CARTE DE RETETE

June 22, 2011

Clatite cu cirese si sos de ciocolata

Provocarea lunii iunie in blogosfera a fost combinatia cirese-menta. O puteti vedea aici mult mai frumos si mai colorat, pe blogul Antoninei, unde puteti participa si voi cu retete minunate:) Recunosc ca nu m-am gandit foarte tare la ce as putea sa fac, am cautat ceva retete si aveam pofta de clatite desi am fobie de prepararea lor. Stiu, suna ciudat, dar mi-e tot timpul frica sa nu mi se arda, sa nu mi se imprastie prin tava si sa nu se mai gaseasca molecula cu molecula. E a doua oara cand le incerc si data asta le-am umplut cu crema de ciocolata facuta in casa si sos de cirese. Le-am decorat cu menta, pentru ca nu ii gaseam un rol mai potrivit. Enjoy!



Ingrediente:
115g faina
2 linguri zahar pudra
1 ou
300ml lapte semidegresat
60ml frisca lichida
55 g unt nesarat
3 linguri lichior visine/cirese
Zeama si coaja de la o portocala
450g cirese
170g ciocolata neagra
100ml lapte degresat
2 linguri unt nesarat
3 linguri sirop de zahar
O lingura cacao cernuta
Frunze de menta

Mod de pregatire:
Se amesteca faina cu zaharul intr-un bol si se face o adancitura in mijloc. Se dau oul, laptele semidegresat si frisca lichida la robot. Dupa un minut se toarna compozitia in adancitura si se amesteca pana se omogenizeaza.
Se topeste intr-o cratita jumatate din unt. Se unge cu putin unt topit fundul unei tigai nonaderente si se pune pe aragaz. Se incinge si se pune putina coca in tigaie, se inclina pentru a acoperi tigaia. Se lasa un minut pana devine auriu dedesubt, apoi se intoarce cu grija si se mai lasa un minut. Verificati, in functie de tigaie, foc, sa nu se arda. Se obtin 8 clatite. Eu le-am lasat intr-un vas acoperit.
Intr-o cratita, se incalzeste lichiorul, coaja si zeama de la portocala si restul de unt. Dupa ce da in clocot, se mai fierbe pana se ingroasa, apoi se adauga ciresele fara samburi si se fierb un minut, amestecand incontinuu.

Se topeste ciocolata la bain marie. Se adauga laptele degresat, 2 linguri de unt, siropul de zahar si cacaoa, amestecand pana se omogenizeaza.
Siropul de zahar se face astfel:
Puneti intr-o tigaie 3 linguri de apa si 6 linguri de zahar. Amestecati pana zaharul se topeste, nu lasati sa fiarba. Luati de pe foc si adaugati o lingurita de vodka.
Puneti ciocolata pe jumatate din clatita, impaturiti in 3 si puneti doua pe o farfurie. Deasupra puneti cirese si sos de portocale. Decorati cu frunze de menta. Daca sosul este prea subtire, nu mai ungeti clatitele, le impaturiti, puneti deasupra ciresele si apoi sosul de ciocolata.



6 comments:

  1. Prezentarea e de vis !! o combinatie ideala pentru Provocare.. Multumesc frumos pentru participare.. O singura rugaminte am.. sa pui linkul catre Provocarea lunii Iunie, ca sa mai afle si altii de ea.. Pupici si multumesc frumos !

    ReplyDelete
  2. Eileen.. astept datele pe mail.. sa nu uiti pls...Pupici multi

    ReplyDelete
  3. Elenuca, a zis Levi ca s-ar face fotograful tau :)))

    Ligia.T.

    ReplyDelete
  4. Ar fi prea tare! Mi-as dori mult, urasc sa stau sa fac poze dupa:)) si apoi, nu am jucariile lui;) deci e deal?:)) promit ca platesc bine;)) in portii largi:)

    ReplyDelete
  5. Da Elena... aici.. pe adresa asta dulcegarii.culinare@yahoo.com ... cu cele 2 poze pentru cele 2 retete.. de link-uri m-am ocupat eu ;)) pupici si o zi faina..

    ReplyDelete