CARTE DE RETETE

July 1, 2011

Cinnabon rolls



Am mancat prima oara aceste rulouri la Maria si atat de mult mi-au placut, incat am indraznit sa cer reteta si bine am facut. Sunt absolut delicioase, toata bataia de cap cu pregatirea destul de migaloasa, trece odata cu aroma care se imprastie in casa a scortisoara si nuci. Iar prima inghititura este pur si simplu divina. 


Ingrediente (8-10 buc.):
Aluat:
600g faina
1 ou
16g drojdie proaspata
30g zahar
50g unt moale
250g lapte
O lingurita miere
Umplutura:
120g unt
1 lingurita scortisoara
40g zahar brun
Glazura branza:
90g unt
30g zahar pudra
90g crema Philadelphia
Sos caramel:
70 gr unt
180 gr zahar brun fin (nu inlocuiti cu zahar alb!)
180 ml frisca nebatuta
1 varf cutit sare
1 lingurita esenta vanilie
Un strop coniac (optional)
Sos ciocolata:
60g zahar tos
90g ciocolata neagra
12g pudra cacao
300g nuci pecan sau traditionale

Mod de pregatire:
Se formeaza o maia din drojdie, miere, si laptele caldut. Se lasa 5-10 minute. Se adauga oul amestecat bine, apoi untul moale, zaharul si faina si se amesteca bine. Aluatul trebuie sa fie lipicios dar nu cat sa se lipeasca de maini. Se unge cu putin ulei si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul cca. 2 ore.
Se unge masa cu faina si se pune aluatul, se intinde o foaie de 40x55 si gros de ½ cm. Se amesteca ingredientele pentru umplutura  pana se topeste zaharul si se intinde pe toata foaia.
 
Se ruleaza si se taie cu ata rulouri de 4 cm. Initial ma gandeam ca nu merge taiat cu ata, prima jumatate a procedeului mi se pleostea tot ruloul dar urmatoarea jumatate imi aducea totul la loc, deci nu va speriati, cu ata e cel mai bine!
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se mai lasa la crescut inca 30 de minute. Lasati suficient spatiu intre ele pentru a nu se lipi.
Se preincalzeste cuptorul la 200grade si se coc pana se rumenesc 10 minute. Vedeti sa le verificati pentru ca se fac destul de repede. Nu trebuie sa fie decat putin aurii. Poza aceasta este facuta noaptea...
Se amesteca ingredientele pentru glazura de branza apoi cand sunt inca foarte fierbinti, se ung cu glazura si se presara nucile.

Se face glazura de caramel astfel:
Cantariti toate ingredientele ca sa le aveti la indemana, in timpul prepararii sosului nu aveti voie sa va indepartati de tigaie sau sa o luati de pe foc.
Intr-o tigaie topiti untul pe foc mediu spre mic. Cand e topit complet adaugati zaharul si amestecati ca absoarba untul.
Continuati sa amestecati din cand in cand pana cand incepe sa fiarba, adica apar bule mari la suprafata. Dureaza cca. 3 minute in teorie dar la mine a durat 15 minute pentru ca aveam zaharul prea brut, trebuie unul fin. Zaharul nu este complet topit, se mai simte cu lingura, dar e ok asa.
Adaugati toata frisca o data si amestecti repede cu un tel.

Cresteti putin puterea focului sub tigaie si continuati sa amestecati pana incepe sosul sa fac spuma deasupra. Dureaza cca 2-3 minute pana sosul incepe sa fiarba.
In acel moment dati focul iar la mediu spre mic si lasati sa fiarba inca cca 4-5 minute pana sosul incepe sa se ingroase un pic.
Sosul nu trebuie sa se ingroase foarte tare fiindca se va mai ingrosa dupa ce se raceste. daca il fierbeti prea mult, cand se raceste caramelul se va solidifica.
Luati tigaia de pe foc si puneti sosul in alt vas ca sa opriti fierberea. Adaugati sare si amestecati. Adaugati vanilia si coniacul.
Sosul de ciocolata il pregatiti astfel: Puneti 150ml apa impreuna cu zaharul si ciocolata taiata, intr-o cratita de dimeniune medie, si dati-le in clocot amestecand constant. Luati cratita de pe foc.
Intr-un castronel, amestecati pudra de cacao cu 25ml apa, pana cand obtineti o pasta omogena. Turnati aceasta pasta in cratita, la foc mediu si dati-o din nou in clocot, batand cu telul constant si cu putere. 
Fierbeti sosul neacoperit, la foc mic, 5 minute sau pana se ingroasa si adera la dosul unei linguri. Nu lasati sosul sa clocoteasca.
Puneti peste rulouri sosurile dupa preferinte.



5 comments:

  1. Multumesc Maria pentru reteta, am mai adaptat-o putin si a iesit foarte buna, asa tare le-au placut la fete:) sarumana!

    ReplyDelete
  2. un rasfat al gustului !!!

    ReplyDelete
  3. Ce bine arata!Foaaarte apetisant!

    ReplyDelete
  4. Buna ziua,


    Numele meu este Alin Diaconu ,psiholog la Asociata Romana de Interventie in Situatii de Urgenta si administrator al blogului personal "Blog de psiholog". Motivul pentru care v-am contactat are in viziune o colaborare de publicitate reciproca.Astfel am rugamintea de a posta Badge-ul pe interfata sitelui dumneavoastra iar eu o sa va ofer serviciul reciproc.Mai mult decat atat toti clientii mei vor putea accesa foarte rapid site dumneavoastra. O stabilire de parteneriat in acest caz reciproca nu face de a aduce beneficii reciproc.
    Incazul in care priviti realul avantaj de publicitate astept sa ma contactati pe http://recomandati-psiholog-online.blogspot.com/ la sectiunea Contact cu subiectul Colaborare reciproca, apoi o sa trimit pe e-mail fotografia care vreau sa o atasati pe blogul dvs

    ReplyDelete