CARTE DE RETETE

December 26, 2010

Punch de iarna


Ingrediente:
500ml Pimm's sau alt lichior preferat
500ml coniac
1,5 l suc de mere
Gheata
2 betisoare scortisoara
1 mar
1 portocala

Mod de pregatire:
Se amesteca toate ingredientele intr-un bol.

Carnaciori cu prosciutto

 
Ingrediente:
20 carnati de bere
10 felii prosciutto
Masline verzi si negre

Mod de pregatire:
Se incinge cuptorul la 180 grade. Se taie feliile de prosciutto pe verticala si se infasoara in jurul carnatilor. Se fixeaza cu scobitori.Se pun pe o tava si se dau la cuptor pentru 10 minute. Se scot si se adauga maslinele verzi si negre.

October 25, 2010

Ciuperci cayenne


Ingrediente:
500g ciuperci taiate felii
200g porumb fiert
100g jambon Serano
4 catei usturoi tocat
1 lingurita piper cayenne
Jumatate legatura patrunjel tocat

Mod de pregatire:
Se lasa la foc mic acoperit ciupercile cu o lingurita de ulei de masline si piper. Se lasa 5 minute. Se ia capacul si se adauga porumbul scurs, se amesteca pana se evapora lichidul. Dupa 5 minute se adauga usturoiul si se amesteca. Inainte de a stinge cuptorul se adauga feliile de jambon rupte. Nu se asezoneaza pentru ca jambonul este destul de sarat. Se serveste cu patrunjel.

Mojito cu mere

 
Intr-un robot se amesteca 10g menta, 4 lamai verzi taiate sfert, 5 linguri zahar brun, pentru un minut, pana lamaile sunt tocate fin. Amestecul se trece in sita si se adauga 300ml rom alb. Se amesteca cu 600ml suc de mere cu pulpa, 300ml apa minerala, 2 lamai verzi taiate felii, un mar verde feliat subtire.

Ruby Margarita

Amestecati 600 ml suc portocale rosii, 400 ml vin rosu, sucul de la doua lamai verzi, o portocala feliata, 600ml limonada, frunze de menta si gheata. Seamana foarte bine la gust cu sangria.

September 27, 2010

Biscuiti cu ciocolata si cereale a la Violeta's


Ingrediente (8 buc. medii):
80g faina
1,5 lingurite praf de copt
1 lingura fulgi ovaz
2 linguri seminte floarea soarelui
1 lingura nuca de cocos
50g ciocolata
2 linguri ulei
Jumatate plic zahar vanilat
30g zahar brun
30g zahar alb
1 ou

Mod de pregatire:
Turnati faina pe o masa curata si faceti o groapa in mijloc. Adaugati praful de copt, fulgii, cocosul, zaharul, zaharul vanilat si oul apoi amestecati bine. Puneti uleiul, ciocolata, semintele si formati o bila omogena. Intr-o tava tapetata cu ulei si cu hartie de copt, formati biscuitii rotunzi apoi puneti deasupra migdale, susan, seminte, cereale. Coaceti 10 minute la 190g C.

Puteti decora cu crema de ciocolata.

July 20, 2010

Briose cu bacon


Ingrediente:
Aluat:
3 oua
200g faina
100g unt
100g smantana
Jumatate plic praf de copt

Umplutura:
100g bacon
1 ceapa
100g boabe mazare
1 ardei gras
50g unt
Sare, piper, coriandru

Mod de pregatire:
Tocam baconul cubulete. Ardeiul si ceapa le tocam si mazarea o fierbem 20 de minute.

Incingem untul intr-o craticioara, punem ceapa, ardeiul, baconul si mazarea fiarta, presaram sare si lasam pe foc mic 5 minute. Adaugam celelalte mirodenii.
Frecam untul cu galbenusurile, smantana si sarea. Adaugam albusurile batute spuma, amestecam si punem faina amestecata cu praful de copt.

In aluat punem umplutura, amestecam prin rasturnare si o turnam in forme de briose unse cu unt si tapetate cu hartie de copt.

Coacem 30 de  minute la foc moderat.

July 2, 2010

Tarta de zmeura refacuta


Am refacut tarta de zmeura, un adevarat deliciu pe care il recomand tuturor!

May 10, 2010

Trifle cu capsuni si piersici


Ingrediente:
250g mascarpone
50g zahar tos
O lingurita esenta vanilie
100ml smantana groasa
200ml frisca
3 felii piersici din compot
Sucul unei portocale
5 briose de ciocolata
600g capsuni

Mod de pregatire:
Se bate mascarpone cu zahar si vanilie. Se bate frisca apoi se amesteca cu mascarpone si smantana.

