CARTE DE RETETE

January 31, 2011

Prajitura Victoria cu cafea si nuci


Ingrediente (10-12 buc.):
Blat:
175g unt la temperatura camerei
175g zahar pudra
3 oua
O lingurita esenta vanilie
175g faina cu agent de crestere
O lingurita praf de copt
3 linguri de cafea instant dizolvata in 2 linguri de apa fiarta
Crema:
50g unt moale
O lingurita cafea instant dizolvata intr-o lingurita de apa fiarta
100g zahar pudra
50g ciocolata neagra
50g nuci mixte, alune de padure, migdale

Mod de pregatire:
Mixati untul cu zaharul pana devine cremos. Adaugati usor ouale, pe rand si esenta de vanilie, adaugand cate o lingura de faina dupa fiecare ou pentru a preveni compozitia sa se branzeasca.
Adaugati faina ramasa si praful de copt si amestecati bine apoi turnati cafeaua. Ungeti o tava de dimensiunile 15x15, cu unt si faina si puneti jumatate din compozitie. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180grade pentru 20 de minute, scoateti si lasati 5 minute apoi scoateti blatul si puneti-l pe un placaj de lemn sa se raceasca. Coaceti si urmatorul blat.
Intre timp, pregatiti crema astfel: Bateti zaharul cu untul, cafeaua si ciocolata topita in prealabil la bain marie. Adaugati cafeaua si nucile maruntite. Dupa ce blaturile sunt reci, ungeti unul dintre blaturi, apoi asezati-l cu grija pe celalalt deasupra. Taiati in cuburi si presarati zahar pudra.


January 25, 2011

Clatite cu Nutella si banane


 Ingrediente (8 buc.):
100g faina
150ml lapte
150ml apa minerala
2 oua
1 lingura esenta rom
1 lingura esenta vanilie
1 jumatate lingurita sare
Coaja de la o lamaie
2 linguri unt
Nutella
5 banane

Mod de pregatire (Multumesc fetele pentru idei!):
Galbenusurile se bat impreuna cu esentele, praful de sare, coaja de lamaie, untul moale si 50 ml lapte. Se adauga faina treptat si se amesteca bine sa nu faca cocoloase. Subtiem cu restul de lapte si apa minerala.
Separat batem albusurile si adaugam in compozitia de mai sus.
Incingem o tigaie din teflon 3-4 minute, apoi o ridicam de pe foc si cu o pensula o ungem cu putin ulei astfel incat sa fie acoperita toata suprafata.
Luam cu polonicul din compozitie cca 50ml si turnam in mijloc, inclinand tigaia pentru a acoperi suprafata.
Cand se ingheaga pe margini bagam un cutit cu varful lat pe sub clatita si o intoarcem.
Cele care sunt gata le pastram intr-o farfurie deasupra unei oale cu apa fierbinte pentru a se mentine calde. Le putem umple cu Nutella si banane pe masura ce le facem.

January 24, 2011

Spaghetti cu sunca, praz si ciuperci



 Ingrediente (4 portii):
2 linguri ulei masline
Un praz lung feliat subtire
200g ciuperci feliate
2 catei de usturoi zdrobiti
300g spaghetti
150g branza Cheddar
100g sunca afumata bucatele
2 oua
4 linguri double cream/smantana lichida/smantana dulce
25g parmezan

Mod de pregatire:
Incingeti uleiul intr-o tigaie, adaugati prazul, amestecati, apoi turnati 2 linguri de apa, asezonati, acoperiti si lasati 5 minute la foc mediu.
Adaugati ciupercile, usturoiul si sunca si mai lasati inca 3 minute.
Intre timp preparati spaghetele conform instructiunilor de pe pachet.
Intr-un bol bateti bine ouale cu smantana.
Adaugati branza in compozitia de ciuperci si praz si amestecati bine, un minut pe foc mediu. Adaugati spaghetele bine scurse.
Luati de pe foc si turnati ouale, amestecand bine. Asezonati cu busuioc, oregano si piper.


January 20, 2011

Chocolate biscotti

Ingrediente (16 bucati):
Un ou
100g zahar pudra
O lingurita esenta de vanilie
125g faina
O jumatate lingurita praf de copt
O lingurita scortisoara
50g ciocolata cu lapte taiata bucatele
50g fulgi de migdale prajite
50g nuci de pin (eu nu am avut, am pus o combinatie de nuci si alune de padure)

Mod de pregatire:
Mixati oul impreuna cu esenta de vanilie si zaharul pana devine vascos.
Amestecati faina, praful de copt si scortisoara intr-un bol separat, apoi adaugati in compozitia de ou cu grija. Adaugati ciocolata, migdalele si nucile.
Pe o suprafata intindeti putina faina, apoi formati din compozitie un sul, 23cm lungime si 1,5cm latime. Puneti pe o hartie de copt intr-o tava si coaceti la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 20-25 de minute pana devine auriu. Scoateti din cuptor si lasati 5 minute sa se raceasca.
Taiati felii de 1cm grosime, pe diagonala si aranjati inapoi pe o hartie de copt. Dati la cuptor pentru 10 minute, intorcand de pe o parte pe alta la jumatatea timpului.
Lasati 5 minute sa se raceasca. Au o consistenta tare, numai bune la o ceasca de cafea.

January 16, 2011

Brownies de ciocolata cu nuci


Ingrediente (cca 20 de bucati):
100g unt
200g ciocolata neagra
4 oua
250g zahar pudra
100g faina
1 lingurita praf de copt
30g cacao
O lingura esenta vanilie
O lingura maioneza Hellman's
75g nuci tocate marunt
50g nuca cocos

Mod de pregatire:
Incalziti cuptorul la 180 grade. Topiti untul si ciocolata la bain marie. Lasati sa se raceasca.
Mixati ouale impreuna cu zaharul pana devine dens si pufos. Turnati ciocolata peste crema de oua, amestecati. Adaugati esenta de vanilie si maioneza. Puneti peste faina in ploaie, praful de copt, cacaoa; la urma adaugati nucile si cocosul.
Tapetati o tava de 10x20 cm sau doua tavi mici de chec, cu unt si faina. Turnati compozitia astfel incat sa nu aiba mai mult de 5 cm inaltime. Puneti la cuptor si lasati 25-30 de minute pana se crapa la suprafata. Servici cu cafea sau lapte rece, e o minunatie!