CARTE DE RETETE
▼
February 10, 2010
Prajitura "armonie de iarna"
Ingrediente prajitura cu miere:
175 g unt sarat
85g miere
85g zahar
85g alune macinate
200g faina
1 lingurita praf copt
1 lingurita bicarbonat
100g iaurt
1 ou intreg, 1 ou separat si 1 albus
85g fulgi migdale sau alune de padure pentru pus deasupra
Se incinge cuptorul la 160g. Se unge cu unt o forma de cozonac si se tapeteaza cu hartie care sa depaseasca forma pentru a-l putea scoate mai usor.
Se pune untul, mierea, zaharul, alunele, faina, praful de copt, bicarbonatul, iaurt, 1 ou intregi si 1 galbenus. In alt bol se pun 2 albusuri.
Se mixeaza albusurile spuma.
Apoi se amesteca celelalte ingrediente cu mixerul. Se toarna peste acestea un sfert din albus, se amesteca, apoi se toarna restul si se amesteca incet cu lingura de lemn.
Se toarna in forma, se adauga fulgii si se da la cuptor 55 minute.
Se scoate si se stropeste cu 2 linguri de miere si un praf de sare. Se mai baga iar 5 minute la cuptor, apoi se scoate si se stropeste cu inca 2 linguri de miere.
Dupa ce s-a racit se scoate din forma.
Ingrediente Mandarine aromate
7 mandarine mici
1 baton scortisoara
5 cuisoare
4 pastai cardamom
150g zahar brun
500ml suc portocale
Se curata mandarinele de coaja. Se pune restul ingredientelor la fiert. Se lasa 2 minute, se adauga mandarinele, se mai lasa 5 minute, intorcand din cand in cand.
Se scot fructele cu o spatula si se mai lasa lichidul pe foc pana se face ca un sirop.
Se toarna peste mandarine si se lasa la racit.
Ingrediente sos de ciocolata
100g ciocolata
75g lapte
2 linguri frisca lichida
15g zahar tos
15g unt
Se topeste ciocolata la bain marie. Se pune intr-o cratita laptele, frisca si zaharul si se fierbe putin. Se toarna in ciocolata amestecand si se adauga putin cate putin untul si se amesteca pana devine lucios.
Mod de asamblare
Se pun doua felii din prajitura pe o farfurie, deasupra o jumatate din mandarina si se stropeste din abundenta cu sosul de ciocolata, iar deasupra se presara alune de padure macinate. Este un desert fabulos!!