Se taie capsunile si piersicile si se pune intr-un castron cu sucul de portocale.
Se taie briosele in 4 sferturi. Se asaza un strat de briose intr-un bol, apoi fructe stropite cu sucul de la compot si jumatate de crema.

Se repeta actiunea si la sfarsit se decoreaza cu fructe.

May 8, 2010

Punch de piersici


Ingrediente:
4 linguri zahar tos
Coaja si sucul de la o lamaie si jumatate
75 ml vin rose
150 ml lichior de piersici
O piersica feliata
O jumatate de lamaie feliata
Un litru apa tonica
Cuburi de gheata


Mod de pregatire:
Se incalzeste zaharul si coaja de lamaie in 100 ml apa pana se dizolva. Se lasa la racorit apoi se toarna intr-o carafa si se adauga vinul, sucul de lamaie si lichiorul.
Inainte de a servi, se adauga gheata din belsug si fructe si se acopera cu apa tonica.

Citronada de lime, capsuni si rodii




Ingrediente:
Apa
Miere
Lime
Rodii
Lamai galbene
Capsuni
Menta
Gheata

Sos de rosii


Ingrediente:
4 rosii
1 ceapa rosie
Coriandru
2 catei de usturoi
Un varf zahar
Sucul de la o lamaie verde
Un strop de ulei de masline
Sare, piper

Mod de pregatire:
Toate ingredientele se dau la robot si se tine la rece. Se poate servi cu tortillas chips.

April 12, 2010

Tipuri de branzeturi


Blue cheese: Gust si miros aparte
Aceste branzeturi (Roquefort, Gorgonzola si Stilton) sunt produse din lapte de vaca, oaie sau capra, carora li s-au adaugat culturi de mucegai nobil. le recunosti dupa venele albastrui, gustul intepator si mirosul distinctiv. Continutul mediu de grasimi este de obicei de 34%, iar o felie (aproximativ 30 de grame) are in jur de 100 de calorii.
Acest tip de branza se consuma la temperatura camerei, cu fructe (pere, struguri), cu biscuiti sarati sau cu vin rosu.



Mozzarella: Usoara si delicioasa
Este o branza semimoale, produsa din lapte de vaca sau de bivolita. Mozzarella din comert - elastica, uscata si cu un gust mai putin delicat - se foloseste la gatit, iar cea proaspata - cu o textura mai moale, un gust dulce, delicat - se consuma ca atare. 30 de grame de mozzarella contin 85 de calorii si 6 grame de grasime.
Se foloseste in pizza, lasagna sau cu rosii si busuioc. Vrei un truc ingenios? Adaug-o in omleta cu legume!
Parmezanul: cel mai dur sortiment
Parmezanul este o branza tare, ce se obtine din lapte de vaca si care necesita  o maturare de 12 luni. Desi continutul caloric e mai mare decat in cazul altor branzeturi (110 calorii pe 30 de grame), parmezanul cotine multi nutrienti importanti: calciu si proteine.
Parmezanul se poate degusta cu pere sau alune de padure si un pahar de vin alb alaturi. Daca vrei varianta dietetica, da parmezanul pe razatoare si pune-l peste orice salata.



Branza de capra: varianta cea mai sanatoasa
Branza de capra se obtine din lapte de capra (uneori amestecat si cu cel de vaca sau bivolita) si este bogata in acizi grasi. Este considerata cea mai sanatoasa varianta de branza, intrucat se digera mai usor decat celelalte branzeturi, iar o felie contine doar 76 de calorii si 6 grame de grasime.
O poti combina cu dulceata de cirese negre, smochine si vin alb. Sau in sandwich-uri calde si salate.



Cascavalul: cel mai folosit sortiment
Cascavalul si svaiterul se obtin din lapte de vaca sau oaie si sunt considerate branzeturi maturate grase. Desi contin suficiente calorii (125 de calorii si 7 grame de grasimi pe 30 de grame), acestea sunt bogate in substante precum calciu, fosfor, zinc si vitamina B.
Este recomandat in special in combinatie cu o salata de legume proaspete, dar si in gustari reci, alaturi de sunca.



Brie si camembert: delicatese rafinate
Ambele tipuri de branzeturi frantuzesti sunt produse din lapte de vaca nepasteurizat. Interiorul este moale si cremos, iar suprafata este dura, obtinuta din culturi de mucegai nobil. O felie contine 84 de calorii si 7 grame de grasimi.
Aceste doua tipuri de branzeturi se consuma la temperatura camerei (intrucat suprafata mucegaita nu rezista la caldura) cu paine prajita, biscuiti sarati sau fructe de padure.

