ani. Tin si acum minte cum am pus o salata verde total amara, iar cand am gustat, am crezut ca mor;)) repede, am pus fetele cu care am pregatit-o, sa scoata salata, care era bine maruntita si da-i si chinuite de s-a ales praful:)) cu toate astea, salata a fost una dintre cele mai bune pe care le-am gustat pana acum! Am asteptat cam mult pentru a o repeta. Va incurajez sa o faceti daca sunteti fan somon, este incredibil de delicioasa, sanatoasa si light!

Pui Cacciatora



Am pregatit reteta asta pentru ca nu mai stiam ce sa fac din pui si cum ai mei s-au cam saturat de aripioare picante si pui la cuptor, am zis sa o incerc. Este o reteta originara din Italia, desi francezii o pregatesc sub numele chasseur, mai pe romaneste stilul vanatoresc. Are o aroma patrunzatoare si cu focaccia merge de minune!