CARTE DE RETETE
▼
April 18, 2010
Platou marin cu sparanghel si sos gazpacho
Se pun pe un platou creveti picanti, scoici, sparanghel, sos Gazpacho, crutoane. Se serveste de asemenea cu sos de maioneza.
Sos de rosii
Ingrediente:
4 rosii
1 ceapa rosie
Coriandru
2 catei de usturoi
Un varf zahar
Sucul de la o lamaie verde
Un strop de ulei de masline
Sare, piper
Mod de pregatire:
Toate ingredientele se dau la robot si se tine la rece. Se poate servi cu tortillas chips.
April 12, 2010
Tipuri de branzeturi
Blue cheese: Gust si miros aparte
Aceste branzeturi (Roquefort, Gorgonzola si Stilton) sunt produse din lapte de vaca, oaie sau capra, carora li s-au adaugat culturi de mucegai nobil. le recunosti dupa venele albastrui, gustul intepator si mirosul distinctiv. Continutul mediu de grasimi este de obicei de 34%, iar o felie (aproximativ 30 de grame) are in jur de 100 de calorii.Acest tip de branza se consuma la temperatura camerei, cu fructe (pere, struguri), cu biscuiti sarati sau cu vin rosu.
Mozzarella: Usoara si delicioasa
Este o branza semimoale, produsa din lapte de vaca sau de bivolita. Mozzarella din comert - elastica, uscata si cu un gust mai putin delicat - se foloseste la gatit, iar cea proaspata - cu o textura mai moale, un gust dulce, delicat - se consuma ca atare. 30 de grame de mozzarella contin 85 de calorii si 6 grame de grasime.Se foloseste in pizza, lasagna sau cu rosii si busuioc. Vrei un truc ingenios? Adaug-o in omleta cu legume!
Parmezanul: cel mai dur sortiment
Parmezanul este o branza tare, ce se obtine din lapte de vaca si care necesita o maturare de 12 luni. Desi continutul caloric e mai mare decat in cazul altor branzeturi (110 calorii pe 30 de grame), parmezanul cotine multi nutrienti importanti: calciu si proteine.Parmezanul se poate degusta cu pere sau alune de padure si un pahar de vin alb alaturi. Daca vrei varianta dietetica, da parmezanul pe razatoare si pune-l peste orice salata.
Branza de capra: varianta cea mai sanatoasa
Branza de capra se obtine din lapte de capra (uneori amestecat si cu cel de vaca sau bivolita) si este bogata in acizi grasi. Este considerata cea mai sanatoasa varianta de branza, intrucat se digera mai usor decat celelalte branzeturi, iar o felie contine doar 76 de calorii si 6 grame de grasime.O poti combina cu dulceata de cirese negre, smochine si vin alb. Sau in sandwich-uri calde si salate.
Cascavalul: cel mai folosit sortiment
Cascavalul si svaiterul se obtin din lapte de vaca sau oaie si sunt considerate branzeturi maturate grase. Desi contin suficiente calorii (125 de calorii si 7 grame de grasimi pe 30 de grame), acestea sunt bogate in substante precum calciu, fosfor, zinc si vitamina B.Este recomandat in special in combinatie cu o salata de legume proaspete, dar si in gustari reci, alaturi de sunca.
Brie si camembert: delicatese rafinate
Ambele tipuri de branzeturi frantuzesti sunt produse din lapte de vaca nepasteurizat. Interiorul este moale si cremos, iar suprafata este dura, obtinuta din culturi de mucegai nobil. O felie contine 84 de calorii si 7 grame de grasimi.Aceste doua tipuri de branzeturi se consuma la temperatura camerei (intrucat suprafata mucegaita nu rezista la caldura) cu paine prajita, biscuiti sarati sau fructe de padure.
Sursa text: Glamour feb 2010
Sursa fotografii: www.deviantart.com
April 4, 2010
Parfait de banane si alune de padure caramelizate
Ingrediente:
Pentru alune caramelizate:
200g zahar
100g alune de padure
Ulei de floarea soarelui
Pentru parfait:
2 banane coapte
2 lingurite suc de lamaie
300ml frisca lichida
2 albusuri
100g zahar
Pentru servit:
4 banane coapte tari
100g zahar
Mod de pregatire:
Pentru caramel se asaza zaharul intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu trei linguri de apa. Se lasa focul mic pana cand zaharul se dizolva complet si devine limpede. Se da focul mai tare si se fierbe pana ce se inchide caramelul la culoare, aproximativ 5 minute. Este important sa nu se amestece altfel zaharul se va cristaliza.
Se ia de pe foc, se amesteca cu alunele, apoi se rastoarna intr-o tava intinsa unsa cu ulei, nonaderenta. Se niveleaza si se lasa la racit.
Cand caramelul este rece si casant se sparge in bucati. Apoi cu capatul unui sucitor se zdrobeste bine pana cand se obtin firmituri mari.
Se tapeteaza o forma de cozonac cu o fasie de hartie de copt.
Intr-un bol se face un piure de banane cu jumatate din sucul de lamaie si se lasa deoparte.
Se asaza frisca lichida intr-un bol si se bate pana cand se tine putin. In alt bol se bat cu mixerul albusurile cu restul de suc de lamaie, pana cand se intaresc. Se adauga zaharul incet pana cand se obtine o compozitie ca de bezea, tare si lucioasa.
Se incorporeaza cu grija frisca in albusuri, apoi se adauga piureul de banane si cea mai mare parte din caramelul maruntit, pastrand 4 linguri pentru servit. Se asaza compozitia in forma de cozonac, se niveleaza la suprafata si se lasa la congelator peste noapte.
Pentru servit, se scoate parfait-ul din congelator cu 10 minute inainte de servire si se lasa in frigider.
Intre timp se taie bananele oblic, se asaza bananele pe o tava si se presara zahar din abundenta. Apoi se incinge bine o tigaie si se adauga bananele pana se caramelizeaza.
April 3, 2010
Kulibiac de somon
Ingrediente:
500g foietaj
350g file somon
150g spanac
6 oua prepelita
1 galbenus
100g orez basmati
25g faina
Jumatate legatura patrunjel
O ramurica tarhon
10g unt
Mod de pregatire:
Fierbeti spanacul si tocati-l marunt.
Fierbeti orezul cu sare. Taiati patrunjelul si tarhonul si adaugati-l in orez.
Fierbeti ouale 5 minute. Taiati somonul felii. Incalziti cuptorul la 210 grade. Tapetati cu hartie de copt o tava unsa cu unt.
Taiati aluatul in doua. Pe o suprafata de lemn puneti faina si intindeti o bucata dreptunghiulara de 7x15 cm. Asezati in tava cu marginile afara. Acoperiti cu jumatate din orez, sarati si piperati.
Acoperiti apoi cu felii de somon, jumatate din spanac, sare si piper.
Distribuiti ouale fierte, spanacul si orezul.
Intindeti cealalta bucata de foietaj mai subtire pentru a forma un capac. Taiati marginile si pastrati bucatile de aluat pentru a decora. Ungeti cu galbenus si bagati la cuptor 30 de minute.
Serviti cu lamaie.