Sursa text: Glamour feb 2010
Sursa fotografii: www.deviantart.com

April 4, 2010

Cocktail de creveti


Am refacut aceasta minunata reteta, de data asta cu poze noi.

Parfait de banane si alune de padure caramelizate


Ingrediente:
Pentru alune caramelizate:
200g zahar
100g alune de padure
Ulei de floarea soarelui

Pentru parfait:
2 banane coapte
2 lingurite suc de lamaie
300ml frisca lichida
2 albusuri
100g zahar

Pentru servit:
4 banane coapte tari
100g zahar

Mod de pregatire:
Pentru caramel se asaza zaharul intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu trei linguri de apa. Se lasa focul mic pana cand zaharul se dizolva complet si devine limpede. Se da focul mai tare si se fierbe pana ce se inchide caramelul la culoare, aproximativ 5 minute. Este important sa nu se amestece altfel zaharul se va cristaliza.
Se ia de pe foc, se amesteca cu alunele, apoi se rastoarna intr-o tava intinsa unsa cu ulei, nonaderenta. Se niveleaza si se lasa la racit.

Cand caramelul este rece si casant se sparge in bucati. Apoi cu capatul unui sucitor se zdrobeste bine pana cand se obtin firmituri mari.

Se tapeteaza o forma de cozonac cu o fasie de hartie de copt.
Intr-un bol se face un piure de banane cu jumatate din sucul de lamaie si se lasa deoparte.

Se asaza frisca lichida intr-un bol si se bate pana cand se tine putin. In alt bol se bat cu mixerul albusurile cu restul de suc de lamaie, pana cand se intaresc. Se adauga zaharul incet pana cand se obtine o compozitie ca de bezea, tare si lucioasa.

Se incorporeaza cu grija frisca in albusuri, apoi se adauga piureul de banane si cea mai mare parte din caramelul maruntit, pastrand 4 linguri pentru servit. Se asaza compozitia in forma de cozonac, se niveleaza la suprafata si se lasa la congelator peste noapte.

Pentru servit, se scoate parfait-ul din congelator cu 10 minute inainte de servire si se lasa in frigider.
Intre timp se taie bananele oblic, se asaza bananele pe o tava si se presara zahar din abundenta. Apoi se incinge bine o tigaie si se adauga bananele pana se caramelizeaza.


April 3, 2010

Kulibiac de somon


Ingrediente:
500g foietaj
350g file somon
150g spanac
6 oua prepelita
1 galbenus
100g orez basmati
25g faina
Jumatate legatura patrunjel
O ramurica tarhon
10g unt

Mod de pregatire:
Fierbeti spanacul si tocati-l marunt.
Fierbeti orezul cu sare. Taiati patrunjelul si tarhonul si adaugati-l in orez.
Fierbeti ouale 5 minute. Taiati somonul felii. Incalziti cuptorul la 210 grade. Tapetati cu hartie de copt o tava unsa cu unt.
Taiati aluatul in doua. Pe o suprafata de lemn puneti faina si intindeti o bucata dreptunghiulara de 7x15 cm. Asezati in tava cu marginile afara. Acoperiti cu jumatate din orez, sarati si piperati.
Acoperiti apoi cu felii de somon, jumatate din spanac, sare si piper.
Distribuiti ouale fierte, spanacul si orezul.
Intindeti cealalta bucata de foietaj mai subtire pentru a forma un capac. Taiati marginile si pastrati bucatile de aluat pentru a decora. Ungeti cu galbenus si bagati la cuptor 30 de minute.

Serviti cu lamaie.

February 10, 2010

Prajitura "armonie de iarna"


Ingrediente prajitura cu miere:
175 g unt sarat
85g miere
85g zahar
85g alune macinate
200g faina
1 lingurita praf copt
1 lingurita bicarbonat
100g iaurt
1 ou intreg, 1 ou separat si 1 albus
85g fulgi migdale sau alune de padure pentru pus deasupra

Se incinge cuptorul la 160g. Se unge cu unt o forma de cozonac si se tapeteaza cu hartie care sa depaseasca forma pentru a-l putea scoate mai usor.
Se pune untul, mierea, zaharul, alunele, faina, praful de copt, bicarbonatul, iaurt, 1 ou intregi si 1 galbenus. In alt bol se pun 2 albusuri.
Se mixeaza albusurile spuma.

Apoi se amesteca celelalte ingrediente cu mixerul. Se toarna peste acestea un sfert din albus, se amesteca, apoi se toarna restul si se amesteca incet cu lingura de lemn.

Se toarna in forma, se adauga fulgii si se da la cuptor 55 minute.
Se scoate si se stropeste cu 2 linguri de miere si un praf de sare. Se mai baga iar 5 minute la cuptor, apoi se scoate si se stropeste cu inca 2 linguri de miere.
Dupa ce s-a racit se scoate din forma.

Ingrediente Mandarine aromate
7 mandarine mici
1 baton scortisoara
5 cuisoare
4 pastai cardamom
150g zahar brun
500ml suc portocale

Se curata mandarinele de coaja. Se pune restul ingredientelor la fiert. Se lasa 2 minute, se adauga mandarinele, se mai lasa 5 minute, intorcand din cand in cand.
Se scot fructele cu o spatula si se mai lasa lichidul pe foc pana se face ca un sirop. 

Se toarna peste mandarine si se lasa la racit.

Ingrediente sos de ciocolata
100g ciocolata
75g lapte
2 linguri frisca lichida
15g zahar tos
15g unt


Se topeste ciocolata la bain marie. Se pune intr-o cratita laptele, frisca si zaharul si se fierbe putin. Se toarna in ciocolata amestecand si se adauga putin cate putin untul si se amesteca pana devine lucios.

 Mod de asamblare
Se pun doua felii din prajitura pe o farfurie, deasupra o jumatate din mandarina si se stropeste din abundenta cu sosul de ciocolata, iar deasupra se presara alune de padure macinate. Este un desert fabulos!!

January 25, 2010

Tort mousse cu jeleu de capsune



Ingrediente:
Blat
25g unt topit si racit pentru uns
4 oua
100g zahar alb
50g fistic macinat
Coaja rasa de la o portocala
150g faina Experta
1 lingura praf copt

Se incalzeste cuptorul la 160 grade C. Se unge cu putin unt o forma rotunda si se tapeteaza cu pergament.
Se bat ouale si zaharul cu un mixer 5 minute. Se incorporeaza untul, fisticul si coaja de portocale cu o lingura de metal, apoi se adauga faina si praful de copt.
Se amesteca bine si se pune la cuptor pana devine ferm, 25-30 minute.
Se lasa 5 minute sa se raceasca in forma apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet.

Mousse de frisca
500ml frisca lichida
50g zahar
80ml lapte
2 oua
2 plicuri gelatina + 50ml lapte
Esenta de vanilie
5 capsuni

Se bate frisca si se pune la frigider. Intr-o craticioara se pun zaharul, ouale batute spuma si laptele. Se amesteca si se pune pe foc. Se tin 2 minute cat sa se topeasca zaharul.
Se inmoaie gelatina in lapte si se pregateste comform instructiunilor de pe pachet. Eu o pun in cuptorul cu microunde si o las 15 secunde pana este fierbinte si face spuma.
Se lasa la racit ambele compozitii.
Se scoate frisca si peste ea se toarna cele doua compozitii si esenta de vanilie. Se adauga capsuni taiate si se amesteca.
Se da 15 minute la congelator astfel: se pune o folie de plastic in forma de tort, se toarna compozitia si se da la congelator.

Jeleu de capsune
600g capsune
150g zahar pudra
2 plicuri gelatina+50ml apa

Se mixeaza capsunele cu zaharul. Se dizolva gelatina si se pregateste conform instructiunilor de mai sus, apoi se amesteca cu capsunele. Se da 15 minute la congelator.

Crema kiwi
10 kiwi
200ml frisca
5 linguri zahar pudra
1 plic gelatina

Se face piure de kiwi cu robotul si se amesteca cu frisca si gelatina preparata. Se da la congelator 15 minute.

Sirop de portocale
4 linguri zahar
2 fasii de coaja de portocala
4 linguri Cointreau

Se pune zaharul intr-o tigaie mica cu 6 linguri de apa si cojile de portocale. Se incalzeste usor pana se topeste zaharul, apoi se fierbe 2-5 minute.
Se raceste si se adauga lichiorul de portocale. Daca este prea dulce, puteti pune cateva linguri de zeama de lamaie.

Asamblare
Dupa ce blatul este racit complet, se insiropeaza cu siropul pregatit mai sus.  Se adauga crema de kiwi. Se scoate cu grija mousse-ul de la congelator, care trebuie sa fie ferm si se pune ca un capac peste crema de kiwi. Se adauga jeleul de capsune. Se orneaza dupa bunul plac.

Tortul este foarte racoros iar blatul este delicios. Aveti grija sa il insiropati mai bine pentru ca este destul de dur altfel. Reteta am combinat-o dintr-o revista Good Food si de pe blogul lui Edith.


Am facut poze dar cu un mobil si nu au iesit asa bine.